Ülkemizin ilk mobilya fabrikası ve Ödemiş’imizin gururu Sim Mobilya Fabrikası’nın ürünleri, Mehmet İrfan Dolgun’un tasarımları DATUMM’a seçildi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından desteklenip, Doç. Dr. Deniz Hasırcı, Yrd. Doç. Dr. Zeynep Tuna Ultav, Araş. Gör. Seren Borvalı ile Araş. Gör. Hande Atmaca tarafından gerçekleştirilen “(DATUMM) Dokümantasyon ve Arşivleme - Türkiye'deki Modern Mobilya Tasarımı” başlıklı bilimsel araştırma projesi kapsamında gerçekleşecek olan program 6 Şubat 2015 Cuma günü İzmir Ekonomi Üniversitesi Konferans Salonu (A Blok) ta gerçekleşecek. Tüm gün sürecek olan kollokyumun 16:30-17:30 arasında yapılacak olan “Türkiye’de Mobilya Üretimi: Tasarım Yaklaşımı, Teknoloji ve Malzeme” başlıklı 3. panelinde Mehmet İrfan Dolgun da kısa bir konuşma yapacak.

Mehmet İrfan Dolgun kimdir?

1928 yılında Ödemişte doğdu. Ödemiş Erkek Sanat Enstitüsü üçüncü sınıfta iken başarısından dolayı Teknik Öğretmen Okulu’na aday olmak için diğer il ve ilçelerdeki gibi Ankara 2.Sanat Enstitüsü’ne parasız yatılı öğrenci olarak gönderildi. 1949’da Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu sınavını birincilikle kazandı. 1955’de askerlik görevi bitiminde memleketi olan Ödemiş’e gelerek dedesinden kalan evin 60 m2lik samanlığında ilk mobilya atölyesini açtı. Firma ismini SİM MOBİLYA FABRİKASI koydu. Bir buçuk yıl kadar sipariş üzerine çalıştıktan sonra 1957 de seri üretime başladı. Türkiye’de mobilya üretiminde ilk defa kadın işçi istihdam edilmiş ve personel kadın oranı %50 nin  daima üstünde tutulmuştur. Sim Mobilya Fabrikası döşeme işlerinde hava tabancalarını kullanan ilk fabrikadır.1969 yılında S.2 Modeli ile birlikte SV.3 Modelinin üretimine geçilmiştir. 1970’li yıllarda iki yıl üst üste Ödemiş İlçesinde Vergi rekortmeni olmuştur. Mehmet İrfan Dolgun 1970’li yılların sonlarında ülkemizdeki aşırı enflasyonun oluşturduğu stresler nedeniyle mide rahatsızlığına yakalanmış, ard arda geçirdiği mide kanamaları  fabrikadaki koltuk üretimini 1979 yılında durdurma kararı almasına sebep olmuştur. Mehmet İrfan Dolgun 1970’li yılların sonlarında ülkemizdeki aşırı enflasyonun oluşturduğu stresler nedeniyle mide rahatsızlığına yakalanmış, ard arda geçirdiği mide kanamaları  fabrikadaki koltuk üretimini 1979 yılında durdurma kararı almasına sebep olmuştur. Mehmet İrfan Dolgun, 87 yaşında olmasına rağmen halen tezgah başında çalışabilmekte ve fabrikasında amatörce ahşap elbise askısı, kravat askısı, ahşap şarap standı, ahşap abajur, sarkıt ve aydınlatma armatürleri üretmektedir.

Editör: Haber Merkezi