HABER: DİLEK AYVALI
Tire Belediyesinin himayesinde gerçekleştirilen ‘Uluslararası Dama Şampiyonası’, 22-24 Eylül’de bir süre önce restorasyonu tamamlanan bedestende başladı. Şampiyonaya Türkiye’nin yanı sıra İran, Azerbaycan, Lübnan, Kuveyt ve Libya’dan yaklaşık 100 sporcu katıldı.
Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, ilçede ilk kez bir dama şampiyonasının düzenlendiğini belirterek, "Bu tarihi mekânda hem kentimizin tanıtımı hem de dama sporunun daha yaygınlaşması açısından bir organizasyon gerçekleşiyor. Dama Federasyonu yetkilileri bize geldiler. Tire’de bir turnuva yapabilir miyiz dediler. Yaparız dedik. Koşulları öğrendik. Şu anda uluslararası bir boyutta yani beş ülkeden dünya şampiyonu ve Türkiye şampiyonu yarışmacılar ilçemizdeler. Ben iddialı değilim ama girişte bir Lübnanlı arkadaş ile oyun yaptık. Mağlubiyeti kabul etti” dedi.
Tire’deki şampiyona için Lübnan’dan gelerek yarışmaya katılan Fadi Umran, “Dama dünyaca meşhur. Dedem Mardin’li dedemden duydum yarışmayı. Lübnan’da Dama şampiyonuyum. İzmir’e ikinci kez dama turnuvası için geldim. İddialıyım. Avrupa’nın en güzel şehirlerinden birisi Türkiye. Şehri biraz dolaştım. Size çok teşekkür ediyorum. Recep Tayyip Erdoğan’ı çok seviyorum” dedi.
Türkiye Dama Federasyonu Başkanı Ali Kadir Benzer, “Türk daması 2013 yılından beri uluslararası bir spor oldu. 80 ülkede oynanıyor. Başkanımızdan rica ettik, Tire’de böyle bir etkinlik yapalım diye. Sağ olsun bizi kırmadı damayı seviyor kendisi. 5 ülkenin katıldığı 100 kişilik bir şampiyona yapıyoruz. Güzel oluyor. Hafta sonu da çocuklar kadınlar kızlar da gelecek güzel bir etkinlik olacak. Dama Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’nda modüler bir programı olarak kişisel gelişim modülüdür. Aynı zamanda şu anda bizim 100 bin öğrencimiz var. Öğretmenleri bizden belge alıp okullarda 60 saat kurs açıyorlar. Çocuklarımızın bilgisayar oyunları ile değil Türk daması ile zekâ oyunları ile daha sağlıklı olmasını istiyoruz. Büyün öğretmenleri dama kursu açmaya davet ediyoruz” dedi.
Toplamda 10 bin lira para ödülünün dağıtılacağı şampiyonanın ödül töreninin, 24 Eylül Pazar günü gerçekleştirileceği kaydedildi.
Turnuvada ülkemiz Türkiye adına yarışan damacıların yanı sıra; İran, Kuveyt, Azerbaycan, Lübnan, Katar’dan gelen yarışmacılar hünerlerini sergileyecek. 22 Eylül Cuma günü başlayan turnuva 3 gün sürecek olan 24 Eylül Pazar günü ödül ve madalya töreni ile sona erecek.
Turnuvanın ilk günü açılış törenine katılan ve yarışmacılarla dama müsabakalarına çıkan Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, yarışmacılardan da büyük ilgi gördü. Sporsever kişiliği ile bilinen Başkan Çiçek’in damada da usta olduğu görüldü.


Editör: Haber Merkezi