Haber: Dilek Kart

Tire Süt Kooperatifi’nin, olağan genel kululu yapıldı. 46’ıncısı gerçekleştirilen genel kurulda, kooperatifin en tepe noktasında 12 yıldan buyana aralıksız başkanlık görevini sürdürüren Mahmut Eskiyörük, karşısına başka rakip çıkmayınca, üyelerden 2 yıllığına daha vize aldı. İstasyon Hangar Salonu’nda yapılan kongreyi, İlçe Kaymakamı Hüseyn Ergi, CHP İlçe Başkanı Şenol Sardoğan, Tire İlçe Tarım Müdürü İbrahim Soylu, çevre il ve ilçelerde bulunan kooperatif ve birlik başkanları, üyeler ile çok satıda davetli izledi. Kongrede, kooperatife kurulduğundan buyana aralıksız süt veren üreticilerden Nevzat Akaydın, İsa Seçen, Hayri Pardioğlu ile Günay Öter’e Başkan Mahmut Eskiyörük ve yönetim kurulu adına teşekkür plaketi verildi. Yönetim kurulu ise şu isimlerden oluştu. Bahattin Titiz, Ali Çalışkan, Ali Ülker, Mehmet Elibol, Halil İbişoğlu, Mehmet Soykan ve Mustafa Sumar.

ÖRNEK PROJELER

Tire Süt Kooperatifi’nin, 2 bini aşkın ortak sayısı ile Türkiye genelinde güçlü bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Başkan Eskiyörük, ülke genelinde tarımda kooperatifleşme oranının dünya ve Avrupa ülkelerine oranla oldukça düşük seviyelerde olduğunu söyledi. Eskiyörük, “Türkiye’de kooperatifleşme oranı yüzde 13’ler seviyesinde bulunuyor. Bu da koperatifleşme hareketinin ülkemizde yeterince gelişmediğini gösteriyor”dedi. Kooperatifçilikle elde edilecek kazanımları da sıralayan Eskiyörük, “ kooperatifleşme ile gıda güvenliği sağlanacak, üretim maliyetleri düşecek, kayıt dışılık giderilecek ve maliyetler önemli oranda düşürülecektir. Bu da haksız rekabeti ortadan kaldıracaktır. Doğru verilere göre üretim planlaması yapılacak, fiyat istikrarı sağlanacaktır. Tire Süt Kooperatifi olarak bunları ortaya koymayı başardık. Türkiye’de süt üretimi 10 yılda yüzde 70, İzmir’de yüzde 230 artarken, Tire’de uygulamaya koyduğumuz örnek projeler ile yüzde 400 artmıştır. Kooperatifimiz, FAO tarafından “en iyi kırsal kalkınma modeli” seçilerek, dünyaya örnek gösterilmiştir” şeklinde konuştu.

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Eskiyörük, “SÜTÜN ÜZERİNDEN TEFECİLİK YAPTIRMAYACAĞIZ”

Bölgede, süt, yem ve et fiyatlarını üretici lehine dengede tuttuklarını kaydeden Eskiyörük sözlerine şöyle devam etti. “Üreticiyi haksız kazanç elde etmek isteyen rant çevrelerinden kurtarmak için büyük bir mücadele veriyoruz. Sütün üzerinden tefecilik yaptırmayacağız.  Bünyemizde bulunan, yem satış deposu, akaryakıt istasyonu, ortak kullanımlı makine parkı, tarım market satış mağazaları ile üretimin ve üreticimizin devamlılığını sağlıyoruz. Et ve süt işleme ile silaj paketleme tesislerimiz ile hem üretciyi hem de tüketiciyi koruyoruz. Bölgenin kalkınmasında ise önemli rol oynuyoruz. Tüm bu hizmetleri verirken amacımız, üreticinin yerinde üreterek, yaşamını sürdürmesi ve bu sayede köyden kente göçün önlenmesidir. Daha da gelişerek, günün şartlarına ayak uyduracağız. Herkesin yüzünü güldürecek, ‘Bizim Çiftlik’ ve ‘Tire Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ projelerini en kısa sürede hayata geçireceğiz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan büyük destek gördük. Hiçbir projemiz bakanlıktan geri dönmedi. Bunun yanında projelerimize destek veren İzmir Valiliği ile İzmir’de, ‘Süt Kuzusu’ projesini başarıyla uygulayan ve bölge ürecisine destek veren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ederim. Önümüzdeki süreçte daha da büyük projeleri hayata geçirerek, kırsal kalkınma mücadelemizi sürdüreceğiz.

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi