Haber: Dilek Ayvalı
Tire Devlet Hastanesi’ne Sağlık Bakanlığı tarafından ‘Anne Dostu Hastane’ unvanı verilerek belge töreni düzenlendi. Törene Tire Kaymakamı Hasan Tanrıseven, İzmir Güney Genel Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan ve ekibi, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Fatoş Yürürdurmaz, Tire Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Fatih Hayali, Ödemiş Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Ziya Yurdakonar, Tire Devlet Hastanesi Kadın Doğum uzmanları, ebeler ve doğum hemşireleri katıldı.
Törende konuşan Tire Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Fatih Hayali, Anne Dostu Hastane ile doğumun normal, sağlıklı ve güvenilir bir süreç olarak yaşanması ve annelere gerekli güven ve desteğin verilmesinin amaçlandığını belirterek, “Bu yaklaşımların ülkemizde kabul görmesi ve uygulamaya başlanması ile anne dostu hastane uygulamaları hız kazanmıştır. Bu süreçte, sağlık profesyonelleri olan doktor, ebe ve hemşirelerin sorumluluklarının yanı sıra sayısal değerlerin verilmesi, eğitimlerin içeriği, çevresel düzenlemeler, ailenin doğum kararlarına katılımı gibi konulara önem verilmektedir. Tire Devlet Hastanesi anne ve çocuk sağlığına verdiği önem ve değer nedeniyle 2003 yılından beri Sağlık Bakanlığı Bebek Dostu Hastane olmuştur. Daha sonra Sağlık Bakanlığı’nın Anne Dostu Hastane olma kriterleri yayınlanmasıyla hastanemiz doğumhanesinde çalışmalar başlatılmıştır. Ev ortamı şeklinde düzenlenen doğum odalarımızda gebe mahremiyeti ve anne bebek sağlığı optimum düzeyde ve konforda sağlanmıştır. 29 Aralık 2016 tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirme sonucunda ‘Anne Dostu Hastane’ belgesini almaya hak kazanmıştır” dedi.

Daha sonra konuşan, İzmir Güney Genel Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan, “Anne Dostu Hastane programı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kadın Üreme Daire Başkanlığı ve Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Müşterek Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı’nın işbirliği ile yürütülmektedir. Anne Dostu Hastane Programı Genel Sekreterliğimize bağlı Urla Devlet Hastanesi ile başlamış olup İzmir ilinde ikinci hastane olarak Tire Devlet Hastanesi almaya hak kazanmıştır” dedi.

Ev ortamında imiş gibi ortam sağlamanın bebek bekleyen anne adayının ve ailenin hastaneye güvenerek gelmesini sağlayacağını vurgulayarak konuşmasını sürdüren Özkan, “Anneyi korkularından arındırmak lazım’ dedi başhekimimiz. Çok doğru ancak esasen babayı da korkularından arındırmak lazım. Esas korkan babadır. Aman hanıma bir şey olacak, bebeğime bir şey olmasın diye asıl babayı bilgilendirmek gerekiyor. Anne bir doğuruyor ama malum babalar 9 doğuruyor. Kendi çocuğumun doğumunu kameraya almak istedim ama heyecandan elim ayağım titredi yapamadım. Çünkü hakikaten ben 9 doğurdum” şeklinde konuştu.
Hastanelerin bu tür kriterleri kendi bünyelerine eklemesinin sevda ile ilgili olduğunu kaydederek, “Bu sevdayla olan bir şey. Kalbinizde varsa yaparsınız. Genel sağlık hizmetleri içinde biz zaten paramızı alıyoruz. Bana ekstra bir şey katmıyor ama topluma değer katıyor. Onun için ne lazım, aşk lazım. Ne yaparsan yap aşk ile yap diyorlar ya. Hekim arkadaşları tebrik ediyorum. Çünkü genelde işine gelen kolay gelen risksiz olan sezaryen doğumdur. Normal yönü doğal olan. Buna da bir hazırlık aşaması lazım. Yardımcı sağlık personelinin rolü de çok büyük burada. Ebeler bu işin bel kemiği. Onların da memnun edilmeleri gerekiyor” dedi.
Anne Dostu Hastane örneğinin ilkini Urla Devlet Hastanesi’nde aldıklarını hatırlatan Özkan, aynı hastanenin şimdi de ‘Yaşlı Dostu Hastane’ akreditesi çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. Özkan, Gaziemir Devlet Hastanesi’nde de ‘Engelli Dostu Hastane’ unvanı bulundurduğunu belirtti.
Özkan konuşmasını şöyle tamamladı, “Tire Devlet Hastanesi ödüle doymuyor. Başhekim Fatih Hayali ve ekibine sonsuz teşekkürler. Bizim göğsümüzü kabartıyorlar, onur duyuyoruz. Hiçbir başarı tesadüfi değildir ve marifet iltifata tabidir. 4,5 yılı aşkındır genel sekreterlik görevini sürdürüyorum. Bu süreçte Türkiye’deki genel sekreterlikler arasında ilkleri başardık. Haklı gururlarımız var bu konuda. Durmak yok yola devam” dedi.
Daha sonra Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Fatoş Yürürdurmaz, Anne Dostu Hastane unvanı alan Tire Devlet Hastanesi’nde yapılan çalışmalar ile ilgili sunum yaptı. Ardından ‘Anne Dostu Hastane’ belgesi , İzmir Güney Genel Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan tarafından Tire Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Fatih Hayali’ye takdim edildi.

Editör: Haber Merkezi