HABER: DİLEK AYVALI

        Tire’nin meşhur el sanatları çarşısını da mutlaka gezen yabancı turistler, nalın, keçe, urgan, kalay, beledi dokuma, bakır ve iğne oyası ustalarının el emeği göz nuru ürünlerini inceliyor. Az da olsa alışveriş yapan yabancı turist ilçeye döviz de bırakıyor.

        Geçtiğimiz hafta Salı Pazarını gezen Amerikalı turistler Arif Cön’ün keçe ile yarattığı ürünlere hayran kaldı. Tire el sanatları içinde en zorlarından biri keçeciliktir. Tire'de de keçenin hası yapılır. Günümüzde gelişmekte olan teknolojiyle fabrikasyon keçe üretimi yapılmakta ise de Tire'de hala geleneksel yöntemlerle keçe yapımı devam etmektedir. Kuzunun ilk kırkımı olan ağustos yününden keçenin iyisi, koyunların ikinci kırkımından olan nisan yününden de ikinci kalite keçe imal edilir.

BİR GÜNDE TAMAMLANMAZSA KALİTESİ DÜŞER

Arif Cön merakla keçenin yapılışını izleyen Amerikalı turistlere keçenin tarihi hakkında da bilgiler verdi. Arif Cön, "Günümüzde modern evlerin süsü olarak da kullanılan keçe, imalinden sonra hallaç tarafından tel tel ayrılır. Gerekli renk ve motifler hazırlandıktan sonra hasır zemin üstüne  dökülen keçe hasırla birlikte düzgünce dürülür ve 3-4 kişi tarafından 1 saat boyunca tepilerek dövülür. “Ter ile yoğrulmuş yün hamuru” denilen keçe, sabahtan akşama kadar tamamlanmazsa kalitesi düşer” dedi.

Arif Cön, Çobanlara kepenek yapılan keçeden bayanlara çanta ve şal, terlik, anahtarlık, saç tokası, minder, masa örtüsü, elbise, yelek ve ceket gibi çeşitli ürünleri de satışa sunuyor.

Editör: Haber Merkezi