Haber: Dilek Ayvalı
Tire Kent Müzesi’nde sergilenen Emekli Tuğgeneral Enver Topuz’un kişisel eşyalarından oluşan bölüm Tire protokolü ve halkın katılımı ile gerçekleşen kokteyl ile tanıtıldı.
Programa Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Tire Garnizon Komutanı Yüzbaşı Emre Davutoğlu, Tire İlçe Emniyet Müdürü Fatih Kiremitçi, Tire İlçe Müftüsü Şaban Şağdan, Tire Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Turhan Eke, Tire Kent Müzesi Müdürü Edip Adanalı, tuğgeneral Enver Topuz ve ailesi ile akrabaları ve Tireliler katıldı.
Törende Emekli Tuğgeneral Enver Topuz, hayatının anlatımı sonrası yaptığı konuşmada, “Çok emekler, çok acılar, çok hikâyelerle dolu bir hayat. Tire Kent Müzesi bir örnektir. Benim 40 yıllık hayatımın gençlere rol model olması için böyle bir kapı açtılar. Biz daha düne kadar bu sokaklarda koşuyorduk. Tire’nin çocuğuyum ben. Kurtuluş ilkokulunda okudum. Domuzlu Bahçe’de evimiz vardı. Yıllar geçti biz bu ülkenin bir generali olma şansına sahip olduk. Komutanlar uygun gördü milletimiz takdir etti. Gençler müzeye gelip bu köşeye baktıklarında şunu görecekler, ‘Ben de eğer asker olmak istersem general olabilirim, paşa olabilirim, cumhurbaşkanı olabilirim. Ben Atatürk olabilirim”. Kent Müzesi başarılı ve güzel bir örnek. Teşekkür ediyorum” dedi.
Tire belediye başkanı Tayfur Çiçek de bir konuşma yaptı. Çiçek, “Çocukken atışırdık, ‘Benim amcam var mühendis, sen biliyor musun’ diyerek. Biz Tireliler olarak Tireli ünlüleri sayarken Enver Paşa bunların en önünde geliyor. Tireli olduğunu hiç unutmayan bir insan. Bu armağanları ödülleri evinin bir köşesinde bir anı olarak saklayabilecekken, bunu müzemize bağışlayarak Tirelilerle paylaşıyor. Bu çok gurur verici ve asil bir davranış. Sonsuza kadar burada saklanacak, teşhir edilecek. Tire’ye ziyarete gelenler Tire’nin ne gibi değerlere sahip olduğunu görecek” dedi.
Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, “Tüm konuşmalarımda Tire’de kısa sürede de olsa kaymakamlık yapmaktan hep gurur duyduğumu söyledim. Böyle bir kentte kısa süre yöneticilik yapmak gurur verici bir olay. Vatanına milletine hizmet etmiş çok değerli insanları var. Son günlerde ülkemizde zor günlerden geçtiğimizi söylüyorlar. Bizim bu topraklardaki yaşantımızın hiçbir dönemi kolay olmadı ki. Geçtiğimiz yüzyıl, 1900’lerin başı, Osmanlının son dönemi, balkan savaşları, kurtuluş savaşı, Anadolu’nun işgali, 50’lerdeki Kore savaşı, ardından başımıza bela edilen terör. Biz bu topraklara mührümüzü 1071’de vurduk. Bu topraklara daha önce gelmeye başlamıştık biliyorsunuz. Bu topraklarda yaşamanın neden güç olduğunu anladığımızda, çocuklarımız bunu öğrendiğinde o zaman bu ülkede yaşamak ancak kolay olabilir” dedi.
Daha sonra sergi protokol üyeleri ve halk tarafından ziyaret edildi. Emekli Tuğgeneral Enver Topuz konuklara aldığı madalyaları ve hediyeleri hikâyeleri ile anlattı.
TUĞGENERAL ENVER TOPUZ KİMDİR
Enver TOPUZ, Şubat-1955’de Semiha ve Salih Topuz’un üçüncü çocuğu olarak Tire'de doğdu. 1969 yılında Kuleli Askeri Lisesi (İstanbul) sınavlarını kazanarak Tire'den ayrıldı. 1972 yılında Kuleli Askeri Lisesi’nden, 1975 yılında Piyade Teğmen olarak Kara Harp Okulu’ndan, 1976 yılında da Piyade Okulu’ndan mezun oldu.
İlk görevine Trakya'da başladı. 1978 yılında Komando İhtisas Kursu gördü. Aynı yıl üsteğmenliğe terfi etti. 1979 Eylül ayında, Kıbrıs’a atandı.. 1981’de yüzbaşılığa terfi etti. 1981 Eylül’ünde, tekrar Trakya’ya atandı.
1982’de Ağrı/Eleşkirt’e şark görevine atandı. Aynı yıl içinde Tire'de Nurhan Kuşçu ile evlendi. Bu evlilikten Göktürk (1985) ve Gökçe (1991) adlarında iki çocukları oldu. 1985 Ocak’ta, Özel Harp Dairesi’ne Özel Tim Komutanı olarak ataması yapıldı. Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda 16 yıldan uzun bir süre, farklı komutanlık ve görevlerde bulundu.
Bu süreç içinde;

