HABER: NAZİF HARUPÇU



Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği İzmir Bölge toplantısı Ödemiş’te yapıldı.

Toplantıya Birlik başkanı Selahattin Altun, yönetim kurulu üyeleri Savaş Akça, Barış Işık ve Eda Efsun Gökduman ile İzmir ve Küçük Menderes havzasındaki Birlik, Kooperatif ve Dernek Başkanları ile üyeleri katıldı.

Süs Bitkileri üreticilerinin sorunlarının ele alındığı toplantıda Savaş Akça şunları söyledi, “Bizler çiçekçi sıfatından çıkalım ve üretici olalım. Bugünkü konuları bu yönde ele alalım.

Uzun süreli kiralamalar istiyoruz. Biz kimiz bu noktada yetersiz kalıyoruz.

Su ve elektrikte de destekleme bekliyoruz ama, Bakanlık kaç kişisiniz diyor. Ara eleman ihtiyacı çok ama yok. Bunu biz yapmalıyız ama bütçemiz yok. Desteklemelerde diğerler sütunlarında idik. Nihayet 2 yıldır süs bitkileri desteklemeleri birimine girdik. Tarsim sigortası bize faydası yok. Zarar gören arkadaşlarımız mağdur. Bununla ilgili birlik gücüne ihtiyaç var. Üreticinin korunması lazım. Ancak bu genel sorunlar sektörümüzün sorunları. Hep birlikte birlik olup mücadele etmeliyiz.

Bu sektörü bir yere taşımamız gerekli. Şahsi ilerlemeler kısa vadeli olacaktır. Azerbaycan, İtalya, Irak, Türkmenistan pazarlarında kan kaybediyoruz. Sonumuzu hazırlıyoruz kendi ellerimizle. Birliktelik gösteremiyoruz, Ben bunu her yerde söylüyorum.

Süs birle ilgili zorunluluk yasası var. Ama Ödemiş’te 17 üyemiz ve İzmir genelinde 59 üyemiz var. Ödemiş Süs bitkileri fuarında göğsümüzü gere gere söylüyoruz ve 2000 üretici var deniyor Ödemiş’te, maalesef Alt birlik üyemiz de 17 kişi. Biz Ankara’da arkamızda binlerce üreticimiz var nasıl diyeceğim. Arkamda birliğe üye 5-10 bin sektör üyesi yok ki, Ben sizlerin hakkını nasıl savunayım. Bu da ayrı bir sıkıntı. Üyelikler konusunda da Birlik içerisinde sorunları azaltıp üye sayımızı artırmamız lazım” dedi.

Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Alt Birliği Genel Başkanı Selahattin Altun şunları söyledi, “Biz eskiden çiçeği toprağa ekip büyümesini beklerdik. Şimdi durum çok değişti ve Tesislerimizin bir bacası yok. Tarımda dekar başında Bire yedi ve Bire 10 istihdam sağlanıyor. Ancak sektörümüzün Bakanlık nezdinde 74 daire müdürlükleri arasında hala daire müdürlüğü yok. Öncelikle bunun çözülmesi için gayret etmeliyiz. Her platformda ele almamız gerekli. Ben Ankara’ya gidince, sorunlarımız için 6-7 daire başkanına ziyaret etmek zorunda kalıyoruz. Herkese ayrı ayrı anlatmak zorunda kalıyoruz. Sıkıntılarımızdan bir tanesi bu. Uzun vadede kredi alamıyoruz. Tarımın diğer noktasında destekleme çok iken, Bizim sektör için 50 bin metrekare sahipli alan isteniyor ekipman desteğinin sağlanması için. Sizlerden gelecek önerileri dinlemek için buradayız” dedi.

Toplantı sektörün temsilcilerinin sorunlarının dile getirildiği konularla devam etti.

Editör: Haber Merkezi