Tire Eğitim-Sen’e bağlı, bir kısmı emekli olan 50’ye yakın öğretmen, hükümetin toplu sözleşme anlaşmalarını protesto etmek amacıyla yürüyüş ve oturma eylemi düzenledi.
Tire Eğitim-Sen AK Parti hükümetinin sendika ve toplu sözleşmelere ilişkin takındığı tavrı protesto etmek amacı ile çarşamba günü geç saatlerde yürüyüş düzenledi. Saat 19.00’da istasyon mevkiinden ellerinde meşalelerde Cumhuriyet Meydanı istikametine yürüyüşe geçen eylemcileri, çok sayıda polis kordon altına alarak herhangi bir taşkınlık yaşanmasına engel oldu.
Yaklaşık 500 metrelik yürüyüş güzergâhı boyunca hükümet aleyhine sloganlar atan eylemciler hükümetin 4688 sayılı yasada yapılacak düzenlemeler için konfederasyonlarla mutabakata vardıkları 24 maddelik uzlaşı metnini protesto ettiler. “Baskılar bizi yıldıramaz, susma sustukça sıra sana gelecek, kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç” şeklinde slogan atan eylemcilerden bir grup Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan basın açıklamasının ardından yarım saat boyunca oturma eylemi yaptı.
Yürüyüş esnasında “Bir ülkede fakirlik varsa orada adalet yoktur. Adalet yoksa hukuk da yoktur. Hukuk, demokrasi varsa ancak bizimle olacaktır” diyen eylemci grup adına basın açıklamasını Eğitim-Sen Tire Şube Başkanı Eyüp Aksoy okudu. Meydandaki aydınlatmaların kapalı olması sebebiyle bir cep telefonunun ışığından aydınlatma sağlandıktan sonra açıklamaya başlayan Aksoy basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“4 Ekim 2011 tarihi itibari ile 4688 sayılı yasada yapılacak değişikliklere ilişkin hükümetin konfederasyonlarla yaptığı toplantılar sona ermiştir. Bu süreçte konfederasyonumuz üzerine düşen görev gereği tüm toplantılara katılarak görüş ve önerilerini iletmiştir. 4688 sayılı yasada örgütlenme özgürlüğünü ciddi biçimde sınırlayan antidemokratik maddelerde herhangi bir değişiklik olmamıştır”
Uzlaşılan 24 maddenin işin esasıyla ilgili olmadığının öne sürüldüğü açıklamada, sorunun çözümünün özgür toplu sözleşme ve grev haklarının yasal güvence altına alınması olduğu iddia edildi. Her konfederasyonun kendi adına toplu sözleşme yapamadığı, sadece bir konfederasyona imza yetkisi tanındığı, sendikal hakların bitirilmek istendiği, KESK’E bağlı 20 üye ve yöneticinin tutuklandığı, yüzlercesinin de baskı ve sürgünlerle sindirilmeye çalışıldığı, sistemin yandaş örgütlerle işletilmeye çalışıldığı gibi temel iddiaların yer aldığı basın açıklamasının devamında şu ifadeler yer aldı.
“AKP hükümeti grev konusunu konuşmadan sözleşmenin içini boşaltma eğilimindedir. Bir konfederasyon da sayısal çoğunluk kendilerinde olduğu iddiası ile tek başına sözleşmelere imza atarak hükümete yardım etmektedir. Bu 24 maddelik uzlaşmada asıl konular olduğu gibi duruyor. Grevsiz toplu sözleşme, toplu sözleşmesiz sendika olmaz.”
Eylemciler oturma eyleminin ardından, cuma günü yeniden buluşmak üzere olaysız ayrıldılar.
Editör: Haber Merkezi