Tire Kültür Derneği ve Eğridere Gökçen Efe Derneği birlikte hazırladıkları bir proje ile Tire Müzesi’nde sergilenmekte olan Kuvayi Milliye kahramanı Mehmet Efe’ye ait tarihi efe kostümünü birebir aynısını yaptırmaya karar verdi.
 
Tire Kültür Derneği ve Eğridere Gökçen Efe Derneği işbirliği ile Tire Müzesi’nde sergilenmekte olan Kuvayi Milliye kahramanlarından Mehmet Efe’nin Tire yöresine ait tarihi efe kostümünü birebir yaptırmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlatıldı.
Proje kapsamında imal edilecek olan Tire yöresine ait tarihi efe kostümünün üzerindeki tüm detaylar birebir uygulanacak. Efe kostümü üzerindeki, fes, iğne oyaları, tozluk, ayakkabı, kuşak gibi aksesuarlar da Tireli el sanatları ustaları tarafından işlenecek. Çalışmalarını sürdüren Zeybek Ateşi zeybek oyunları gösteri ekibi tarafından giyilecek olan tarihi efe kostümlerinden 12 adet imal edilmesi planlanıyor.
KONFEKSİYON İŞİ YERİNE ORJİNAL EFE KOSTÜMÜ YAPTIRILACAK
Tire Kültür Derneği ile Eğridere Gökçen Efe Derneği’nin yaklaşık bir yıldır efe ve zeybeklik kültürünün yaşatılması, araştırılıp, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması için çok önemli projeleri hayata geçirdiğini ifade eden Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı,  geçtiğimiz yıl Türkiye’de ilk kez düzenlenen Zeybek Ateşi 1. Ulusal Efe Kurultayı’nın ardından bu konudaki çalışmalarına hız verdiklerini vurgulayarak, çalışmalarını sürdüren ve sadece çok özel günlerde sahne alarak zeybek kültürünü yurt içinde ve dışında temsil edecek olan Tire Zeybek Ateşi ekibinin konfeksiyon işi bir zeybek kostümü giymesini istemediklerini, bu amaçla da Tire Müzesi’nde sergilenmekte olan tarihi zeybek kostümünün birebir aynısının yaptırmak istediklerini söyledi.
ZEYBEK ATEŞİ EKİBİ TİRE’Yİ TANITACAK
Ayvalı, “Kuvayi Milliye kahramanlarından Mehmet Efe’ye ait bu tarihi kostümü tüm ayrıntıları ile tamamen el işçiliği kullanarak, müze vitrinlerinden çıkartıp yeniden canlandırmayı amaçlıyoruz. Projemiz kapsamında faaliyet gösterecek olan Zeybek Ateşi ekibi bizim için çok özel bir ekip. Onların sayesinde kültürümüzü en üst düzeyde tanıtma şansına sahip olacağız. Bu ekibimiz bölgemize ait tüm zeybek oyunlarını repertuarına alacak ve gösterilerinde sergileyecek. Bu amaçla projemiz kapsamında Ege Üniversitesi Halk Oyunları bölümü öğretim görevlisi sayın Abdurrahim Karademir ve araştırmacı müzisyen Ali Fuat Aydın hocalarımızın desteği ile yöremizdeki zeybek oyunlarını ve türkülerini derleme çalışmalarını da sürdürüyoruz. Kısacası çok kapsamlı ve önemli bir kültür projesini sürdürüyoruz. Böylesine önemli bir projenin görsel olarak da orijinaline uygun olmasını istiyoruz. Piyasadaki kostümlerin neredeyse tamamı konfeksiyon işi. Efe kostümlerinin orijinal özelliklerini yansıtmıyor. Bu nedenle Tire Müzesi’ndeki tarihi efe kostümünün yaptırılmasını çok önemsiyoruz. Tirelilerin bu konudaki desteklerini bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Projenin önümüzdeki yaz aylarında gerçekleştirilecek olan Zeybek Ateşi 2. Ulusal Efe Kurultayı’na kadar tamamlanacağını sözlerine ekleyen Ayvalı, projeye destek olmak isteyenlerin her iki dernek yönetiminden proje ayrıntılarını içeren bir dosyayı talep edebileceklerini söyledi.
Editör: Haber Merkezi