ÖZEL HABER:BSHA
Terkedilmiş hurda araç ve kamyon kasaları ile Metruk Binaların suç işlemek amacıyla kullanıldığını, uyuşturucu, uçucu madde (tinerciler/baliciler) ve alkol kullanan ve satanlarla , fuhuş yapanların meskeni haline geldiğini söyleyen Dr. Hancı, ‘Bu bina ve araçlar güvenlik ve asayiş bakımında sakıncalı olmalarının yanı sıra halk sağlığı açısından birer tehdit tir. Ayrıca görüntü kirliliği ve kent estetiğinin bozulması gibi sebeplerle mahalle sakinlerine rahatsızlık vermekteler’ dedi.
Suç Merkezleri Haline Gelen sahipsiz , harabe ve terk edilmiş (metruk) halde bulunan Binaların yıkılarak, uyuşturucu tacirleri ve kullanıcıları için mekan olmaktan çıkarılması gerektiğini söyleyen Dr. Hancı ‘Öncelikle uyuşturucu suçları için kullanılabilen metruk binalardan  Türkiye'de binlerce var. içişleri bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünün metruk binalarla ilgili 27.6.2016 sayılı genelgesine rağmen bu binaların yarıdan fazlası hala yıkılamamıştır. Bunların süratle yıkılması, ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu Bataklığın kurutulmasını sağlayacak önleyici tedbirdir.  İnşaat ve yıkık dökük alanların da tehlike arz edebileceği unutulmamalıdır. Metruk binaların yıkılması veya tarihi eser olanların restorasyonu konusunda yaşanan hukuki zorluklar yasal düzenlemelerle aşılmalıdır’ dedi.
Sorumluluk belediyelerde
Metruk ya da tamamlanmammış binalarla ilgili yetki ve sorumluluğun belediyelere ait olduğunu belirten Dr. Hancı, ‘Belediyeler genelgede de belirtildiği üzere, İl ve ilçe sorumluluk alanlarında bulunan metruk binalarla ilgili idari ve adli tedbirlerin etkin şekilde uygulamalı, metruk bina tespit ve yıkım kararıyla ilgili işlemler ivedilikle karara bağlanarak tedbirlerin hızlandırılmalı, metruk binalara giriş-çıkışı engelleyici ve çevresindeki ışıklandırmayı sağlayıcı tedbirler alınmalıdır. Ayrıca Riskli bölgelerde sokak aydınlatması ve kamera sistemlerinin artırılması sağlanmalıdır. Terörle Mücadele Uyuşturucuyla Mücadeleden, Uyuşturucuyla Mücadele sokaktan  geçer. Uyuşturucu ile mücadelede sokak hakimiyetinin sağlanması amacıyla başta büyükşehirler ve riskli tespit edilen bölgelerde alan hakimiyeti sağlamak için gerekli personel, araç-gereç ve eğitim kapasitesi arttırılmalıdır. Konuyla daha kararlı ve sistemli mücadele için ayrı/müstakil bir Uyuşturucuyla Mücadele Kanunu Çıkarılmalıdır.  Uyuşturucu bir ön suçtur ve onun olduğu yerde hırsızlık, asayiş, fuhuş, terör suçları da mutlaka bulunur. Yerleşim birimlerinde bulunan metruk yapılar, viranhaneler süratle yıkılmalı, ortadan kaldırılılmalıdır. Bütün kurumlar bu çalışmada üzerlerine düşen görevi yerine getirmelidirler’ dedi.

Editör: Haber Merkezi