ÖZEL HABER: DİLEK AYVALI
Tire Devlet Hastanesi Başhekimi Fatih Hayali, İstanbul’da düzenlenen Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın katıldığı 2017 HIMSS (Sağlık Bilgi ve Yönetim Sistemleri Topluluğu) Türkiye Sağlık Bilişimi Konferansı ve Fuarı'nın açılışına katıldı.
Açılışta konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 11 alanda klinik kalite izlemesi yapmaya başladıkları, bunun için çok düzenli verilerin toplanması gerektiğini belirterek, "Yalnızca kararlılığınızın olmasıyla teknolojiye sahip olmanız yetmiyor. Türkiye'deki tüm yöneticiler buna sahip çıkmak durumunda. Bu sistemde kullanacak insan kaynağını geliştirmemiz gerekiyor. Özellikle seviye 7 için kullanıcıların uyumu son derece önemli. Biz sağlıkta dönüşümün ikinci fazında ortaya koyduğumuz hedeflerle, Türkiye'yi bu hususta dünyada bir lider ülke konumuna getirmeye kararlıyız. Çünkü buna ihtiyacımız var. Çünkü sağlık sistemlerimizi çok daha mükemmel hale getirmek, maliyetleri aşağıya indirmek, kaliteyi yükseltmek, insanların işini kolaylaştırmak, hastaların, çalışanların, yöneticilerin, Sağlık Bakanlığının ve Sağlık Bakanının, hükümetin işini, Cumhurbaşkanının işini kolaylaştırmak için bunu yapmak zorundayız" ifadelerini kullandı.
 “Herkes kendisini hazırlasın”
Sağlık Bakanı Akdağ, şu anda Türkiye'de HIMSS 7 seviyesinde İzmir’in Tire ilçesinde bir, 6 seviyesinde ise 16 hastanenin bulunduğunu, bu yıl için 20 hastanenin 7'nci, 100 hastanenin 6'ncı, geriye kalan 600 hastanenin de 5'inci seviyeye ulaşacağı yönünde hedef belirlediğini söyleyerek, "Herkes kendisini buna göre hazırlasın. Daha fazlasına razıyız, daha azına razı değiliz. Hepinize başarılar dilerim." şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Bakan 
AkdağAvrupa'daki dört hastaneden biri ve Türkiye’deki tek HIMSS 7 seviyesindeki hastane olan Tire Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Fatih Hayali'ye ve İzmir Güney Bölgesi Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan'a plaket verdi.
“Personelimiz çok çalıştılar”
Plaket takdiminin ardından Bakan Akdağ’ın, ‘Bir ilçe hastanesi olarak bunu nasıl başardınız?’ sorusunu esprili bir dille yanıtlayan Tire Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Fatih Hayali, “Öncelikle bu iş ekip işi, tabi benim bilhassa yaşım büyük olduğu için, 62 yaşındayım ben, hastanedeki doktorların abisi durumunda olduğum için, yat dediğim zaman yatıyorlar kalk dediğim zaman kalkıyorlar. Hemşire arkadaşlar da doktor arkadaşlar da hepiniz bu işi yapacaksınız dedim. Ben de öğreneceğim siz de öğreneceksiniz dedim. 6 Yazılımcı ve 7 tane doktor arkadaşımızı kilitledim hastaneye, bir ay boyunca kebap yedirdim onlara, yedirdim içirdim. Bir ay müddetinde Karar Destek Sistemleri’ni hazırladılar. Karar Destek Sistemleri çok önemli” dedi.
“Tüm hastane personeline teşekkürler”
HIMSS sistemini incelemek üzere Tire Devlet Hastanesi’ne diğer hastanelerin ziyarete geldiğini ve onları bilgilendirdiklerini de anlatan Başhekim Hayali, “Şimdiye kadar bizim hastanemizi 8 tane üniversite hastanesi ve bizim değerimizde 50 tane hastane ziyaret etti. Diğer hastanelere de tarih ve gün veriyoruz, başımızın üstünde yerleri var. Gelsinler görsünler, onlar için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Tabi bu dönemde Sayın  İzmir Güney Bölgesi Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan da bize çok büyük destek verdi. Genel sekreterlerin hastanelere büyük destek vermeleri lazım. Gerek maddi gerek manevi olarak. Ben buradan ekibime, Tire Devlet Hastanesi’nin tüm personeline teşekkür ediyorum” dedi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şuayip Birinci, "HIMSS EMRAM" seviyelerinin en üstü olan seviyenin 7 olduğunu, bunun dijital mükemmeliyeti gösterdiğini aktararak, Avrupa'da seviye 7 hastanenin HollandaAlmanyaİspanya ve Türkiye'de bulunduğunu belirtti.
“Dijital mükemmeliyet”
İzmir'deki Tire Devlet Hastanesinin geçen yıl dijital dönüşümü gerçekleştirip bu alandaki mükemmeliyeti yakalayarak seviye 7 derecesini almaya hak kazanan Avrupa'daki 2. hastane olduğuna dikkati çeken Birinci, konuşmasını şöyle sürdürdü, “HIMSS'in EMRAM derecelendirmesi yaptığı Avrupa'daki ilk 10 ülke arasında, ülkemiz 1 adet seviye 7, 16 adet seviye 6 hastaneyle bu alandaki en başarılı ülke konumundadır. 2016'nın ilk yarısında Avrupa'da seviye 6 derecesini almaya hak kazanan 9 hastanenin 8'i, ülkemize aittir. Türkiye'nin hemen ardından, 15 hastaneyle İspanya, 8 hastaneyle Hollanda, dörder hastaneyle Fransa ve İtalya gelmektedir. Ülkemizde sağlık hizmetlerinde ve vatandaşa sağlık hizmeti götürmede nasıl önemli başarılara ulaştıysak, dijital mükemmeliyet konusunda da gelişmiş ülkelerle güçlü bir şekilde rekabet edebilecek noktaya gelmiş bulunuyoruz."

Editör: Haber Merkezi