İzmir`in fuarcılıktaki yükselişi 11. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı`yla bir kez daha kanıtlandı. Fuar İzmir`de düzenlenen Türkiye`nin en büyük tarım ve hayvancılık fuarı, 54 ülkeden bin 1400 katılımcıyla rekor kırarken, fuarın yapıldığı alan da bu yıl iki kat büyüdü.

Fuarın açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir`de uygulanan ve başarıya ulaşan kırsal kalkınma modeli konusundaki tecrübelerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile paylaşmaya hazır olduklarını söyledi.

Tarım ve hayvancılık sektörünün dev isimlerini 11. kez buluşturan “Agroexpo Eurasia Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı”, Türkiye’nin en büyük fuar alanı Fuar İzmir`de açıldı. 4 gün boyunca sektörün buluşma adresi olacak fuarın açılış törenine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve dünyanın bir çok ülkesinden tarım sektörü temsilcileri katıldı.

Gıda savaşları yaşanacak

Açılış töreninde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarımın insanlık için önemini vurgulayarak, "77 trilyon dolar küresel hasılanın yüzde 5`ini tarım oluşturmakta, dünya nüfusunun yüzde 40`ı geçimini tarımdan sağlamaktadır" dedi. Dünyada 7 milyar insandan 2 milyarının açlık ve yoksullukla karşı karşıya olduğunu ifade eden Bakan Çelik, tarım ve hayvancılığın öneminin her geçen gün artığını dile getirdi. Gıda ihtiyacının dünyanın çeşitli yerlerinde sosyal patlamalara sebep olduğunu vurgulayan Çelik, içinde bulunduğumuz yüzyılın savaşlarının tarım ve gıda ile ilgili olacağını dile getirdi. Bakan Faruk Çelik bu duruma rağmen tarım arazilerinin büyük bir hızla ekilip biçilemez hale geldiğini belirterek "Tarım sanki vasıf gerektirmeyen bir alanmış gibi takdim ediliyor. Bu durum tarıma yapılabilecek en büyük kötülüktür. Bizim geleceğimizi ilgilendiren bu sektörde her işin bilinçli bir şekilde yapılması gerekiyor. Bir tarafta sefahat, bir tarafta sefaletle dünya karşı karşıya. Yılda 1 milyar 300 milyon ton gıda israf ediliyor. Diğer yanda ise ekmeğe muhtaç olan insanlar var. Akdeniz`de boğulanlar insanlar değil, insanlıktır. Dünyada 7 milyar insan var. Ama insanlığı bulmakta zorlanıyoruz" dedi.

 

Kırsal kalkınmada model olduk

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise konuşmasında Büyükşehir Belediyesi`nin tarım, hayvancılık ve kırsal kalkınma ile ilgili çalışmalarından örnekler vererek, şunları kaydetti: "Bayındır`da o dönemin tek çiçekçilik kooperatifi ile birlikte yürüttüğümüz sözleşmeli üretim modeli ile Bayındır`da çiçekçiliğin gelişmesini sağladık. Bugün Bayındırlı çiçekçiler Türkiye`nin her yanında olduğu gibi yurt dışına da çiçek satmaya başladı. Ödemiş Bademli`de fidancılık kooperatifinden yapılan alımlar sayesinde bu bölgedeki üretici Türkiye pazarının çok büyük kısmına hakim oldu ve ihracata başladı. Sütlerin Küçük Menderes`e döküldüğü, süt ineklerinin kesildiği bir dönemde okul sütü projesine başladık. Bu proje süt üreticilerine, Tire Süt Kooperatifi ortaklarına can suyu oldu. Bu projenin merkezi hükümetimiz tarafından ülke geneline yaygınlaştırılması sonrası, Süt Kuzusu Projesi`ni hayata geçirerek, 0-6 yaş grubu çocukların evlerine ayda 8 litre süt dağıtmaya başladık. İzmir Büyükşehir Belediyesi, senede 1 milyon meyve fidanı dağıtarak, ova yollarını asfaltlayarak, üreticilere koyun ve keçi dağıtarak, ziraat odalarıyla birlikte tarım makineleri ve araç gereci dağıtarak kırsalın kalkınması için bir model uygulamıştır. Bu model İzmir`de tüm kırsalda tutmuştur.

Tecrübelerimizi paylaşmaya hazırız

Başkan Aziz Kocaoğlu, tüm bu çalışmaları yaparken aklı ve bilimi rehber aldıklarını belirterek, "20`yi aşkın uzman ve akademisyenle birlikte sorunlara çözüm yolları aradık ve önemli yol kat ettik. İzmir`in 597 köy 30 ilçe 1200 mahallesinde tarım ve hayvancılık denildiğinde Büyükşehir Belediyesi ile hemşerilerimiz arasında bir güven ortamı oluşmuştur. Bunu kooperatiflerimizle, ziraat odalarımızla, üreticilerimizle birlikte başardık. Şimdi daha ileri gitmek istiyoruz. Hedefimiz pazar olanaklarını artırmak, organik tarım uygulamaları ile dünyaya açılmak. Bugüne kadar başardıklarımızın verdiği güven ve hemşerilerimizin desteğiyle bunu başaracağımıza inanıyoruz" diye konuştu. Başkan Aziz Kocaoğlu, kırsalın kalkınması konusunda başarıya ulaşan yerel ölçekteki tecrübelerini diledikleri takdirde Bakanlık yetkilileri ile de paylaşabileceklerini söyledi.

İzmir Valisi Mustafa Toprak ise İzmir`in bugün dünya çapında ürün değerlerine sahip olduğunu belirterek, kırsal kalkınma yatırımları açısından sektöre önemli destekler verildiğini dile getirdi. Toprak insanları doyurma ve sağlıklı üretimle buluşturma noktasında tüm emeği geçenlere teşekkür etti.Açılış törenine katılan Kosova Tarım Bakan Yardımcısı Vezir Jonuzaj ise Avrupa Birliği ile süren üyelik görüşmeleri çerçevesinde ülkesinin ürünlerinin Avrupa pazarında yer bulma şansı yakaladığını belirterek, bu tür uluslararası organizasyonlara önem verdiklerini söyledi. Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Philip McCabe doğanın dengesini yürütmesinde arıların büyük önem taşıdığını vurgulayarak, bal arılarının yok olması durumunda tüm insanlığı korkunç bir sonun beklediğini söyledi. McCabe, Türkiye`de 58 bin birlik üyesinin yılda 104 bin ton bal ürettiğini ifade ederek, bal arıları ile ilgili en büyük gen çeşitliliğinin Türkiye`de bulunduğunu dile getirdi.

Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan, Türkiye`nin kendi alanında en büyük fuarı olan “Agroexpo Eurasia Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı”nın, düzenlendiği alanın bu yıl geçtiğimiz yıla göre iki kat büyüdüğüne dikkat çekerek, Bu fuar alanını sektöre hediye eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu`na sonsuz teşekkür ediyorum" diye konuştu.

İki kat büyüdü

Her yıl katılımcı sayısını katlayarak artıran 11. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı`nda bu yıl 54 ülkeden 1400’den fazla katılımcı yer alıyor. Fuar, geçtiğimiz yıla göre de metrajını ikiye katladı. Fuara 230 bin ziyaretçinin gelmesi bekleniyor. Fuar kapsamında renkli organizasyonlar da gerçekleştiriyor. Süt inekleri arasında düzenlenen güzellik yarışmasını Melih Kırkpınar Çiftliği`nden Damla isimli inak kazandı. Damla`nın ödülü altın çanı Bakan Faruk Çelik taktı.

Editör: Haber Merkezi