HABER:BAŞAR UÇAR 
Üreticinin alın terinin boşa gitmemesi ve mağdur olmaması için TARSİM’in öne vurgu yapıldı.

Ödemiş Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği yöneticileri, TARSİM Genel Müdürlüğü yetkilileri ve üreticiler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, TARSİM’in 2005’te çıkartılan kanunla birlikte yürürlüğe girdiğini belirterek, “İlçemiz özelinde TARSİM bu işi mecbur tutarsak yapılıyor. Bu mecburiyet azaldıkça TARSİM’den kaçış olduğunu görüyoruz. Ancak kaçmanın bir faydası yok. Allah korusun bölgemizde de zaman zaman doğal afetler ve çeşitli olumsuzluklar da yaşanabiliyor. Nasıl evimiz sigortalı iken daha rahat uyuyorsak TARSİM’le de üretici rahat uyuyabilecek” dedi.

Büyükbaş hayvancılıkta hırsızlığa karşı güvence

Daha sonra TARSİM Genel Müdürlüğü yetkililerinden veteriner hekim Elif Yüce ve ziraat mühendisi Gonca Çiloğlu, üreticilere TARSİM’deki 2017 yenilikleri hakkında bilgiler verdi. Veteriner hekim Elif Yüce, büyükbaş ve küçükbaş hayvan hayat sigortaları, arıcılıkla ilgili sigortaları anlatarak TARSİM’de ödenecek primin yarısını devletin karşıladığını vurguladı.

Yeni dönemde büyükbaş hayvan hayat sigortasına çalınmaya karşı teminatın da eklendiğini belirten Yüce, bir hayvan için geniş kapsamlı programda 384 TL ödemeyle 8 bin liralık teminat sağlandığını anlattı. Sadece doğal afetleri kapsayan dar kapsamda da hayvan başı 30 TL ödemeyle teminat verildiğini sözlerine ekleyen Yüce, koyun ve keçide de 10 baş üzeri hayvan sahipleri hayvan başı 24 TL ödeyerek 600 TL’ye kadar teminattan geniş kapsamlı olarak yararlanabileceğini aktardı. Arıcılıkta ise sadece modern tip kovanlara güvence sağlandığını söyledi.

Meyvede don priminin %67’si devletten

Ziraat mühendisi Gonca Çiloğlu da TARSİM’in üreticinin alın terinin koruyucusu olduğuna dikkati çekerek bitkisel ürün tarım sigortalarını anlattı. Meyvecilikte don priminin %67’sine dek devletin prim desteği sağladığını belirten Çiloğlu, üreticilerin tarla ürünleri, sebze, kesme çiçek gibi ürünleri dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem ve sel ile su baskınının yol açtığı miktar kayıplarına, sebze ve kesme çiçekleri dolu riskinin yol açtığı kalite kaybına karşı güvence altına alabileceklerini isteğe bağlı olarak kapsamın genişleyebileceğini ifade etti. Yüce ve Çiloğlu kaza ve kayıp örneklerini de paylaşarak üreticilerin sorularını yanıtlandırdı.

 

Editör: Haber Merkezi