Emniyet Genel Müdürlüğü Köpek Eğitim Merkezi ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yetiştirilen eğitim K9 köpekleri, ceset arama, terör örgütüne yönelik operasyonlar, deprem, doğal afet sonrası ulaşılamayan kişilerin bulunması gibi bir çok çok konuda güvenlik güçleri ve arama kurtarma ekiplerine destek oluyor. Eğitim köpeklerinin ülke genelinde önemli başarılara imza attığını anlatan Hancı, “Ceset köpekleri ölmüş insanı kalıntılar arasında veya  suyun altında bulabilen köpeklerdir. Ölmüş insanları bulmak için yetiştirilirler ve hızlı bir şekilde cesetleri bulurlar. Doğal afetlerde, terör olaylarında önemli yardımcılardır. Lakin ülkemizde, bu tarz eğitimli köpeklerin sayısı oldukça azdır. Özellikle suda ceset bulabilen köpek eğitmek için gerekli altyapı çalışmalarının tamamlanması ve kanunların oluşturulmasını bekliyoruz” dedi. 
Ülkemizde Kayıp Ceset Sayısı Fazla
Hancı, Türkiye’de kayıp ceset sayısının oldukça fazla olduğunu dile getirerek, “Ülkemizde kayıp olarak kayda geçen çok kişi var. Maalesef bunun büyük çoğunluğunu çocuklar oluşturuyor. Bu kayıpları azaltmak adına bizler ceset köpeklerinden yardım alıyoruz. Ülkemizde emniyet güçlerine yardımcı olacak eğitimli köpek sayısı gerçekten yetersiz. Bu köpekleri yetiştirmek için altyapıyı güçlendirici yasal düzenlemelere ihtiyacımız var. Suyun altında olan cesetleri bulabilecek görev köpekleri de yetiştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
Cesetler Daha Kısa Sürede Bulunacak
Denize atılmış cesetlerin koku kabarcıkları çıkardığını, böylece köpeklerin bu kokuyu alarak rahatlıkla cesedi bulabildiğini söyleyen Hancı, “Sudaki cesetler koku kabarcıkları çıkarıyorlar. Kayığın üzerinde eğitimli köpeğimizi götürdüğümüz zaman bizi bu koku kabarcığın olduğu yere götürüyor. Bu dünyada oldukça zorlu olan bir çalışma ama önemi büyük. Türkiye’de suda ceset bulan köpeklerin eğitimini başlatmayı planlıyoruz. Ar-Ge çalışmaları sürüyor. Bunu gerçekleştirebilmek için iyi bir alt yapı oluşturulabilirse suya atılmış cesedi çok daha kısa zamanda bulabileceğiz” dedi.
Eğitimli Köpek Sayısı Artırılmalı
Hancı, Türkiye’de eğitimli köpeklerin sayısının 8-9’u geçmediğini, daha fazla eğitimli köpeğe ihtiyaç olduğunu söyleyerek, “Türkiye’de kayıp fazla lakin eğitmen ve eğitimli köpek sayısı az. Çoğu kez Ankara’daki köpekler başka illere götürülüyor. Bu konuda destek istiyoruz. Özellikle kadavra arayan K9’ların sayısının artırılmasını istiyoruz” dedi.
Editör: Haber Merkezi