HABER: DİLEK AYVALI

 Tire Kültür Derneği tarafından tarafından 2011 yılında başlatılan Tire Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri projesinde son aşama olan Değerlendirme Komisyonu Toplantısı da gerçekleştirildi.

Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı yönetiminde dernek merkezinde yapılan değerlendirme komisyonu toplantısına İl Kültür Turizm Müdürlüğü yetkilisi olarak Tire Müzesi Müdürü Enis Üçbaylar'ın yanı sıra Tire Necippaşa Kütüphanesi Müdürü Ali İhsan Yıldırım, Tire Kültür Derneği Onursal Başkanı Araştırmacı Yazar Munis Armağan, Tire  Belediyesi Meclis Üyesi ve Tire Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doğukan Eroğlu katıldı. Komisyonun diğer üyeleri, Ege Üniveristesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve Unesco Türkiye Milli Komisyonu Başkan Vekili Prof . Dr. Metin Ekici, Tire Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu, Mimar Dr. Berrin Beyazıtlıoğlu Roydwell ise baskı aşamasındaki toplantıda yer alacaklar.

ELDE EDİLEN BİLGİLER DEĞERLENDİRİLDİ

Toplantıda  Tire Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri'nin kapsamı, içeriği ve konu başlıkları, Proje kapsamında elde edilen bilgi ve belgelerin değerlendirilmesi,  Proje kapsamında yapılan çalışmalarda tespit edilen eksikliklerin tamamlanması gibi konular ele alınarak komisyon üyeleri arasında çalışmanın son detayları hakkında görev bölümü yapıldı.

Daha sonra proje kapsamında bilgiler veren Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, Tire'nin taşınmaz kültür varlıkları konusunda oldukça zengin bir kent olduğunu hatırlatarak, "Tire Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri hazırlama projesi kapsamında yaklaşık 4 yıldır sürdürmüş olduğumuz çalışmalar nihayet sonuçlandı. Değerlendirme komisyonumuz ile birlikte elde ettiğimiz bilgi ve belgeleri proje kapsamında ele aldık. Komisyonumuzun belirlediği eksiklikleri en kısa sürede tamamlayarak Tire için oldukça önemli olan bu envanteri ilçemize en kısa sürede kazandıracağız Komisyonumuzun değerli üyelerine ve bu güne değin projemize destek veren tüm kurum kuruluş ve kişilere derneğimiz ve Tire adına şükranlarımı bir kez daha yinelemek istiyorum."dedi.

ENVANTERDE KAYIT ALTINA ALINMAMIŞ PEK ÇOK TARİHİ ESER YER ALACAK

Tire Kültür Envanterinde yer alacak olan varlıkların tüm fotoğraflama ve metin çalışmalarının sona erdiğini söyleyen Ayvalı, "Araştırmacı yazar sayın Munis Armağan'ın yönetiminde bu güne değin verdiğimiz yoğun emekler neticesinde Tire'de şu ana kadar kayıt altına alınmamış bir çok eseri  envanterimize aldık. En kısa sürede de envanterimizde yer alan tarihi eserler ile ilgili ada pafta bilgilerinin temin edilmesi ve bu eserlerin İl Kültür Müdürlüğümüzce kayıt altına alınması girişimlerimizi tamamlamış olacağız. Projemizi Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Unesco Türkiye Milli Komisyonu'na sunulan projeler kapsamında alınan destekler ile tamamlayarak ilçemize ve tarihi zenginliklerine yaraşır bir envanteri gelecek nesillere kazandırmış olacağız"şeklinde konuştu.

Ayvalı, Tire Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri baskı ve dağıtım  işlemlerinin bu yıl içerisinde son bulacağını sözlerine ekledi. 

Editör: Haber Merkezi