Kamuoyunda Torba Yasa ola-rak bilinen 11 Eylül 2014 tarihli Resmi Gaze-te'de yayımlanarak yürür-lüğe giren “6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Karar-namelerde Değişiklik Ya-pılması ile Bazı Alacakla-rın Yeniden Yapılandırıl-masına Dair Kanunu”nun 133. maddesi gereğince münfesih kapsamda de-ğerlendirilecek anonim ve limited şirketler ile koope-ratiflerin ticaret sicil kayıt-larının re'sen silme işlem-lerinin 1 Temmuz 2015 tarihine kadar uzatıldığını bildirdi. 
Sevin yaptığı açıklamada,   münfesih kapsamda değer-lendirilecek olan anonim ve limited şirketler ile ko-operatiflerin şunlar oldu-ğunu bildirdi:
"Sebebi ne olursa olsun aralıksız son 5 yıla ait ola-ğan genel kurul toplantıl-arı yapılamayan anonim şirketler ile kooperatifler, Türk Ticaret Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce tasfiye işlemlerine başlanılmış ve tasfiyeleri tamamlanmış olmasına rağmen, Tasfiye memurları tarafından; genel kurulun Kanunun öngördüğü as-gari süre ve şartlara uygun olarak toplantıya çağrılmış olmasına rağmen iki defa üst üste toplanamadığını ispatlayan ve kesin bilan-çonun genel kurula sunu-lamaması nedeniyle sicil-den silinemeyen anonim ve limited şirketler ile ko-operatifler, 24 Haziran 1995 tarihli ve 559 Sayılı Türk Ticaret Kanunun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname gereğince, sermayelerini anılan Kanun Hükmünde Kararname ile öngörülen tutarlara çıkarmamış ano-nim şirketler ile limited şirketler. 6103 Sayılı Kanunun 20. Maddesine göre, Türk Ticaret Kanu-nunun yayımı tarihinden itibaren üç yıl içinde ser-mayelerini, anılan Kanu-nun 332 ve 580 inci madde-lerinde öngörülen tutarlara çıkarmamış anonim ve limited şirketler."
 Sermayelerini artırma-dıkları için sicil kayıtları silinen şirketlere de fırsat tanındığını ifade eden Baş-kan Kasım Sevin açıkla-masında, "Sermayelerini, 14 Şubat 2014 tarihine kadar 50 bin liraya çıkar-mayan anonim şirketler ile 10 bin liraya çıkarmamış limited şirketlerin sicil kayıtları, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun Geçici 7. maddesi gereğince silin-miştir. Bu şirketlerin ser-maye artışı için 11 Aralık 2014 tarihine kadar oda-mıza ve  Ticaret Sicil Mü-dürlüğümüze  başvurma-ları halinde sicil kayıtları açılarak tescil işlemleri yapılacaktır" ifadelerine yer verdi.

Kasım Sevin ayrıca; “Vergi mükellefiyeti sona eren fakat; Odadan kapanış ve ticaret sicilinden kaydını sildirmemiş olan üyelerin borçları, vergi dairesinden kaydının silindiği tarihe kadar olan kısmı kadar tahsil edilecek olup, 30. 11.2014 tarihine kadar mü-racaat edilmesi halinde bu madde geçerli olacaktır” diyerek, bu kapsamdaki firmalar ile gecikmiş aidat borcu olan üyelerin odaya başvuru yapmaları çağrısında bulundu. 
Editör: Haber Merkezi