Haber: Dilek Ayvalı
Özel Eğitim Uzmanı Harika Özay’a ait Tire Eğitim Destek ve Değerlendirme Merkezi Tire’de 29 Ekim Caddesi No: 7 Şaik Lisesi karşısında hizmet vermeye başladı.

Merkezde dil konuşma bozuklukları, özel öğrenme güçlüğü, otizm/yaygın gelişimsel bozukluklar, zekâ testleri, üstün zekâ, gelişimsel değerlendirme, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, davranış bozuklukları, okuma ve yazma öğrenme güçlükleri, matematik öğrenme güçlükleri, oyun terapisi, bireysel destek eğitim, aile-öğretmen eğitimi, danışma hizmetleri gibi alanlarda hizmet verilecek.

Özel Eğitim Uzmanı Harika Özay, ‘Tire Eğitim Destek ve Değerlendirme Merkezi’nde genel olarak çocukların okul başarısızlıkları ve başa çıkamadıkları akademik problemler ile davranış problemlerinin çözümüne yönelik hizmet vereceğiz. Hizmet verilen bireyler, okul öncesinden başlayarak farklı öğretim kademelerine devam eden çocuklar ve gençleri kapsamaktadır. Erken müdahale, uygun tanı ve değerlendirmeler ile belirlenen çalışma programı doğrultusunda, aile-okul işbirliğiyle çözüm odaklı çalışılmaktadır” dedi.

HER ÇOCUK AYRI BİR DEĞERDİR

Başarıya gidebilmek için ailenin de çocuğu ile birlikte olması ve desteğinin önemine değinen Özay şöyle devam etti, “Her çocuk ayrı bir değerdir ve doğal olarak da farklı gereksinimleri vardır. Uygulanmakta olan öğretim sistemi, ortalama ve üzeri çocuklara uygun düzenlenmiş müfredatları içerdiğinden, öğretmenler doğal olarak ön görülen kazanımları vermeye çalışmaktadırlar. Tam da bu noktada bireysel özellikleri nedeniyle verilenleri almakta zorlanan, algılama veya bilişsel potansiyeli nedeniyle giderek karmaşıklaşan bir öğretimle karşı karşıya kalan, istese de başarılı olamayan çocuklar karşımıza çıkıyor. Sınıf ortamında akademik başarısızlık gösteren çocuk, kendisini ifade edebilmek için farklı yollar düşünmeye ve hayata geçirmeye çalışıyor. Bu durum yaramaz, haylaz, tembel vb diye tanımlanan çocukları işaret ediyor. Öğretim basamaklarından her hangi bir aşama da çocuğumuz bir problem yaşamış, üzerine eklenen diğer bilgileri almak, bu aşamadaki problem nedeniyle iyice içinden çıkılması zor bir hal almıştır. Anlamakta zorlanmayı pek çok kişi farklı şekillerde yaşamış olabilir. Yabancı dil konuşulan ortamda kendinizi ifade edememek ve anlayamamak kâbusunu bu çocuklar çok sık yaşıyor. Eğer sorunun nedeni ve çözümüne ilişkin işbirlikli bir yaklaşımla çalışılırsa, çocuk tekrar başarma, takdir görme, özgüven duygularını yaşamaya başlıyor. Amaç da zaten kişilik ve bilgi açısından potansiyeli ölçüsünde sağlıklı ve mutlu bireylerin var olmasına katkı sağlamak. Tıpkı denizyıldızı hikâyesindeki gibi bir denizyıldızını daha denizle kavuşturmaktır.”

Editör: Haber Merkezi