HABER:DİLEK AYVALI

Tire Ticaret Odası; T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında 16 Nisan 2010 tarihinde imzalanan protokol gereğince sayısal takograf sistemi içerisinde kullanılacak sürücü, şirket, servis ve denetim kartlarının sertifikalandırılarak kişiselleştirmek suretiyle sahiplerine ulaştırılması TOBB tarafından gerçekleştirilmekte olup, söz konusu protokol kapsamında sürücü, şirket ve servis kartlarının kullanıcılarına verilebilmesi amacıyla TOBB Tarafından 25/02/2022 tarihinden itibaren yetkilendirilerek hizmet verilmeye başlanmıştır.

Takograf cihazı, karayolu araçlarının hareketinin ve sürücülerinin belli çalışma sürelerinin detaylarını otomatik veya yarı otomatik olarak göstermek ve kaydetmek için karayoluyla taşımacılık yapan araçlara monte edilmesi tasarlanan kayıt cihazıdır.

Takograf cihazı; Araç kullanım sürelerini denetler. Araç hızını denetler. Kanunun belirttiği sınırlar içinde aracın kullanımını denetler. Denetlediği kayıtları hafızasında tutar. Hafızasındaki kayıtları grafik veya yazılı rapor olarak verir.

Mekanik ve elektromekanik takograf cihazları yerine, 1 Mayıs 2006 tarihinden itibaren AB’ye üye ülkelerde Avrupa Birliği’nin ilgili mevzuatı uyarınca karayolu taşımacılığında kullanılan yeni araçlarda sayısal takograf kullanılması zorunlu hale gelmiştir.

Sayısal takograf uygulaması ile profesyonel sürücülerin davranışlarına/faaliyetlerine ilişkin daha fazla ve güvenilir veri toplayarak, karayolu güvenliğinin artırılması amaçlanmaktadır.

Sayısal takograf cihazı ile Aracın kat ettiği mesafe, Aracın hızı, Sürüş zamanı, Diğer çalışma veya hazır bulunma süreleri, Çalışma aralarını ve günlük dinlenme süreleri kaydedilmektedir.

TAKOGRAF KARTLARI

Takograf kartlarına ilişkin başvuruların alınması, değerlendirilmesi, kartların sertifikalandırılması, kartların kişiselleştirilmesi ve sahiplerine dağıtılması süreçlerindeki iş ve işlemler TOBB tarafından gerçekleştirilmektedir.

Sayısal takograf kartı almak isteyenler, Ön başvurularını http://staum.tobb.org.tr internet sitesi üzerinden gerçekleştirdikten sonra; ön başvuru esnasında başvuru merkezi olarak Odamız seçilerek almak istediği kart cinsine göre aşağıdaki belgeleri yanında bulundurarak başvurmaları gerekmektedir.

KART TİPLERİ

Ticari Araç Sürücüleri (Sürücü Kartı):

• Başvuru sahibinin sürücü belgesi ve mesleki yeterlilik belgesi (SRC1, SRC2, SRC3, SRC4 veya SRC5)

• T.C. Kimlik Numarasının yazılı olduğu Nüfus Cüzdanı aslı

• Sürücü Belgesi Fotokopisi ve aslı (Asıl nüsha fotokopi ile karşılaştırıldıktan sonra geri verilecektir.)

• 1 adet biyometrik fotoğraf

• Kart ücretinin yatırıldığını gösterir belge

Taşımacı Firmalar (Şirket Kartı):

• 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu uyarınca alınan yetki belgesi fotokopisi

• İmza sirküleri fotokopisi ve aslı (Asıl nüsha fotokopi ile karşılaştırıldıktan sonra geri verilecektir.)

• İmza sirkülerinde başvuruyu yapan şirket yetkilisinin adı geçmiyorsa; Vekaletname fotokopisi ve aslı ( Asıl nüsha fotokopi ile karşılandıktan sonra geri verilecektir.)

• Oda Kayıt Belgesi aslı

• Başvuruyu imzalayacak kişinin Nüfus Cüzdanı fotokopisi ve aslı (Asıl nüsha fotokopi ile karşılandıktan sonra geri verilecektir.)

• Şirket Kaşesi

• Kart ücretinin yatırıldığını gösterir belge

Takograf Atölyeleri (Servis Kartı): Temel olarak sayısal takografların takılması, açılması, kalibre edilmesi, kontrolü ve bilgi yüklenmesi için, onay almış servislere ve/veya servislerin montajcılarına verilen akıllı kartlardır. Sadece sayısal takograf için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan onay almış yetkili servisler servis kartı alabilir.

• Başvuru sahibi Atölyeye ait Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen “Servis Yetki Belgesi”

• Başvuru sahibinin ilgili Atölyede (müdür, şef, teknik uzman, operasyon yöneticisi ve benzeri unvanlarla) görev yaptığını belirten, çalışma süresi / sürelerinin yer aldığı Atölye yazısı.

SAYISAL TAKOGRAF KARTI (SÜRÜCÜ, ŞİRKET VE SERVİS ) ÖN BAŞVURUSU

STAUM- Sayısal Takograf Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin web sayfasındaki https://staum.tobb.org.tr/WEB/  linkine tıklayarak bizzat kart sahipleri olarak ön başvurularınızın aşağıdaki gibi yapılması gerekmektedir.

• Kart İşlemleri

• TOBB Ortak Giriş Noktası

• E-Devlet ile Giriş Yap

• Sürücü / Şirket / Servis Kartı İşlemleri

• Yeni Kart Başvurusu

• Biyometrik fotoğraf (arka fon beyaz 3,5cmx4,5cm) ve İmzanın JPEG formatında sisteme yüklenecek

• İşlemler tamamlandıktan sonra ÖDEME NO alınacak ve Vakıfbank Tüm Gişeleri ve Vakıfbank İnternet Bankacılığı (Kurum Ödemeleri-Ulaştırma Takograf Bedeli) yatırılacak

• Kartınız Tire Ticaret Odasına ulaştığında cep telefonunuza bilgilendirme mesajı gelecek ve Odadan kartınızı alabileceksiniz.

Ödeme sisteme otomatik düştüğünden dekont ibrazı gerekmemektedir.

Sayısal Takograf Kart Başvuru Merkezleri

Bakanlığımız ve TOBB arasında imzalanan “Sayısal Takograf Uygulamasıyla İlgili Bir Kısım Bakanlığımız ve TOBB Tarafından Yürütülmesi için Yetki Devrile İlişkin Protokol” gereğince sayısal takograf kart başvuruları, il merkezlerinden olmak üzere TOBB’a bağlı Yetkilendirilmiş Ticaret/Sanayi Odaları veya Ticaret ve Sanayi Odaları aracılığıyla kabul edilecektir.

Sayısal Takograf Kart Başvurularını Sonuçlandırma

Sayısal takograf başvuru belgelerini eksiksiz temin eden kişilerin ve firmaların başvuru işlemleri, Yetkilendirilmiş Kayıt Merkezindeki Başvuru Kaydı usulüne uygun ve eksiksiz olarak tamamladıktan sonra en geç 10 iş günü içerisinde sonuçlandırılacaktır.

Kart için ön başvuru yaparak ödemesini gerçekleştiren başvuru sahipleri, başvuru tarihi itibariyle 1 yıl içinde Yetkilendirilmiş Kayıt Merkezlerine başvurarak başvurularını tamamlamak zorundadır.

Kart başvurusu yapıp ödeme yapmayan başvuru sahiplerinin başvuruları 45 gün sonra sistemden silinecektir.

Sayısal Takograf Kart Yenileme Süresi ve Kart Ücretleri

Sayısal takograf sürücü kartları ve şirket kartları 5 yılda bir, sayısal takograf denetim kartları 2 yılda bir, sayısal takograf servis kartları her yıl yenilenir.

Sayısal Takograf Kart Başvurularıyla İlgili Bilgilendirme

Sayısal takograf kart başvurularına ilişkin tüm bilgiler (verilen kart sayısı, reddedilen başvurular ve reddedilme gerekçesi, iptal edilen veya kaybedilen/yenilenen kartlar, çalınan/bozulan kartlar vs.) Bakanlık tarafından erişilebilir olacaktır.

Sayısal Takograf Afet Kurtarma Merkezi

Sayısal Takograf kart başvurusu, sertifikalandırma, kişiselleştirme ve dağıtım işlemlerine yönelik tüm bilgiler herhangi bir afet durumuna karşı TOBB tarafından Afet Kurtarma Merkezi’ndeki yedek veri tabanına işlenecektir.

BOZUK, KAYIP, ÇALINTI VEYA EL KONULMUŞ KART İŞLEMLERİ

Bozuk Kart

Sayısal takograf kartlarının ilk defa teslim alındığı tarihten itibaren 30 iş günü içinde uygun cihazda denenmek suretiyle çalışır vaziyette olduğunun kontrol edilmesi sorumluluğu sürücülere aittir. Bu süre içinde başvurulması halinde, bozuk çıkan kartlar, bozuk kartın iadesi şartıyla TOBB tarafından ücretsiz olarak en geç 10 iş günü içerisinde yeniden üretilecektir. 30 iş gününden sonra, kullanılmış ya da kullanılmamış bozuk kartlar, ilgili Odaya iade edilmeleri kaydıyla, ücreti mukabilinde değerlendirmeye alınacak ve yeniden üretilecektir.

Kayıp, Çalıntı veya El Konulmuş Kart

Sayısal takograf kartlarının kaybedilmesi, çalınması veya kartına denetim görevlilerince el konulması halinde, kayıp, çalıntı veya el konulduğuna dair ilgili tutanak bizzat kart sahibi tarafından ön başvuru ekranına yüklenir, yeni kart talebi, kart ücretinin iki katı ödenerek, ücretin ödendiği tarihten itibaren en geç 5 iş günü içerisinde sonuçlandırılır.

TOBB’a bildirimde bulunmamış kayıp veya çalıntı kartlarının başkaları tarafından kullandırılmasından kart sahibi sorumlu olacaktır.

Kart Yenileme Talepleri

Kart yenileme işlemler için ilk başvuruda istenilen belgeler sunulacaktır. Süresi dolmadan yapılacak kart yenileme işlemleri için ise, ilk başvuruda istenilen belgelerin yanı sıra, süresi dolmadan yenileme nedenini tevsik eden belgeler de sunulacaktır.

Kart yenileme taleplerinde, daha önce verilmiş kartlar TOBB tarafından iptal edilecektir. Sayısal takograf sürücü veya şirket kartının kaybedilmesi, çalınması, denetim görevlilerince el konulması, karta veya yongasına müdahale edildiği anlaşılması durumunda, ilk sayısal takograf kartı yapıldığı tarihten itibaren, 2 defadan fazla yenileme başvurusu yapılması halinde, yeni kart talepleri bir önceki kart verilme tarihi üzerinden 6 ay geçmedikçe karşılanmayacaktır. İki defadan fazla yenileme başvurusu yapılması halinde, yeni kart talepleri Bakanlığın onayı alınmadan karşılanmayacaktır.

Editör: Haber Merkezi