HABER: DİLEK AYVALI/KAYNAK: KENT VİZYON DERGİSİ
Tire’de çalışkanlığı ile oldukça iyi bilinen şirketin kurucusu İbrahim Ayvaz, 1999 yılında Akyol Caddesi’nde küçük Sinema yanında bulunan iş yerini yine Akyol caddesindeki şu anki yerine taşıyor.

Önceden müşteri portföyünün yüzde 80’ini çiftçilerin oluşturduğunu kaydeden genç iş adamı Sabahattin ayvaz, “Müşterilerimizin ağırlıklı olarak çiftçilerden oluştuğu dönemde sulama da olsun hayvan seralarını kapatmak için saç profil, atermit gibi malzemeler sunuyorduk. Ama organize sanayinin gelişmesi ile birlikte ürün çeşitlerimizi arttırdık ve hırdavat işine biraz daha ağırlık verdik. Makina parçaları satışı yapmaya başladık. 3000’e yakın ürün çeşidimiz var. İnşaat malzemeleri hırdavat ve nalburiye alanında geniş ürün yelpazemiz ile hizmet veriyoruz ve teknik hırdavata da yavaş yavaş girmeye başladık. Çiftçiye özellikle ödeme ve fiyatlandırma konusunda yardımcı oluyoruz. Özellikle sulama sistemlerinde çiftçimize katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Müşteri aradığı her türlü malzemeyi buluyor
Sulama sistemlerinin cirosu yüksek ürünlerin başında geldiğini kaydeden Sabahattin Ayvaz, “Organize sanayide ise makina parçaları ve hortum ürünleri toplu halde satışını yaptığımız için cirosu yüksek oluyor. İş güvenliği malzemelerimiz de organize sanayi kapsamında toptan satışını yaptığımız ürünlerden. Ayvaz ticaret olarak bizim en büyük avantajımız müşterimiz bize geldiğinde aradığı her türlü malzemeyi bulabiliyor. Stoklu çalışmadığımız ürünlerde ise temin yoluna giderek müşterimizin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bizim sektörde ürün yelpazesi çok geniş. Bizim girmediğimiz ürünlerde ise gerek bölgemizdeki firmalara gerekse İzmir’deki firmalara yönlendiriyoruz müşterilerimizi” dedi.

Tire’de su sıkıntısı var çözüm damlama sulama
Bölgenin en önemli ekonomik faaliyetinin tarım alanında gerçekleştiğini kaydeden Ayvaz, “Geçmiş yıllara göre tarım sektörünün alım gücü arttı. Evet, su sıkıntımız var. Damlama ve sulama sistemleri konusunda satış yaptığımız için konuyu yakından takip ediyoruz. Yıllardır damlama sulama sistemleri konusunda insanları uyarmaya çalışıyoruz. Bölgemizin bir an önce damlama sulama sistemlerine geçmesi gerekiyor. Hatta bu konuda çok geride kaldığımızı söyleyebilirim. Vahşi sulama ya da salma sulama dediğimiz sistem yasal olarak artık kalkma noktasında. Bursa, Karacabey ve Bergama taraflarında art bu tür sulamanın denetlendiğini ve izin verilmediğini biliyoruz. Buralarda çoğu tarım üreticisi yağmurlama ya da damlama siteme geçmiş durumda. İnsanlar benim suyum var diyerek bu sulama sitemlerine geçmek istemiyor. Bilinçlendirmemiz gerekiyor” dedi.

Devletin damlama sulamaya %50 desteği var
Vahşi sulama ile yapılan su israfının tüm insanlığı ilgilendiğine dikkat çeken Sabahattin Ayvaz, “İleride bölgemizde çok ciddi su problemleri yaşamamak için bir an önce sulama konusunda ciddi adımlar atmamız gerekiyor. Damlama ve yağmurlama sitemlerinde sudan tasarruf edilebildiği gibi verim konusunda da ciddi farklar oluşuyor. 1-2 yıl gibi kısa bir sürede bu konuda yapılan bir yatırımın kendini amorti etmesi mümkün. Devletin bu alanda yüzde 50’ye varan desteklemeleri var. Bunlardan faydalanarak bir an önce sulama konusundaki alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz. Yakında kanuni olarak düzenlemelerin bu yönde yapılacağını düşünüyorum” dedi.



Editör: Haber Merkezi