CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli,  madenlerde meydana gelen kazaları değerlendirirken, “Ülkemizde iş kazaları konusunda trajik bir tablo ile karşı karşıyayız. İş kazalarında yaşanan can kayıpları bu tablo hakkında yeterli bilgiyi vermektedir” dedi.
2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile 2013 yılı Kesin Hesap Kanun tasarılarının geneliyle Sayıştay tezkereleri üzerindeki görüşmeler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sürüyor.

Komisyonda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi üzerinde söz alan Türeli, Türkiye’deki işgücü piyasasının son derece problemli olduğunu ifade etti.

Türeli, önce Soma’da daha sonra Ermenek’teki madenlerde meydana gelen kazaların tüm ülkeyi üzüntüye boğduğunu söyledi.

İş kazalarında yaşanan can kayıplarının, ülkede çalışma hayatının sorunlu olduğuna ilişkin ciddiye alınması gereken veriler olduğunu belirten Türeli,  çalışma alanlarının neredeyse tümünde iş kazaları yaşandığını vurguladı.

Dünyada uzun süreden bu yana önemli maden kazaları yaşanmadığına dikkati çeken Türeli, “Ancak ülkemizde iş kazaları konusunda trajik bir tablo ile karşı karşıyayız. Ülkemizde olan maden kazaları 50 yıl, 100 yıl önce meydana gelen kazalarla kıyaslanıyorsa ciddi problemler var demektir” diye konuştu.

“Türkiye ölümlü maden kazalarında son 3 yılda Çin’i de geçip dünya sıralamasında birinci sıraya yerleşti” diyen Türeli,  Uluslararası Çalışma Örgütü’nün raporlarıyla bu durumu desteklediğini belirtti.


-KAYIT DIŞI ÇALIŞMA-

Açıklanan işsizlik oranlarının da problemli olduğunu savunan Türeli, 2013 yılı işsizlik oranının yüzde 9 olarak ifade edildiğini hatırlattı. Türeli,  “Çalışma isteğinde olan ve iş yapmaya hazır ancak iş bulma ümidi olmadığı için iş aramayan ya da resmi iş arama kanallarını kullanmayanları eklediğimiz zaman işsizlik oranları 5-6 puan birden artıyor yani yüzde 15’lere çıkıyor” şeklinde konuştu.

Türeli, Türkiye’de iş gücüne katılımın yüzde 50 oranında olduğunu belirterek, “Ancak bu oran OECD ülkelerinde yüzde 70’lere ulaşmaktadır.
Çalışma hayatında kayıt dışı emeğin de yaygın olduğunu vurgulayan Türeli, kayıt dışı çalışmanın özellikle tarım ve inşaat sektörlerinde görüldüğünü ifade etti.

 -TAŞERON ÇALIŞMA-
Taşeron çalışma sistemine de değinen Türeli, “Taşeron sisteminden bir an önce kurtulmalıyız. Taşeron çalışma, modern kölelik, günümüze uygun kölelik demektir. Son derece uzun çalışma koşulları, izin hakkı yok, ikramiye hakkı yok, iş güvenliği yok, örgütlenmesi mümkün değil, çalışanların kaderi işveenin iki dudağı arasında. AKP iktidara geldiğinde 60-70 bin civarında olan taşeron işçi sayısı şu anda kamu ve özel birlikte 1 milyon 700 binlere ulaştı” diye konuştu.

Taşeron sistemine eğilimli çalışma hayatıyla Türkiye’nin dünya ile bütünleşmesinin mümkün olmadığını belirten Türeli, “Türkiye’nin yapması gereken, nitelikli, teknoloji yoğunluğu olan, sanayileşmeyi ön plana almış bir model ve bu model çerçevesinde emeğin daha nitelikli olmasını sağlamak ve insanca yaşanacak bir düzeni sağlamaktır” ifadesini kullandı.

 -4/C SORUNU-
Konuşmasında 4/C’li çalışma düzenine de değinen Türeli, her defasında bu sorunu dile getirdiklerini ancak bir türlü çözüm üretilemediğini ifade etti. “4/C’liler neden kadroya alınmıyor?” sorusunu yönelten Türeli, “Alın bu çalışanları kadroya. Bir kısım iyileştirmeler yapmak yeterli olmuyor. Burada yapılması gereken bu arkadaşlarımızı kadroya almak ve 4/C kadrosunu amaç dışı kullanmamaktır” diye konuştu.


Editör: Haber Merkezi