Tire Süt Kooperatifi Süt İşleme Tesisi’nin açılış törenine katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, süt üreticilerinden büyük ilgi gördü. Yeni projelerinin 0-5 yaş grubu çocuklara süt dağıtmak olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Okul sütünden sonra şimdi de yaklaşık 125 bin çocuğumuza haftada 2 litre süt dağıtacağız. Anneler 1 litresini çocuklarına içirsin, 1 litresini de muhallebi yapıp yedirsin” diye konuştu.
Tire Süt Kooperatifi’nin Süt İşleme Tesisi, Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bayındırlık eski Bakanı Halil Çulhaoğlu, CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldalı, Tire Kaymakamı Hüseyin Ergi, Tire İlçe Emniyet Müdürü Hasan Tuğan, Gökçen Belediye Başkanı Mustafa Önem, Zeytinova Belediye Başkanı Ali Doğu, Tire Müftüsü Salih Sağlam, Tire Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu, Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Tire İlçe Müdürü İbrahim Soylu, TOSBİ Bölge Müdürü Galip Kılınç, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ve yönetim kurulu üyeleri, Bayındır Çiçekçiler Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan, CHP Tire İlçe Başkanı Mustafa Güngör, Ak Parti Tire İlçe Başkanı Mehmet Çeltikcoğlu, Tire Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Kamil Taşal ve çok sayıda Tireli vatandaş katılımları ile açıldı.
 
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, üreticinin alın terine sahip çıkarak destek veren Tarım Bakanlığı, İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na ve tüm halka teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Bizi sadece Türkiye değil Dünya tanıdı. BM tarafından Dünya’nın en iyi kalkınma modeli olarak Türki Cumhuriyetlere örnek gösterildik. Yolumuzdan hiç sapmadan Atatürk’ün çizdiği yolda, milli mücadele verdik. Sömürüye ve kapitalizme karşı Türkiye’nin yol haritası tekelleşme değil kooperatifleşme olmalıdır. Kooperatifleşmenin sonuçlarını tüm Türkiye gördü. Daha çok yorulacağız. Üretmeye devam edeceğiz. Yeter ki siz üreticiye sahip çıkın, kırsaldaki üreticiyi yerinde doyurmaya kararlı olalım, başaramayacağımız hiçbir şey yok. Haklı mücadelemizde yanımızda olduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
GÜLDALI, “İZMİR’DE BİR İLK YAŞANDI”
Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldalı ise Eskiyörük’ün ardından yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “74 milyon nüfuslu Türkiye’nin ve 30 milyon konuk turistin sağlıklı beslenmesi gerekiyor. Başta süt ürünleri olmak üzere tüm gıda tesislerinin hijyenik koşullarda ve uygun paketleme standartlarında olmalı. Bugün açılışını yapacak olduğumuz tesisin bir farkı var. Burada üreticinin biraraya gelmesi ile oluşan bir kooperatif var. Tire Süt Kooperatifi’nin başarısıdır bu.”
Güldalı, Kooperatifin yapmış olduğu tüm yatırımlara katkı vermeye çalıştıklarını hatırlatarak, “136 ton kapasiteli soğutma tankları il özel idaresi tarafından kooperatife verildi. Daha sonra kooperatif kendi imkânlarıyla bu kapasiteyi artırmış ve süt toplamada yüzde 100’lük bir soğuk zincir oluşmuş Tire’de. İzmir’deki soğuk zincir kapasitesi yüzde 90 ve biz bunu bu ülkede başaran ilk il olma özelliğini taşıyoruz” dedi.
ERGİ, “TİRE, SÜTÜN MERKEZİ OLACAK”
Tire Kaymakamı Hüseyin Ergi, Tire Süt Kooperatifi Süt İşleme Tesisi açılış törenindeki konuşmada, sütün merkezini tam anlamıyla sütün merkezi haline getiren Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük’e ve tüm emeği geçenlere teşekkür ederek, Tire halkının Tire Süt Kooperatifi’nin oluşum sürecini kendisinden çok daha iyi bildiklerini ve kooperatifin bir başarı öyküsü yazdığını söyledi. Ergi, “Yokluk içinde yola çıkmış, BM’nin örnek aldığı bir kalkınma modelidir Tire Süt Kooperatifi. Tarım Bakanlığı’na, İl Özel İdaresi’ne, Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. teşekkür edilmesi gereken biri daha var o da Mahmut Eskiyörük. Tire’nin hedefi bakanlığın desteği ile organize hayvancılık tesisi kurmak. Bu başarılırsa Tire, sütün tamamen merkezi olacak” şeklinde konuştu.
KOCAOĞLU, “SÜT YOLLARA DÖKÜLÜYORDU”
Süt İşleme Tesisi açılışı için Tire’ye gelerek programa katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 5 yaşından 27 yaşına kadar çiftçilik ve hayvancılık yaptığını, çiftçiliğin ne demek olduğunu, arazi yol tozlarının mahsule ne zararlar verdiğini bildiğini ifade ederek konuşmasına başladı. Kocaoğlu, “Tire Süt Kooperatifi’nden süt almaya başladığımızda süt üreticisi sütünü yollara döküyordu. Süt alalım dedik o gün süt alım fiyatları yükseldi. Yedi yıldır süren Okul Sütü çalışmamız Türkiye Cumhuriyeti tarafından örnek alındı. Olanları biliyorsunuz. Hatalar giderilir, sanayiciye gerekli cezalar verilir, önlemler alınır. Önemli olan okul sütünün çocuklara dağıtılmasıdır. İzmir Türkiye’nin, Tire’de İzmir’in süt merkezidir” dedi.
“İFTİRA ATIYORLAR”
Kocaoğlu ayrıca şu önemli açıklamalarda bulundu: “1,2 litre süt dağıtıyorduk. Şimdi 2 litre süt dağıtacağız. Her hafta 0-5 yaş arası çocuğu olanın kapısına Tire Süt Kooperatifi tarafından 2 litre süt bırakılacak. Meyve veren ağaç taşlanır. Televizyonlardan ve gazetelerden okuduğunuz gibi bizi taşlıyorlar. Bunda bir problem yok. Kişi kendinden bilir işi özdeyişinden hareketle çamur ve iftira atarak, dedikodu yapıyorlar. Burada durup el insaf demek gerek. Ben 5 yaşından beri çalışıyorum. Hayatımın hiçbir aşamasında bana atılan çamur bende kalmadı, çamur atanın başına geçti.”
Konuşmaların ardından Aziz Kocaoğlu’na Tire Süt Kooperatifi tarafından teşekkür plaketi verildi.
Tesisin açılışını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ve Tire Kaymakamı Hüseyin Ergi ile birlikte yaptı.
Daha sonra Aziz Kocaoğlu ve beraberindeki heyet tesisi gezerek incelemelerde bulundu. Aziz Kocaoğlu, Süt İşleme Tesisi’nin açılışının ardından CHP Tire İlçe Örgütü’nde partililerle biraraya geldi.
Editör: Haber Merkezi