•1987 yılında, Lübnan İç Savaşı esnasında T.C Beyrut Büyükelçiliği’ne Özel Görev Birim Komutanı olarak atandı.

•ABD, İngiltere, Almanya, Kırgızistan, İsrail ve Bulgaristan gibi ülkelerde; eğitim, tatbikat ve inceleme amacıyla bulundu.

•1991 yılında, TSK Ankara Özel Koruma Taburu’nu eğiterek göreve hazırladı.

•Bosna Savaşı esnasında, yüzlerce Boşnak savaşçıyı eğitti.

•Kuzey Irak'ta farklı dönemlerde uzun süreli özel görevlerde bulundu.

•2 yıl boyunca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sivil Savunma Teşkilatı Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

•1999 Ekim ayında, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Arnavutluk, Makedonya, Kosova ziyaretlerinde bir özel tim ile yakın korumasını sağladı.

•1999 Marmara Depremi sonrası Genelkurmay Başkanı’nın emriyle, Özel Kuvvetler bünyesinde MAK'a bağlı Doğal Afetler Arama Kurtarma Taburu’nun (DAK) kurulması, eğitilmesi ve göreve hazırlanmasında önemli çalışmalarda bulundu. Bu taburu 31 Mayıs 2000 tarihinde, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve tüm protokol heyetine takdim etti.

•1990 yılında Binbaşı, 1995 yılında üstün başarı kıdemi alarak bir yıl erken Yarbay, 1998 yılında da Albay rütbelerine terfi etti.

•Özel Kuvvetler’de yer aldığı 17 yıllık görev süresinin 10 yılını, yurt içinde ve yurt dışında genellikle çatışma ortamında, zor koşullarda ve özel görevlerde; ailesinden ayrı olarak geçirdi.

•1999 yılında hayatı pahasına yerine getirdiği görevler nedeniyle Üstün Cesaret Ve Feragat Madalyası ile onurlandırıldı.

•2001 yılında, Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi’ne (Eğirdir/Isparta) Komando Eğitim Alay Komutanı olarak atandı ve Alay Sancağı’nı teslim aldı.

•2003 yılında; kahraman gazilerimize tedavi ve bakım hizmeti veren, GATA TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi’ne İdari Amir olarak atandı. Önceki görevlerinde gazilerin yaşadıklarına benzer hayati tehlikeler atlatmış olan Enver Topuz, bu tecrübeleri nedeniyle gazilerle arasında kalbi bir bağ kurdu.

•2005 yılı Yüksek Askeri Şura kararları ile Tuğgeneral Rütbesi’ne terfi ettirildi. Adapazarı/Sakarya'ya 1inci Piyade Tugay Komutanı olarak atandı ve Tugay Sancağı’nı teslim aldı.

•2007 senesi Yüksek Askeri Şura Kararları ile Isparta'ya İç güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanı olarak atandı. Bugünkü adı ile Terörle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezini kurdu ve 2 yıl komutanlığını yaptı.

•2009 yılında Yüksek Askeri Şura kararları ile emekliye ayrıldı.

40 yıl süren askerlik yaşantısında 34 yıl fiilen devletine ve milletine hizmet etti. Özel Kuvvetler’de ve komando birliklerinde yıllarca yapmış olduğu yıpratıcı ve zorlu görevler nedeniyle hizmet süresi 59 yıl 3 ay olarak kabul edildi.

Editör: Haber Merkezi