21 Mart Türk tarihinde Ergenekon dan çıkışı temsil eden Yeni gün bayramı, bazılarına göre bahar bayramı veya nevruz; nasıl kabul ederseniz edin sonuç olarak bahar geldi havalar ısınmaya doğa uyanmaya başladı. Doğada açan çiçekleri sevmeyen yoktur peki ya sığırlarda açan çiçekleri kimler seviyor.

Ülkemizde birkaç yıl öncesine kadar görülmeyen bu hastalık artık yetiştiricilerin korkulu rüyası haline geldi. Halk arasında sığır çiçeği olarak bilinen hastalığın asıl adı Sığırların Nodüller Ekzantemi Latince adı ise Lumpy Skin Disease dir. Hastalığın etkeni Koyun ve keçilerin çiçek hastalığı ile aynı türden olan capripox virüs tur.

Hastalığın bulaşmasında sivrisinek, kene ve sokucu sinekler (düvlek) başrolü oynar. Ender olarak direkt temas ile bulaşabilir. Ülkemizde ihbarı mecburi hastalıklar listesinde yer alan bulaşıcı bir hastalıktır. Bazı araştırmacılar zoonoz yani insana bulaşabildiğini iddia ediyorlar. %5-10 düzeyinde ölümcül olan hatalığa genç hayvanlar daha duyarlıdır. hastalığın belirtileri

* Yüksek ateş

* Deride, ağız içinde çapı 7 cm ulaşabilen yumrular (nodül)

* Ağız burun ve gözyaşı akıntısı

* İştahsızlık zayıflama

* Yavru atma ve ölüm

Dünya genelinde virüslere etkili bir ilaç henüz bulunmamaktadır yani Hastalığın bilinen bir tedavisi yoktur. Hayvanlarımızı hastalıktan korumak için ilçe tarım müdürlükleri tarafından uygulanan aşıların mutlaka yapılması gerekmektedir. Geçen yıl bölgemizde çıkan salgında aşılanmış hayvanlarda hastalık görülmemiştir.

Sinek ve kenelere karşı ilaçlama yapılması hastalıktan korunmada önemli rol oynar.

Hastalığı atlatan hayvanların portör ( taşıyıcı, dağıtıcı) olduğunun bilincinde olarak hareket etmeliyiz. Hayvanlarımızda hastalık çıkması durumunda ilçe tarım müdürlüklerine bilgilendirmek yasal zorunluluk olduğu gibi hastalığın yayılması durdurmak açısından elzemdir. Unutulmaması gereken bir husus ilçe tarım müdürlüğü tarafından itlaf edilen hayvanların değerleri devlet tarafından ödenmekte çiftçi mağdur edilmemektedir.

Geçen salgında türeyen bazı şarlatanlar hazırladıkları sözde ilaçlarla hastalığı tedavi ettiklerini söylediler. Unutmayın hastalık %5-10 arasında ölümle sonuçlanıyor yani %90 ı iyileşmiş gibi görünse de hastalık yaymaya devam ediyor.