HABER: YÜKSEL BALCI

Küçükmenderes sulama barajında yapılan arazi toplulaştırma çalışmalarından sonra vatandaşların arazilerini birleştirmeleri sonucunda bazı sıkıntılar ortaya çıkmıştı. Türkönü Mahallesi’nde 200 kişinin toplulaştırmaya göre yeni arazileri belli oldu. Bu arazilerin tapuları yapılan törenle 11 kişiye temsili olarak dağıtıldı.

Törene, Kaymakam Celil Ateşoğlu, Belediye Başkanı Mahmut Badem, DSİ 2. Bölge Müdür Yardımcısı Zafer Akın, Emniyet Müdürü Ramazan Çankaya, Tapu Müdürü Ethem Yalçın, Türkönü Mahallesi Muhtarı Ümit Bacak ve tapu sahipleri katıldılar.

DSİ 2. Bölge Müdür Yardımcısı Zafer Akın yaptığı konuşmada: ”500 dekar bir alana sulayacak  DSİ’nin şu anda yatırım aşamasındaki en büyük projesidir. Toplamda 2010 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 120 milyon TL fiyatında sözleşme bedeli bulunmakta olan bu dev yatırım projesinin toplulaştırma ve kamulaştırma kısmında yer tesirlerinde özellikle Türkönü mahallesindeki çalışmalarımızdaki vatandaşlarımızın bizlere gösterdiği anlayışa teşekkür ediyoruz. Bu proje ile toplamda 537 km lik boru döşenecektir. Türkönüde gerçekleştirilen toplulaştırma  20970 dekarlık bir alana hitap etmektedir. Türkönüde gerçekleştirilen bu olay, tüm projeye katkı sağlayacaktır. Sulama projeleride, vatandaşlarımızı da arkamıza alarak  ürünlerini bir an önce faydaya dönüştürebilmeleri çok  önemlidir. Beydağ barajı 2009 yılında su tutmaya başladı. Suyunuzda hazır. Bu projenin bir an önce yatırama dönüşmesi için toplulaştırmanın zamanında tamamlanması, dolasıyla daha modern bir tarımın sürdürülebilmesi geri dönüşümün daha fazla sulamaya dönüştürebilmesi,  önemli bir konudur. Buradaki proje, tüm Türkiye’ye örnek teşkil edecek bir projedir. Tamamı basınçlı kapalı sistemle sulama yapılacaktır. Türkönü Mahallesinde parsellerimiz 2550 dönümlük bir alan idi yeni toplulaştırma ile bu alan 247 hektara dönüştü. Yol durumu ise, 6 km den 12 km ye çıktı parsel sayımız ise 264 adetten 203 adette düşmüştür.%23.11 oranında toplulaştırma başarısı elde etmiş olduk.”


Belediye Başkanı Mahmut Badem” 1994 yılından beri sürüncemede kalan Beydağ sulama barajının söz verdiğimiz üzere çalışmalara başladık. Bundan üreticilerimiz daha ucuz şekilde tarlalarını sulamaya başladılar. Tabii toplulaştırmadan dolayı bazı sıkıntılarımız oldu, bunları da aşacağız.  Biz bu konuda günün Başbakanına derdimizi çok iyi anlattık ve sonuç aldık. Bundan mutluyuz. Beydağ sulama barajı Gaptaki Atatürk Barajı niteliğindeki bir barajdır. Büyük bir alanı sulayacaktır. Baraj yapılmadan önce suya büyük para harcayan çiftçilerimiz, bunun rahatlığını baraj tamamen bittikten sonra, ekonomiye nasıl yansıdığına göreceklerdir.”


Kaymakam Celil Ateşoğlu” göreve başladığımda bölgenin en büyük sorumlarından birinin Beydağ sulaması olduğunu görüyorduk. Bunu önemli ölçüde hallettik inşallah barajın tamamlanmasıyla, üreticilerimiz daha ucuz sulama imkânını kavuşacaklardır. Bu, tabii ki ekonomiye yansıyacaktır. Geniş bir alanda toplulaştırma yapılmaktadır, Bununda zorlukları ortaya çıkmakta, bu zorlukların aşılacağına tüm kalbimle inanıyorum. Ödemişte bu işi gerçekleştirmek çok kolay değil. Ödemiş uzun yıllardan beri sulama konusunda büyük sıkıntı yaşıyordu. Tarım, eski usullerle yapılmış bundan da vatandaş ekonomi zarar görmüştü. Türkönüde tamamen tapusu biten 200 vatandaşımızdan sembolik olarak 11 kişiye tapu dağıtacağız. Şu anda, oraya çıkmış tapuları hazırlanmış 6 köylümüz daha var. İlçe merkezine doğru çalışmalarımızda suretle yapılmaktadır. Merkezdeki sıkıntılar daha fazla olacak ama bu sıkıntılarıda yaşamadan da rahata eremeyeceğiz.”
Daha sonra davetlilere tavukla pilav ve ayran dağıtıldı.

                                      

Editör: Haber Merkezi