HABER: DİLEK AYVALI

        Tire'de II. Mahmut dönemi devlet adamlarından Gürcü Mehmet Necip Paşa tarafından 188 yıl önce yaptırılan ve bünyesinde 3 bine yakın orijinal el yazması kitabı barındıran tarihi kütüphane, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce restore edilecek.

Tire'de Osmanlı'nın belleği diye adlandırılan tarihi Necip Paşa Kütüphanesi, aslına uygun olarak restore edilecek. II. Mahmut dönemi devlet adamlarından Gürcü Mehmet Necip Paşa tarafından 188 yıl önce yaptırılan ve bünyesinde 3 bine yakın el yazması orijinal kitabı barındıran tarihi kütüphanede yaklaşık 1 yıl sürmesi planlanan çalışmalar, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülecek. Restorasyon süresince dünyada başka bir eşi benzeri olmayan paha biçilemez tarihi el yazması kitaplar ise güvenlik güçlerinin nezaretinde sıkı şekilde korumaya alındı. Restorasyon çalışmalarının ardından hizmete girecek tarihi kütüphane, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.

AĞAÇ GÖLGESİNDE DERS ÇALIŞMASINLAR DİYE

1826 yılında Tire'ye sürgün edilen ünlü tıp bilgini, tabip Şanizade Ataullah Efendi'nin Tire'ye gelişine nezaret eden Necip Paşa, Tire'de uzun yıllar eğitim ve öğretim faaliyetiyle ülkeye hizmet eden tarihi İbn-i Melek Medresesi öğrencilerinin ağaç gölgelerinde ders çalıştığını görünce bir kütüphane yaptırmaya karar verir. Hemen adamlarına gerekli talimatları verir ve çok kısa bir zamanda kütüphaneyi yaptırarak hizmete açar. Kütüphanede Necip Paşa Vakfı'na ait toplam 671 cilt kitap mevcuttur. Bunların tamamı onarım ve bakımı yapıldıktan sonra kırmızı deri mahfazalar içine alınarak vakfedilmiştir. Bu mahfazalar cilt sanatının eşsiz örneklerindendir. Üzerlerine kaplanan çeşitli ebru örnekleriyle cilt sanatıyla ilgilenenlerin hayranlığını çekmektedir. Bunların dışında kütüphaneye sonradan kazandırılan ve "Diğer Vakıf" adıyla tasnif edilen bir kısım eserlerle birlikte yazma ve matbu eserlerin cilt sayısı 3 bine yaklaşmaktadır. Türkçe harflerle basılı kitap ve dokümanların sayısı ise 9 bin civarındadır. Bunların da büyük bir kısmı Cumhuriyetin ilk yıllarında basılmış bazı kitap ve ansiklopedilerle batı klasiklerinin tercümelerinden oluşmaktadır. 

Editör: Haber Merkezi