Salihli Gökeyüp Köyü’nden gelen toprak kaplar, Pazar günü Birgi’ye ziyarette bulunan Ödemişliler ve çevre ilçelerden gelenler tarafından büyük ilgi görüyor. Ödemiş Birgi Mahallesi Ulu Cami önünde açtığı sergisinde toprak kapları satışa sunan Orhan Bozbağ, toprak kaplarda yemeklerin daha lezzetli ve uzun süre sıcak kaldığı için vatandaşlar tarafından tercih edildiğini belirtiyor.

Toprak kaplarda yapılan yemeklerin lezzetinin çelik, seramik ve diğer kaplarda pişen yemeklere nadiren daha lezzetli olduklarını belirten Bozbağ,  “ Toprak kaplara olan ilgi her geçen gün katlanarak artmaktadır. Bizim getirdiğimiz bu toprak kaplar, Salihli Gökeyüp Köyü’nde yaşayan sakinler tarafından, bu köye ait olan özel bir topraktan elde edilmektedir. Bu toprak kaplar, Ege Bölgesi’nde güveç olarak bilinmektedir. Güveçte pişen her yemeğin özellikle et ve kuru fasulyenin lezzetine özel bir tat alıyor. Vatandaşların yanında büyük oteller ve lokantalar yemeklerini bu özel toprak kaplarda pişirmeyi tercih ediyorlar.”

Toprak kapların en önemli özelliğinin uzun süre ısıyı muhafaza edebilmesi olduğunu belirten Orhan Bozbağ, “ Toprak kaplar diğer çelik seramik ve farklı yemek pişirilen kaplara kıyasla, yarım saat daha fazla sıcak tutuyor ve buda vatandaşların bu kapları tercih etmesinde en önemli etken oluyor".

 

 

Editör: Haber Merkezi