EĞİTİM SEN ; “İKTİDARIN BU KATLİAMLAR KARŞISINDA TAKINDIĞI SİYASİ TAVIRLARI UNUTMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Ödemiş Eğitim Sen Temsilciliği tarafından 1993 yılında meydana gelen Sivas  Katliamın 23 yıldönümü nedeniyle sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilciliklerinin katılımıyla Ödemiş Hükümet Konağı önünde bir basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen  basın toplantısına CHP Ödemiş İlçe Başkanı Nazan Dönmez ,Ödemiş ADD ,Ödemiş ÇYDD,HDP destek verdi.

Eğitim Sen Ödemiş Temsilciliği adına basın açıklamasını Ertan Öztürk yaptı. Öztürk yapılan yazılı basın açıklamasında şunları söyledi.

“KATİLLERİN CEZASIZ  KALMASINA KATKI SAĞLANDI”

Siyasi iktidarın katillerin cezalandırılmaması için elinden geleni yaptığını belirten Öztürk “2 Temmuz 1993 tarihi, insanlık tarihine büyük bir utanç, zihnimize unutulmayacak bir kâbus olarak yerleşeli tam 23 yıl oldu. Sivas katliamı, 23 yıldır insani değerlerini yitirmemiş herkesin yüreğinde kanayan bir yaradır. Katliamda aktif rol oynayan katillerin avukatlarından bazıları sonraki yıllarda AKP’den milletvekili seçilmiş, bakan yapılmış, hatta Anayasa Mahkemesi üyesi olarak atanmıştır. Katillerin cezalandırılmaması için ciddi çaba harcayan siyasi iktidar davanın “zaman aşımı”na uğratılmasını sağlayarak katillerin cezasız kalmasına önemli bir katkı yapmıştır.”

“ALEVİLER YILLARCA YOK SAYILAN OLDU”

12 Eylül darbesiyle ırkçılık ve gericiliğin gelişmesine zemin hazırlandığını belirten Öztürk ; “Türkiye’de, 12 Eylül darbe sürecinin en temel pratiklerinden birisi olan Türk-İslam sentezi anlayışı ile ırkçılık ve gericiliğin gelişmesine zemin hazırlanmış, Sivas katliamı böylesi bir zemin üzerinden yaşanmıştır. Sivas katliamının hedefi, egemen inanç sisteminin dışında kalan Aleviler, yıllarca ezilen, sömürülen ve yok sayılanlar olmuştur. Saldırganların engellenmeyerek katliama çanak tutulması, ardından olayın üstünün örtülmesi ve sadece birkaç kişinin göstermelik cezalar alması, geçmişte yaşanan benzer katliamların ortak özelliği olarak dikkat çekmektedir.”

ACILARIMIZ HALA TAZELİĞİNİ KORUYOR

Aradan geçen 23 yıla rağmen acıların tazeliğin sürdüğüne  dikkat çeken Öztürk ; “Sivas katliamının, Türkiye’de yaşayan çeşitli inanç ve mezheplerden halklarımızın umudu ve aydınlık geleceği olan aydın, yazar ve sanatçıların da içinde olduğu 35 insanın ırkçı-gerici güçler tarafından katledilmesi, katillerin iktidar güçleri tarafından korunması açısından aradan geçen 23 yıla rağmen, yarattığı acıların tazeliğini sürdürmesi tesadüf değildir.”

“FAİLLİ MEÇHULLER GİBİ UNUTTURULMAK İSTENİYOR”

Sivas katliamının diğer faili meçhul olaylar gibi karanlığa bırakılarak unutturulmak istendiğini belirten Öztürk “Sivas katliamı, tıpkı 1 Mayıs 77 katliamı, Malatya, Maraş, Çorum, Gazi Mahallesi katliamları gibi bilinçli bir şekilde karanlıkta bırakılarak unutturulmak istenmiş, siyasi sorumlular hesap vermemiş,   katliamın arkasındaki karanlık güçler de bilinçli olarak açığa çıkarılmamıştır. Bu süreç, son bir yıl içinde yaşadığımız katliamlar sürecinde de görülmüş, siyasi sorumlular hesap vermek bir yana neredeyse katliamlarda ölenleri sorumlu tutan açıklamalar yapmışlardır.”

“İNSANLIK KENDİNE KARŞI İŞLENEN SUÇLARI UNUTMADI”

Öztürk sözlerine şöyle son verdi ; “Toplumsal barışı tehdit eden saldırı ve katliamlar, farklı kimlik, inanç ve kültürlerin barış içinde ve kardeşçe bir arada yaşama isteğini asla kıramamıştır. Ne yaşadığımız katliamlar, ne de iktidarın bu katliamlar karşısında takındığı siyasi tavırları unutmak mümkün değildir. İnsanlık, kendisine karşı işlenmiş suçları ve bu suçları işleyenleri asla unutmamıştır ve unutmayacaktır. Eğitim Sen olarak Sivas katliamında, öncesinde ve sonrasında yaşanan bütün katliamlarda hayatını kaybeden canlarımızı saygıyla anıyoruz”

Editör: Haber Merkezi