Haber: Dilek Ayvalı
FETÖ'nün darbe girişimi soruşturması kapsamında aranırken, aynı soruşturmada tutuklanan Yargıtay 23. Ceza Daire üyesi Çetin Şen'in Tire’nin Gökçen Mahallesi’ndeki evinde yakalanan Kurmay Binbaşı Recep Kılıç mahkemeye çıkarılarak savunması alındı.
İzmir’de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan ve 270 sanığın yargılandığı davalar sürüyor. Davada eski Hava Harp Akademisinde öğretim görevlisi Tire’de Binbaşı Recep Kılıç'ın savunması alındı.
Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki duruşma salonunda, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen oturumda, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle kaydedilen duruşmada, savunması alınan tutuklu sanık Kılıç, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz 2016 günü, tutuklu sanık eski Ege Ordusu Komutanlığı Harekât Başkanlığı Plan ve Harekât Şube Müdürü Yarbay Mustafa Toklu tarafından aranarak, gerekçesi bildirilmeden Ege Ordusu Komutanlığına çağrıldığını ve bu çağrının, yaklaşık 8 aydır üzerinde çalıştığı "Savaş Planı" için olduğunu varsayarak İzmir'e geldiği iddialarında bulundu.
Hakkındaki suçlamaları reddeden Kılıç, Karargâha gittiğini, darbe girişimine ilişkin yayın yapan haber kanallarında köprünün askerler ve tanklarca kapatıldığını gördüğünde "İki ülke arasında savaş var" diye düşündüğünü anlattı. Kılıç, nöbetçi amirin telefonundaki WhatsApp'tan Milli İstihbarat Teşkilatı binasının vurulduğu ile ilgili görüntüleri izlediğini ve karargâhın kapatılan santralinin açılma talimatını öğrendikten sonra kafasında bir takım soru işaretlerinin oluştuğunu öne sürdü. Sanık Kılıç, iddianamede, "Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'i derdest etmeye gelen karargâhtaki helikopter hareketliliğine" ilişkin "Helikopter sesi duyduğumda, 'terör saldırısı' var diye düşündüm. Darbe girişimi hiç aklıma gelmedi." İfadelerini kullandı.
00.30’da karargahtan ayrılmışlar

Sanık Kılıç, FETÖ'nün darbe girişiminde Ege Ordusu karargâhını ele geçirmeye çalıştıkları, başarısız olmalarının ardından birlikte kaçarak saklandıkları Tire’deki evde yakalanan tutuklu sanık Mustafa Toklu ile birlikte firar etmesine ilişkin, "Saat 00.30 sıralarında karargâhtan ayrılarak Yarbay Toklu ile bir yüzbaşının otomobiliyle Bornova'ya giderken, Yüzbaşı Eser Bingül (tutuklu sanık) beni aradı ve bizi karargâha çağırdı. Radyodaki bazı haberleri duyduk gözaltına alınarak tutuklanacağımızı düşünerek geri dönmedik" dedi.
Tire’de gezmişler, otostopla Gökçen’e gitmişler

Daha sonra otomobillerini bırakıp başka bir taksi ile Tire'ye gittiklerini biraz gezdikten sonra otostop çektiklerini ve bir aracın kendilerini aldığını iddia eden Kılıç, "Mustafa Yarbay'ın 'doktora tezi hazırlıyoruz, bir iki hafta kalacak bir yer arıyoruz.' dediği araç sahibi D.Ş. de 'köyde evim var, kira için aylık bin lira isterim' dedi. Adama 500 lira verdikten sonra eve gittik. Bir süre sonra yakalandık. Adamın ağabeyinin hâkim olduğunu, meslekten ihraç edildiğini ve FETÖ'den tutuklandığı sonradan öğrendim. O adamı ilk defa orada gördüm, kendisi de meslekten ihraç edilen bir öğretmen olduğunu duydum. Örgütle bağlantısı olan birinin evinde kalmamız tamamen tesadüftür." şeklinde savunma yaptı.
İddia makamının, "Cep telefonundan gelişmeleri takip ettin mi?" sorusuna ise sanık Kılıç, "Şarjım olmadığından, telefonumdan gelişmeleri takip edemedim." cevabını verdi.
İddianame
İzmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan bin 300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.
İddianamede, Fetullah Gülen'in "birinci" şüpheli olduğu 267 sanığa "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamaları yöneltilmişti.
Daha sonra hazırlanan ek iddianameyle 3 kişinin daha dosyaya eklenmesiyle sanık sayısı 270'e yükselmişti.
Sanıklar arasında, tamamı Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen, "Yurtta Sulh Konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan edilen tutuklu sanıklar Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkâm Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ile Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez de bulunuyor.

Editör: Haber Merkezi