HABER: YÜKSEL BALCI

Ödemiş İnönü İlkokulu 2-B sınıfı miniklerinin, yerlere tükürmeyin sözünü öne çıkaran ‘sokaklar bizim kirlenmesin’ projesi halkın büyük ilgisini çekti.

20 öğrenci, başlarında öğretmenleri Berrin Varman, okul müdiresi Ayşe Soysal ve annelerle birlikte, üzerlerinde ‘yerlere tükürmeyin’ tişörtleri ve ellerinde kâğıt mendil bulunan poşetlerle adeta dükkân girip çıktılar. Sokakta, caddede gördükleri her insanı durdurup broşür verirken, ‘ben yere tükürmüyorum’ diyen erkekli kadınlı herkese birer kâğıt mendil armağan etmeleri büyüklerin alkışlarına ve teşekkürlerine neden oldu.

7-8 yaşlarındaki bu sevimli çocuklar, önce öğretmen ve anneleriyle kahvelere daldılar. Kahvelerde minikleri, anne ve öğretmenlerini gören yaşlı dedeler adeta şaşırdılar. Bazıları kahveye ilk kez giren kadınları görünce, bir duraksama geçirdiler. Bu duraksama kısa sürede değişti. Çocuklar hep bir ağızdan ‘Dedelerimiz biz sizin elinizi öpmeye geldik. ’demeleri torun sahibi dedeleri bir hayli duygulandırdı. Dedelerin ellerini tek tek öpen mini miniler ‘dedelerine ‘ siz yerlere tükürüyor musunuz?’ sorusunu yöneltmelerine, dedelerden ‘tükürmüyoruz, yerlere tükürmek çok kötü bir şey.’ Demeleri mini minileri sevindirince, minik yürekler poşetlerde bulunan kâğıt mendilleri çıkararak dedelerine armağan etmeleri, yer yer alkış ve teşekkür aldılar.OSMAN DEDEDEN ‘OSMANLI BU İŞİ TA O ZAMAN HALLETMİŞTİ!’

Kahvede dedelerle konuşan minikler, Osman Nalbantoğlu adındaki bir dedeye aynı soruları yönelttiler. Nalbantoğlu, yerlere tükürmediğini belirterek birde onlara eskiye dönük anılarını anlattı. Çocuklar yerlere tükürmek gerçekten çok kötü bir şey insan iğreniyor. Osmanlı zamanında yerlere tüküren olduğunda, temizlikçiler hemen bu alanı kireçleyip sonra, tükürülen yeri tertemiz yaparlarmış. Ta o zamandan bu iş hallolmuş. Dinimizde de, kanunumuzda da yasak olan bu hareketi yapmayalım yapanları uyaralım, siz gerçekten güzel bir konuyu ele almışsınız, sizleri okul müdürünü ve öğretmeninizi kutluyorum. Kâğıt mendilleri için ayrıca teşekkür ediyorum.’

Çocuklar, öğretmenler ve anneler sıra halinde iş yerlerini dolaşarak iş yeri sahiplerine broşür verip ‘yerlere tükürme’ afişlerini de duvarlara astılar. Bu arada, yoldan geçen motosiklet ve arabaları durduran minikler, Ödemiş caddelerini dolaşa dolaşa projelerini halka anlattılar. Minikler Ödemiş kaymakamı Celil Ateşoğlu‘nu da ziyaret ederek broşür verip, projelerini tanıttılar.

                                                                                                                                                                            

Editör: Haber Merkezi