2014 yılında İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat İçel Hakkında “Görevi Kötüye Kullanma” idaasıyla açılan iki dava dün Ödemiş 2. Asliye Ceza Mahkemesinde devam edildi. Ödemiş Eğitim Sen üyesi Volkan Oğhan’ın müşteki olarak katıldığı dava 14 Mart 2016 tarihi saat 14.00’e ertelendi. Türk Eğitim Sen Ödemiş Temsilciliği üyesi Sami Keskin’in müşteki olarak katıldığı ve Ödemiş 2.Asliye Ceza Mahkemesinde süren dava da aynı tarihte yapılacak. Her iki duruşmadan da karar çıkması beklenirken, Murat İçel’in avukat değişikliği nedeniyle her iki duruşmada 14 Mart 2016 tarihine ertelendi. Duruşmaya İzmir Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Bahri Akkan Eğitim Sen Ödemiş Temsilcisi Selim Şahan, Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, Türk Eğitim Sen Ödemiş Temsilcisi Tuncay Ünsal katıldı.

 

Konuyla ilgili olarak İzmir Eğitim Sen 1 Nolu Şube Müdürlüğü Avukatı Nedim Değirmen ; “Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat İçel’in avukat değişikliği nedeniyle süre verildi dava 14 Mart tarihine ertelendi.” dedi.

Sami Keskin davasının ’da 14 Mart tarihine ertelenmesinin ardından bir açıklama yapan Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir; “10 Haziran 2014 tarih ve 29026 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı’ na bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine ilişkin Yönetmelik doğrultusunda 2014 yılı Ağustos ayı içerisinde puanlamaya tabi tutulan müdürlerden biri de sendikamız üyesi Ödemiş Zafer İlkokulu Müdürü Sami Keskin’dir. Üyemiz Sami Keskin; yapılan değerlendirme sonucunda 71,84 puanla değerlendirilerek başarısız sayılmış ve Zafer İlkokulu Müdürlüğü görevine son verilmiş, ve aynı okula öğretmen olarak atanmıştır. Konu yargıya taşınarak yapılan işlemin iptali için dava açılmıştır.
Açılan davada 2014 Aralık ayı içerisinde İzmir 1. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vererek “Hayır” ile değerlendirilen kriterlerin belgeye dayandırılması gerektiğini belirtmiştir. Bunun üzerine 2015 yılı Ocak ayı içerisinde yeniden değerlendirme yapılmış, bu değerlendirmede de İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat İçel tarafından 23 maddenin 22’sine belge olmadığı halde yine sıfır (0) puan verilmiştir. Yeniden yargı yoluna gidilmiş, bu kez İzmir 5. İdare mahkemesince tekrar aynı gerekçelerle yürütmeyi durdurma ve iptal kararı verilmiştir. Bu karara binaen 2015 Yılı Temmuz ayında yapılan puanlamada İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat İçel tarafından 23 maddenin 22’sini “Hayır” değerlendirmesine rağmen Sami Keskin 76 puanla puanlamayı geçerek 10 Ağustos 2015 tarihinde Zafer İlkokulu Müdürlüğü görevine dönmüştür.


Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) kanalıyla alınan ayrıntılı puanlama belgesinde Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat İçel’in, Sami Keskin’e 23 değerlendirme kriterinin tamamından olumsuz değerlendirerek 25 puan üzerinden 0 (Sıfır) puan verildiği görülmüştür. Bunun üzerine Sami Keskin tarafından “Görevi Kötüye Kullanmak” suçunu işlediğini düşündüğü İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat İçel hakkında Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) kanalıyla şikâyette bulunulmuştur. Ödemiş Kaymakamlığı tarafından yapılan ön inceleme suretiyle İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat İçel’in “ Görevi Kötüye Kullanma” suçunu işlediği Maarif Müfettişleri raporu ile sabit görülmüştür. Rapor üzerine Ödemiş Kaymakamlığı ilgili şahıs hakkında soruşturma ve yargılama izni vermiştir. İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat İçel, İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne itirazda bulunmuştur. Ancak, itiraz reddedilerek dosyanın Cumhuriyet Savcılığına iletilmesi istenmiştir. 
İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat İçel “Görevi Kötüye Kullanma” suçundan 14 Mayıs 2015 tarihinde Ödemiş 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya başlamıştır
“Eğitim Bölgesi Danışma Kurulu Toplantılarına etkin olarak katılır” gibi değerlendirme kriterleri içerisinde yer alan ve Sami Keskin’in Ödemiş 46. Eğitim Bölgesi başkanlığını 5 yıldır yapmakta olduğunun görmezden gelindiği belgelerle sabittir. Yine, “Okulda güvenli bir eğitim ortamı vardır” gibi somut olan kriterlere okulda 16 adet güvenlik kamerası ve kapıda giriş-çıkışlardan sorumlu görevlisi olduğu halde görmezden gelinerek olumsuz puan vermiş olduğu incelenen belgelerden açıkça anlaşılmaktadır.
Bugün ( 4 Şubat 2016 ) yapılan 5.duruşmada karar açıklanması beklenirken, sanık Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat İçel tarafından müdafii değişikliği yapılmış, konunun sürüncemede bırakılarak uzatılması amaçlanmıştır. Bu durum Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Şubat 2016 içerisinde İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine asaleten yapılması beklenilen atamalara yönelik bir hamle olup olmadığı ile ilgili akıllarda soru işareti bırakmaktadır. 
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevini sürdüren kişilerin yapmış olduğu işlerden dolayı sorumluluğu kabullenmesi beklenir. Ancak, bugün Ödemiş 2.Asliye Ceza Mahkemesi’nde yaşananlar eğitim camiasında bugün ve sonrasında yaşayacağımız olayların müsebbiplerinin de kaçamak yollar deneyeceği ve olayları üstlenmemek adına hukuk sürecinin sürüncemede bırakılarak uzatılması yolunda her yolun mübah olduğu anlayışının hâkim kılınabileceğini göstermiştir.
Türk Eğitim-Sen olarak eğitim yöneticilerinin görevden alınmaları sonrasında yaşanan sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz. Türk adaletine olan güvenimiz tamdır. Adalet er geç tecelli edecektir. Bundan zerre şüphemiz yoktur” dedi

Editör: Haber Merkezi