Haber: Dilek KART



Demokratikleşme paketinde Roman vatandaşlara yer verilmiş olmasının anlamlı olduğunu ifade eden Tiromder Başkanı Karabacak, Romanların kendilerine ait bir dilleri var. Fakat bu dil ne günlük hayatta nede eğitim hayatında kullanmayı düşünmüyorlar. Ayrıca bu onlar için öncelikli bir sorun değil. Türkçe anadili olarak benimsenmiş ve bundan dolayı mutlular. Roman kültürünün yaşatılması ve yaygınlaştırılması açısından, enstitü önemli bir adım olduğunu kaydetti.

 

ENSTİTÜ İZMİR’DE KURULMALI

Karabacak, “Demokratikleşme paketinde romanların da yer almasından son derece mutluyuz. Roman kültürü için bu güzel ve umut verici bir adım. Romanlara ait bir dil elbette var. Ancak bu dil örneğin Tireli romanlar için çok önemli değil. Çünkü ben de dâhil pek çok insan bu dili bilmiyor. Kültürümüzün yaşaması ve gelişmesi için Kurulacak olan enstitü ile bunun sağlanması hedefleniyor. Bu enstitünün İzmir’deki bir üniversite bünyesinde açılmasını istiyoruz. Haklı sebebimiz ise şudur, Romanların, nüfus olarak en yoğun yaşadığı kent İzmir’dir” şeklinde konuştu.

 

ROMANLAR DA BİRİNCİ SINIF VATANDAŞ

Paketteki bir diğer önemli konunun nefret suçlarına karşı getirilecek olan ağır cezalar olduğunu vurgulayan Hasan Hüseyin Karabacak, “Bize göre nefret suçlarına getirilecek olan ağır cezalar paketteki en önemli madde. Çünkü insanların onuru ve gururu her şeyden önemlidir. Bu nefret suçlarının ceza kapsamında olması romanlarında birinci sınıf vatandaş olmasını sağlayacaktır. Evet, yasalar önünde eşitiz ancak toplumsal yargılarla baktığımızda romanlar birinci sınıf değillerdi. Toplumda dışlama vardı. Zaman zaman buna bağlı olarak toplumsal gerginlikler yaşanıyor. Örneğin Bursa Yavuzeli Mahallesi, İznik ve daha geçmişte de Selenli’de yaşanan olayları hepimiz biliyoruz. İki kişi arasında gelişen olaylar topluma yansıdı ve romanlar kenti terk edilmeye zorlandılar. İnsanların doğup büyüdükleri yeri terk etmesi ne kadar doğru? İki serserinin kavgası topluma mal edilmemeli. Ayrıca romanlar da sosyal yaşama ne kadar adapte oldukları konusunda kendilerini sorgulamalı” dedi.

 

TÜRKİYE DAHA FAZLASINI HAK EDİYOR

Tire Romanlar Derneği Başkanı Karabacak demokratikleşme paketi ile ilgili olarak yaptığı açıklamayı şöyle sonlandırdı, “Genel olarak Demokratikleşme Paketini olumlu buluyoruz. Türkiye’nin bundan 10-12 yıl önceki hali ile bugün aynı değil. Bu paket yeterli değil diyebilirsiniz., Türkiye bundan daha fazlasını hak ediyor da diyebilirsiniz ama olumsuz diyemezsiniz. Bu bir başlangıçtır, devamının geleceğine inanıyoruz”

Editör: Haber Merkezi