Umurbey Mahallesi’nin Koca Çınarı Muhtar Halil Cingöz’ün muhtarlığa başlama hikâyesinde, 42 yıllık tecrübesinden başlayarak çalışma yaptığı belediye başkanlarına uzanan bir röportaj yaptık.

1946 yıllında Ödemiş’in Gereli Mahallesi’nde dünyaya gelen Halil Cingöz, babasının verdiği bir karar doğrultusunda, 1951 yılında Ödemiş merkeze taşınarak, Umurbey Mahallesi’nde yaşamaya başladı. Zamanla Mahalle halkıyla yakın dostluklar kuran Muhtar Halil Cingöz, muhtarlığı takipçilik işi yapan Ali Rıza Adıkuplu’dan öğrenip Adıkuplu’nun muhtarlığı bırakmasıyla 1973 yılında aday oluyor. Cingöz mahalle muhtarlığına aday iki rakibinin arasından sıyrılarak muhtarlık koltuğuna oturuyor. 42 yıllık muhtarlık görevinde 9 ayrı belediye başkanı ile çalışmalarını yürüttüğünü belirten Cingöz bu isimleri şöyle sıralıyor; Fuat Kılcı, Tahir Çaylı, 80 Darbesinde görev alan belediye başkanlığı yapmış komutanlar, Hüseyin Son, Münir Bezmez, Gülen Köymen, Mehmet Eriş, Bekir Keskin ve Mahmut Badem. Cingöz, Mahmut Badem ile 2 dönem görev yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Muhtarlığı 42 yıldan beri severek yaptığını belirten Cingöz, 42 yılık deneyimini de yeni seçilen genç muhtarlarla paylaşmayı ihmal etmediğini belirterek sorularımızı samimiyetle yanıtlayarak keyifli bir röportaja konuk oldu.

Öncelikle muhtar olmaktan memnun musunuz?

Halkla içe içe olmak büyük bir memnuniyet duyuyorum.42 yıldan beri mahallemle bir aile gibi iç içe yaşıyorum. Bununla birlikte 42 yılık bir güvenin verdiği dostlukla mahalle sakinlerimle bir aile olduk Şimdi gidip kimin kapısını çalsam rahatlıkla bana kapılarını açarlar.

Bu göreve nasıl başladınız?

1973 yıllında üç aday arasından mahalle sakinlerimin teveccühü ile Umurbey Mahallesine muhtar olarak seçildim. Bu adayları şimdi rahmetle anıyorum. Cavit Ekmekçi ve Avni Coşar arkadaşlarım aday olmuşlardı.1973 yılında aldığım bu koltuğu hala devam ettirmenin haklı onurunu da yaşıyorum.

Buradaki göreviniz ile bize bilgi verimisiniz?

Mahalle sakinlerimizden ihtiyaç sahibi olanların gerekli ihtiyaçlarını görmek başlıca görevlerim arasında geliyor. Ben de bu görevi elimden geldiği kadar imkânlarımın el verdiği doğrultuda en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum. Yeni yürürlüğe giren Bütünşehir yasası ile birlikte çalışmalarımıza sınır geldi ve yetkilerimiz pek yok.

Mahalle sakinlerinizin sizden ne gibi talepleri oluyor? Mahalleniz de ne gibi sorunlarınız bulunuyor?

Mahallemde ihtiyaç sahipleri çok fazla var. Mahalle sakinleri genelde bana ihtiyaçlarıyla ilgili sorunlarını dile getiriyorlar. Bizde onlara elimizden geldiği kadar onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz.

İşinizin zorlukları nelerdir?

Muhtarlığın zor zamanları oluyor. İhtiyaç sahiplerine ulaşmakta bazen zorluk çekiyoruz. Bu gibi durumlarda zorlanmalar yaşıyorum.

Mahallenizdeki eksikler nelerdir?

Şuan Mahallemizde Gediz Anonim şirketinin tarafından yapılmakta olan bir çalışmamız mevcut bulunuyor. Elektrik kablolarının çirkin görüntüsünden mahallemiz kurtuluyor ve kablolar yer altına alınıyor. Bu konuda çalışmalarımız şuan devam ediyor.

Bir Mahalleyi yönetmek kolay mı?

Kolay değil bazen zorlandığım oluyor. Bunu da 42 yıllık tecrübenin verdiği deneyimlerimle üstesinden geliyorum.

Ödemiş Belediyesinden beklentileriniz nelerdir?

Ödemiş belediyesi ile ilgili olarak bir sorunumuz yok. Belediye başkanımız ve değerli müdürlerimiz ihtiyaçlarımız doğrultusundan çözüm önerileri getirerek mahallemizde yaşanan sorunlara yanıt veriyorlar.

Ülkemizin dışında muhtarlık sistemi olan başka bir ülke yok! Muhtarlık hakkında ne söylemek istesiniz?

Muhtarlık aslında halkla içe içe olup bir aile olmaktır. Ben muhtarlık yapmaktan büyük bir zevk duyuyorum. Ben göreve yeni gelmiş genç arkadaşlarıma da yol gösteriyorum. Biz zaman içerisinde bu kurumda çok şey öğrendik.

42 yıllık bir çınar olarak Umurbey mahallesinde başınızdan geçen ilginç olaylar oldu mu?

Bazen geceleri 1-2 gibi kalkıp olaylara gittiğimiz oldu. Tabi çok ilginç olaylarla karşılaştık. Tabi bunlar çok fazla hepsini hatırlamam mümkün değil.

 

 Haber:Ayşe AKYÜZ FOTO: Ebru TEKE

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi