Öte yandan operasyon öncesinde sınır noktasında bulunan Oğulpınar Sınır Karakoluna konuşlandırılan çok sayıda tank ve füze rampası, olası tehditlere karşı Suriye yönüne bakıyor.
Açıklama şöyle:
30 Aralık 2016 tarihinde Suriye’de ilan edilen ateşkes rejiminin sürdürülmesi maksadıyla, Türkiye, Rusya Federasyonu ve İran garantörlüğünde Astana Süreci başlatılmıştır.
Süreç kapsamında; ateşkes rejiminin etkinliğinin artırılması, çatışmaların sona erdirilmesi, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması, yerlerinden edilenlerin evlerine dönüşü için uygun şartların sağlanması ve ihtilafın barışçıl yollarla çözülmesi için uygun koşulların oluşturulmasına destek sağlamak maksadıyla, Suriye’de “Gerginliği Azaltma Bölgeleri / Çatışmasızlık Bölgeleri” belirlenmiştir.
Gelinen aşamada, ateşkes rejiminin takibi maksadıyla, garantör ülkelerin silahlı kuvvetlerine mensup birliklerden oluşan Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü’nde yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları, İdlib Bölgesinde icra edeceği harekât kapsamında, gözlem noktaları tesis etmek üzere 08 Ekim 2017 tarihinden itibaren keşif faaliyetlerine başlamıştır.
Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları bölgedeki görevlerini Astana sürecinde Garantör ülkelerce mutabık kalınan angajman kuralları çerçevesinde sürdürmektedirler.
ÖZEL KUVVETLER GİRDİ
CNNTürk muhabiri Umut Arabacı, şu bilgileri verdi: "Özel Kuvvetlere bağlı ileri gözetleme ve keşif timleri girdi. Suriye'deler, alana girdiler. Karşıdaki ilerleme hattında tüm mevzileri, ağır ve zırhlı araçları, tankları tespit edecekler. İlerleyen askere ateş gelebilecek noktaları belirleyecekler. Dün bunun bir örneği yapıldı. Buradan topçu birlikleri atış yapmıştı. Önemli noktalarda lazer hedeflemesi yapabilecek kabiliyette bu timler. Keşif ve gözetleme çalışmalarını yapıyorlar"
SİVİL ARAÇLARDAN OLUŞAN KONVOY, İDLİB'E BÖYLE GİTTİ
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından 8 Ekim Pazar günü itibariyle İdlib'de keşif faaliyetlerine başlandığının açıklamasının ardından bölgede dün gündüz saatlerinde çekilen görüntüler ortaya çıktı. Sosyal medyada paylaşılan konvoy görüntülerinin, keşif faaliyetlerine katılan Türk askerlerinin görüntüsü olduğu belirtildi.
YOL GÜVENLİĞİNİ ÖSO SAĞLADI
Sivil araçlardan oluşan konvoyun, Suriye sınıra örülen duvarların olduğu bölgeden hareket ederek, İdlib bölgesine ulaştığı öğrenildi. Görüntülerde konvoy, İdlib bölgesine giderken, yol kenarındaki Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı birliklerin güvenliği sağladığı görüldü. Sivil konvoyun önünde bulunan başka bir aracın üzerindeki ÖSO bayrağı dikkat çekti.
Öte yandan sivil araçlardan oluşan ve sınırı geçerek, İdlib bölgesine giden konvoyda, bölgedeki keşif faaliyetlerine katılan Türk unsurlarının olduğu belirtildi.
NAMLULAR İDLİB'E DÖNDÜ
Öte yandan operasyon öncesinde sınır noktasında bulunan Oğulpınar Sınır Karakoluna konuşlandırılan çok sayıda tank ve füze rampası, olası tehditlere karşı Suriye yönüne bakıyor. Yeni savunma sistemlerin alt yapı çalışmaları için ise karakolda iş makineleri çalışmaya devam ediyor.
Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Oğulpınar Karakoluna sevk edilen çok sayıda askeri zırhlı araç ve tank sınırda konuşlandı. Karakolun batı tarafında konuşlanan 2 tank, 1 obüs ve 7 füze rampasının namluları ise olası tehditlere karşı İdlib tarafına bakıyor. Öte yandan, yeni savunma sistemlerinin alt yapı çalışmaları için karakolda iş makineleri çalışmaya devam ediyor.
İdlib'deki çatışmasızlık bölgesine gerçekleştirilecek intikal kapsamında Hatay'a gelen çok sayıda paletli zırhlı personel taşıyıcı ile askeri araçlar ve personeller, Reyhanlı sınırına konuşlandırıldı.
ASKERİ ARAÇLAR SINIR HATTINDA
Öte yandan Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde, gece saatlerinde yaşanan askeri hareketlilik, sabah saatlerinde de devam etti. Türkiye’deki çeşitli birliklerden gönderilen çok sayıda paletli ve zırhlı personel taşıyıcıyla askeri araç, sınır mahallelerinde TIR’lardan indirilerek, ilçedeki sınır bölgesine sevk edildi.
TSK İDLİB'E NEDEN GİRİYOR?
Suriye’de yakın döneme kadar rejim karşıtı askeri gruplar ve muhalifler ile Beşşar Esad rejimi güçler arasında en şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgelerden İdlib’de güvenliğin sağlanması için, Türkiye'nin aktif desteği artıyor.
Suriye'nin kuzeybatısında Türkiye sınırında yer alan İdlib ili, Türkiye, Rusya ve İran’ın Kazakistan’ın başkenti Astana’da vardığı anlaşma çerçevesinde, gerginliği azaltmak amacıyla çatışmasızlık bölgesi kapsamına alınmıştı.
Muhaliflerin garantörü Türkiye ile rejimin garantörü Rusya arasındaki yoğun görüşmelerden sonra anlaşma, uygulama aşamasına geldi.
İdlib, rejim karşıtı askeri gruplar ile bazı muhalif grupların kontrolünde bulunuyor.
Türk askeri İdlib’de ne yapacak ?
TSK unsurları İdlib için belirlenen gerilimi azaltma bölgesinin sınırları içerisinde yer alacak. Görevleri, rejim ve yerel askeri unsurlar arasında büyük ölçüde korunan ateşkesin daha kalıcı hale getirmek olacak. Bu amaçla TSK unsurları, kontrol ve gözlem noktaları oluşturacak.
TSK harekat mı düzenliyor? Kime karşı?
Askeri ve diplomatik kaynaklar, TSK unsurlarının eyleminin harekat değil intikal olduğuna dikkati çekiyor. İntikal sırasında ve sonrasında yerel unsurlar veya Esad rejimiyle çatışma amaçlanmıyor. Ancak TSK hazırlıklarını, olası tüm güvenlik risklerini dikkate alarak yaptı.
İntikal için ne bekleniyor ?
İntikalin sorunsuz gerçekleşmesi için yerel silahlı grupların durumu değerlendiriliyor. Yerel gruplar, bazı ÖSO gruplarının gelmesine karşı.
İdlib’de çok sayıda silahlı rejim karşıtı grup ile muhalif grup bulunuyor.
Rejim karşıtı gruplardan Heyet Tahrir Şam, son dönemde İdlib’de artan etkinliği ile ön plana çıkmıştı. Grup son aylarda çok sayıda bileşenin ayrılmasına karşın önemli bir silahlı güce sahip.
Heyet Tahrir Şam, Türk askerinin bölgeye intikaline karşı çıkan doğrudan bir açıklama yapmadı. Diğer taraftan, söz konusu grup ile bazı muhalifler, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinden gelmeye hazırlanan çeşitli Özgür Suriye Ordusu gruplarının İdlib’e girmesine karşı çıkıyor. Heyet Tahrir Şam, bölgeye gelmesi beklenen grupların ABD’den destek almasını gerekçe gösteriyor.
TSK da bölgedeki hassas durumu değerlendirerek intikal için en güvenli şartların sağlanmasını bekliyor.
İdlib neden önemli?
Suriye iç savaşında en büyük şiddet dalgasının yaşandığı bölgelerden biri İdlib oldu.
İdlib’in rejimin kontrolünden çıkmasından ve Rusya’nın ekim 2015’te iç savaşa dahil olmasından sonra bölgeye şiddetli hava saldırıları başladı.
Diğer taraftan Suriye’nin iç bölgelerinden kaçan sivillerin de sığınmasıyla İdlib milyonlarca kişinin sıkıştığı bir alan haline geldi.
Ateşkesin korunamaması durumunda Esad rejimi, İran destekli güçler ve Rusya’nın yakın dönemde İdlib’e yönelik büyük bir şiddet dalgası başlatmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Böylesi bir durumda milyonlarca kişinin Türkiye’ye girmek üzere sınıra yığılması bekleniyor. Sınıra sıfır sayılabilecek kuşakta halihazırda 1 milyondan fazla kişi kamplarda barınıyor.
Yerel sivil idare kayıtlarına göre İdlib’de 2 milyon 400 bin civarında yerli nüfus, yaklaşık 1,3 milyon da iç göçle gelmiş vatandaş barınıyor.
TSK’nın İdlib’de ateşkesin korunması amacıyla başlatacağı intikal, sivillerin güvenle barınmasını sağlayacağı için, olası göç dalgasının önüne geçmiş olacak.
İdlib ilinin kuzeydoğu ucunda yer alan Halep’e bağlı Afrin ilçesi, 2011’den bu yana terör örgütü PKK/PYD’nin işgalinde.
Örgüt, ülkenin kuzeyinde, Irak sınırından başlayarak Akdeniz’e çıkabileceği bir koridora kavuşmak için İdlib’in bir bölümünü ele geçirmek zorunda.
Türkiye’nin Astana anlaşması çerçevesinde İdlib içerisinde oluşturacağı askeri hat, aynı zamanda Afrin’deki terör örgütünün İdlib’e yayılmasının önünde güvenlik duvarı halini alacak.

Editör: Haber Merkezi