HABER: YÜKSEL BALCI - TOLGA KIZGIN

Ödemiş'in Bademli Mahallesi, Şükrü Efendi sokağında bulunan 10 numaralı tarihi ev, büyük tehlike yaratıyor. Sokağın dar oluşunedeniyle gelip geçenler sokaktan büyük bir korkuyla yürüyorlar. 3 metre genişliğindeki sokakta özellikle tarihi binanın karşısında bulunan evlerde yaşayanlar diken üstünde.
7 yıl önce Bademli Belediyesi tarafından satın alınan ve daha sonra,  Ödemiş Belediyesine geçen 100 yılı aşkın bir tarihe sahi
p binanın, belediyece caddeye bakan tarafı, branda ile kaplanmış, ancak örtülen branda tehlikeyi önleyemediği için hemen karşısında bulunan konutlarda oturan vatandaşların yürekleri ağızlarına geliyor.
Binanın hemen karşısındaki evde oturan 4 çocuk 11 torun sahibi 87 yaşındaki Kemal Örnek, derdini şöyle dile getirdi: “Hayrettin Efendi Camisinin yakınında bulunan bu bina, sahipsiz olarak yıllardır bu şekilde tehlike yaratmaktadır. Ödemiş Belediyesine ait olan binanın yol tarafına bir branda gerdiler, ancak bu branda, tehlikeyi önlememektedir. Sokaktan gelip geçenler, büyük bir korku içerisinde buradan geçmektedirler. Belediyemizden ricam, biran önce burası ne olacaksa olsun, insanlar korkusuzca geçsinler” diyen Örnek daha sonra şöyle konuştu, “Benim bu evim her zaman için tehlikede. Belediyenin mühendisleri baktılar bir şey yaptılar gelip gidiyorlar Ankara'dan adamlar geldi 3 gruptan  birisi olur diyor, birisi olmaz  diyor. Bir türlü anlayamadık.  Allah aşkına benim her zaman için hayatım tehlikede beni bir an evvel buradan kurtarırsanız size çok minnettar olacağım dedim. Benim hayatım burada tehlikede. Geldiler bu çulu gerdiler hiçbir şey yok. Bide üstündeki kiremitleri aldılar,  yağmur suları duvarın üstüne akıyor. Allah muhafaza bir giderse benim evden başka aşağıdaki binaları da götürür. Bu ev bir vatandaşındı, belediye satın aldı. Bademli Belediyesi kapandı, ev Ödemiş Belediyesine geçti.  Yetkililer geliyor, sadece bakıyorlar, gidiyorlar fotoğraf çekiyorlar. Yani biz ölelim mi? Bunun altında illaki biri ölsün de, ondan sonra mı bu iş yapılsın. Sizden çok rica ediyorum bu işten kurtulmak istiyorum. Ben yaşlı bir insanım.  Ben 87 yaşındayım.  Burası gittiği zaman diğer evlerde aşağıdaki binalarda gidecek.  O yüzden her zaman için tehlikedeyim.”
TARİHİ EVLERLE İLGİLİ
RESTORASYON ÇALIŞMALARIMIZ
DEVAM EDİYOR
Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, “Öncelikle size teşekkür ediyorum bizim olduğu kadar sizin de bu konuda hassasiyet göstermesi bizler içinde bir artı. Kentimizde, yine Birgi'de, Bademli 'de muhtelif köylerimizde geçmişten, Osmanlı tarihimizden kalan bu şekilde yerlerimiz var. Bu yerler 6360 sayılı yazıyla bize geçtikten sonra, kamulaştırılması yapılmıştır. Önce yıkılmaya karşı güvenlik tedbiri alındı, daha sonrada projesi çizilmesiyle ilgili bir kaynak temin ettik. Belediye kaynaklarının dışında bir kaynak, projesinin çizimi yapılıyor. Şu anda proje çizimi verildi. Ama tarihi eser restorasyonu ince uzun bir yol. Projesi özel çizilecek, çizilen proje anıtlar kurulundan geçirilecek uygulamayı ihale edeceksiniz ihale edebilmek içinde kaynak bulacaksınız. Burada ben gerek hükümetimize gerekse  sn. valimize teşekkür ediyorum. Bugüne kadar 2014 yılında da biz Ödemişteki restorasyon işeri için yaklaşık bir buçuk milyon liralık bir kaynak temin etmiştik. Bunun bir tanesi, tamirat tadilat, diğer üç tanesi de proje çizimiydi. Ödemiş te   Katırcı Hanı ve benzeri  hanlar vardı. Bütün bu restorasyonlarla ilgili kaynak arayışlarına devam ediyoruz. Ama bunun dışında dört ayrı proje çizimiyle ilgili tarihi kentler birliği desteği aldık. Bu destekte sahada inşallah önümüzde ki günlerde uygulamaya geçeceğiz.”
Badem, “Bademli de vatandaşlarımız haklılar gerçekten kötü bir görünüm ve korkutucu bir görünüm.  Ama biz orada yıkılmaya karşı tedbir almış bulunmaktayız. Yıkılmayla ilgili düşecek moloz düşümü koyduğumuz engelin içinde kalacak. Yani orada çok ciddi bir şey olmazsa vatandaşı korkutacak bir şey onlara hak veriyorum. Ve çözmek içinde çok ciddi gayret sarf ediyoruz. Ama isteseniz de. Cebiniz para dolu olsa da yapmanız zaman alıyor. Çünkü çizmeniz yetmiyor anıtlar kurulundan da onay almanız gerekiyor. Bu, aylar süren bir süreç. Ondan sonra ihaleye çıkıp imalatın yapılması ayrı bir süreç, inşallah zaman içerisinde tarihimize saygı anlamında eserlere sahip çıkılması anlamında gereğini yapacağız.”
Badem,“Bu arada, birkaç bir şey söylemek istiyorum, Birgi ile ilgili de birkaç çalışmamız var. Birgi'de bir başka konağın kamulaştırılması kararını meclisten geçirdik. (konak adı). İkincisi Birgi'de yağ fabrikasını kamulaştırma kararı geçirdik meclisten. İnşallah fiyat taktiri yapıldıktan sonra, hızla bunları kamulaştırıp Bir-gi'de de tarihi katkı anlamında, tarihi değer olarak devreye sokacağız. UNESCO'nun yedek listesinde bekleyen Birgi özellikle UNESCO'dan gelen haberlerle yine ÇEKÜL Vakfı eski başkanı Sn. Prof. Dr. Metin Sözen  hocamız  verdiği hizmetle, ancak fonksiyon verildiği yani, sadece tarihi evlerin sadece konutların, hanın hamamın restorasyonu değil orada yaşayan insanlarında geçimiyle ilgili tesisleri işleve geçireceğimiz zaman UNESCO'da da yol alacağımız yolunda bilgi geldi. Bu yağ haneyi de bunun için kamulaştırma kararı aldık. Belki önümüzdeki günlerde de su ile çalışan un değirmeni yapma yolunda çalışmamız olacak.” 
Editör: Haber Merkezi