İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile Kanada arasında süt ve et üretimini artıracak olan embriyo transferi gerçekleştirilecek. Böylece Bölgemizde süt üretimi yıllık hayvan başı 6,5 tondan 14 tona çıkacak, et üretimi de ikiye katlanacak.

HABER: NAZİF HARUPÇU

Kanada Tarım Bakanlığının daveti üzerine bundan 2 ay önce Alberta eyaletine giden İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği yönetim kurulu üyeleri Alaattin Helvacıoğlu, Emre Vural, Nail Erkan ve İbrahim Şentürk burada incelemelerde bulunmuş ve süt ve et üretiminde standartların yükseltilmesi amacıyla çalışma başlatmışlardı.

Bu çalışmaların daha ciddi boyutlara ulaşması amacıyla Kanada da Tarım Bakanlığı aracılığı ile işletmelerde düzenlenen inceleme gezisinin ardından burada kurulu bulunan AMITY firmasının sahibi Dwight Smith-Gander ve Beslenme uzmanı Robert Westra’da İzmir Damızlık Sığır yetiştiricileri birliğinin davetlisi olarak Ödemiş’e geldiler.

Birliğin Balabanlı yolu üzerinde düzenlenen toplantıya, Ödemiş Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, Birlik yönetim kurulu üyesi ve tesisler sorumlusu Ahmet Canbazoğlu, diğer yönetim kurulu üyeleri Alaattin Helvacıoğlu, Emre Vural, Nail Erkan ve İbrahim Şentürk katıldı.

Tesislerde düzenlenen toplantıda önce Birliğin tesisleri ve çalışmaları hakkında gelen misafirlere bilgiler verildi.

Tesisler sorumlusu Ahmet Canbazoğlu açıklamasında,” İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak Bölge üreticilerimize ve üyelerimize daha verimli hayvanlar verebilmek için Kanada ile embriyo transferi gerçekleştireceğiz. Bu kapsamda Mayıs ayında dondurulmuş embriyolar düvelerimize aşılanarak hem süt hem de et üretimini artırmayı hedefledik. Birlik olarak hayvan yetiştiriciliğinde kalite standartlarımızı büyütmeyi hedefledik” dedi.

Bundan 2 ay önce kanada gezisine katılan Birlik yönetim kurulu üyesi Nail Erkan’da şunları söyledi, “Kanada ile Türkiye’de Tarım Bakanlıklarımız aracılığı ile yapmış olduğumuz girişimler sonucu İlgili firmaların temsilcileri ile bir araya geldik. Daha önce biz gittik, Şimdide biz onları davet ettik. Mayıs ayında dondurulmuş embriyo transferi gerçekleştireceğiz. Seçilecek olan 50-60 hayvana bu embriyolar yerleştirilecek. Uygun ırklarla bölgemizde süt verimi 6,5 ton ortalamadan 14 tona çıkacak. 18 ayda gelişen ve etlik kıvama gelen hayvanlarda 12 ayda gelişecek ve hem yemden tasarruf, hem zamandan da ayrıca tasarruf sağlanacak. Kanada da gelişmiş laboratuvarlarda hazırlanan embriyolar ile üreticilerimiz daha az yemle daha fazla süt elde etmiş olacak ve daha fazla et üretimi de sağlanacak. Bu konuda Kırmızı et üreticileri birliği ile de işbirliği yapacağız” dedi.

Tesislerde inceleme yapan AMITY firmasının sahibi Dwight Smith-Gander, “Kanada’dan dünyanın çeşitli ülkelerine embriyo transferleri gerçekleştirmekteyiz. Ödemiş’teki üretim tesislerinin de de ön inceleme yaptık. Bölgeniz sıcak iklimde bulunmakta. Bu yönden şanslısınız. Yeni projemizle birlikte İzmir Damızlık Birliği ile işbirliği yapacağız. Süt ve et verimi de daha fazla olacak. Irk hayvanlarımızın embriyoları ile çiftçilerimiz gelecek yıllarda daha fazla kazançlı olacak” dedi

Editör: Haber Merkezi