HABER: SÜLEYMAN GÜLEROĞLU

Ödemiş Belediyesiyle ortaklaşa düzenlenen sergiye 142 üretici firma yetiştirdikleri ürünlerle stant açtı.

Törene, Ödemiş Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, İl Tarım Müdürü Musa Bakan,  Ödemiş İlçe Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş, Ödemiş süs bitkileri üreticileri birliği Başkanı Muammer Ardıcak, süs bir alt birliği Başkanı Ahmet Dündar, daire müdürleri, üreticiler ve Ödemişliler katıldı.

Telgraflar Geldi 

Törene, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, bazı milletvekilleri ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu birer kutlama telgrafı gönderdiler.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından, Ödemiş Süs Bir Başkanı Muammer Ardıcak bir konuşma yaptı Ardıcak konuşmasında şunları söyledi, “Her geçen yıl sergimiz daha da kendisini geliştiriyor. Bu yıl 142 firmamız sergimizde yer aldı. 4 gün boyunca sürecek olan sergimiz artık iyi bir sergi durumunda kendisini gösteriyor. Hedefimiz, daha kalıcı ve etkin olmaktır. Sektör ile ilgili sorunlarımızın da çözüme gitmesi açısından önemli bir sergi olduğunu düşünüyorum. Ülkemizin sahip olduğu avantajları değerlendirerek, diğer ülkelerin pazarlarına ürün temin edebilme ve süs bitkileri pazarında önemli bir yer edinebilme şansı, bir hayli yüksektir. Türkiye'nin ihtiyacı olan süs bitkilerinin yüzde 60'ı Ödemiş İlçesi ve Küçük Menderes Havzası'ndan karşılanmaktadır.”

Süs Bir Alt Birliği Başkanı Dündar, “Yerli Bitkileri Kullanmak, Üreticimize Gelir Demektir"    

Süs Bir Alt Birliği Başkanı Ahmet Dündar, “Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye sorunlarımızı ilettik. Cumhurbaşkanımızın millet bahçelerinde yerli bitkilerin kullanılması konusundaki hassasiyetimizi belirttik. Yerli bitkileri kullanmak demek, üreticimize gelir sağlamak demektir. Bu konuda çözüme ulaşmak için adımlar atıyoruz. Mayıs ayında Yalova’da bir sel felaketi oldu. Tersim çatısı altında yalnızca seraların içindeki bitkiler sigorta kapsamındaydı.  Bunun yanlış olduğunu açık alandaki bitkilerinde sigorta kapsamına alınmasını istedik. Açık alandaki bitkileri de Tersim kapsamına aldırdık. Sektörümüzde 15 yıldır yalnız kamuyu yönelik yerlere satışlarımızı yaparak işimizi yürütüyorduk. Ama her zaman söylediğim gibi bu büyüme sağlıklı bir büyüme değildi. Avrupa’ya yönümüze çevirdiğimizde, bu sektörün tüketicileri ihracat pazarları ve parekende sektörü olduğunu görüyoruz. Biz de ise, yalnız belediyeler ve kamuyla büyüme sağlamaktadır. Parekende ve ihracat oldukça düşük. Amacımız üreticiler olarak bundan sonra ihracat pazarlarına ve parekende sektörüne yönelmektir. Almanyaların İtalyanların Hollandalıların bizimle ihracat bağlantısı yatıkları sevindirici bir olaydır. Artık batı hayranlığı bırakıp, bu ülkenin topraklarında yetişen süs bitkilerini tercih etmemiz gerekir” dedi.

İl Tarım Müdürü Bakan, “Ödemiş'te Bin 500 Aile Geçimini Sağlıyor"  

İl Tarım Müdürü Musa Bakan, “Küçük Menderes bölgesinde süs bitkileri oldukça büyük bir yer kaplamaktadır. Dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliğini Ödemiş, Bayındır, Tire ve Urla başta olmak üzere 13 ilçede 14 bin 716 dekarlık alanda süs bitkisi yetiştirilmektedir.  İzmir’in süs bitkilerindeki üretim payı % 43’ün üzerindedir. Ödemiş’te 1500 aile bu işle uğraşmaktadır” dedi.

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, “Elimizde büyük bir güç var.50 bin dekar alanda 1500 üreticimizin çiçekçilikle uğraşması ilçemize taze para girişini sağlamaktadır. Dışarıdan alan değil dışarıya ihraç edilen bir duruma gelmek için büyük bir çaba sarf ediyoruz” dedi.

Ödemiş Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu, “Ödemiş süs bitkileri ve meyve fidancılığında önemli bir merhale kaydetmiştir. Meyve fidancılığında 3500 dekar alanda 18 milyon meyve fidanı yetiştirilmektedir. Şu anda 6 bin adet meyve fidanı satışa hazırdır. Geçtiğimiz yıl içerisinde 2milyon meyve fidanı ihraç edilmiştir. 24 milyona yakın bir ihracat geliri sağlanmıştır. 4 bin dekar arazi üzerinde 55 milyona yakın süs bitkisi üretilmektedir” şeklinde konuştu.

Daha sonra, Ödemiş Belediyesi halk oyunları ekibi ve minik kalpler öğrencileri çeşitli gösteriler yaparak alkış topladı. Bu arada minikler protokol üyelerine çiçek dağıtarak töreni renklendirdi.

Protokol tarafından açılış kurdelesinin kesilmesinden sonra davetliler ve Özbekistan’dan gelen 14 kişilik işadamları sergi alanını gezdi.

Editör: Haber Merkezi