HABER: DİLEK AYVALI 

Türkiye’nin en kaliteli incirinin yetiştiği, Başköy, Ortaköy, Yemişler, Akmescit gibi köylerin bulunduğu arazilerde jeotermal enerji araştırması girişimi sonucu ayaklanan civar köylüler, basın açıklaması yaparak, doğaya ve ürünlerine zarar vereceğini düşündükleri için jeotermale karşı olduklarını bildirmişlerdi. Bundan birkaç gün sonra ise Tire Mal Müdürlüğü’nden Başköy’deki bir araziye gelen 3 görevlinin enerji şirketi görevlisi olduğundan şüphelenen köylüler, yolu keserek görevlilerin gitmesini izin vermemiş, daha sonra Tire Mal Müdürü Niyazi Kesim ve Tire Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Salih Sungurtekin’in köye gelmesiyle eylem sona ermişti.

"Maksatlı Kişiler Örgütledi"

Yaşananların ardından konuyla ilgili açıklama yapan Türk Büro – Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Cumhur Çil, “26 Temmuz 2018 Perşembe günü görevleri sadece kamu hizmetini yerine getirmek olan arkadaşlarımıza yapılan saldırıyı sebebi ne olursa olsun şiddetle kınıyoruz. Bu arkadaşlarımız kendi özel işleri için o köye gitmemişlerdir, her devlet memuru gibi yaptıkları işin sorumluluğunu bilerek sadece bilgi amaçlı keşif yapmak üzere köyde iken maksatlı kişilerin örgütlediği köylüler tarafından saldırıya uğramışlardır.” Dedi.

 Yerel Basını Suçladı

Cumhur Çil, açıklamasında yerel basını da hedefe koyarak, “Yerel basında taşınmazın Jeotermal tesis kurulması için Mal Müdürlüğü tarafından izin verildiğine dair asılsız haber yapılması üzerine ve konunun Meclis gündemine taşınması nedeniyle taşınmaz üzerinde izinsiz herhangi bir işlemin yapılıp yapılmadığı ve taşınmaz üzerinde ağaçların kesilip kesilmediği ve bitki örtüsüne zarar verilip verilmediğinin tespiti amacıyla gidildiği,

Jeotermal termal kaynak arama ve işletme ruhsatı verme yetkisi İzmir Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığınındır.

Kaymakamlıkların jeotermal arama faaliyetleri için izin ve onay verme yetkisi yoktur. 5686 sayılı Kanunda arama faaliyetleri için ecrimisil ve kira bedeli alınmaz denildiğinden Mal Müdürlüğü Milli emlak Servislerince de herhangi bir işlem tesis edilmesi mümkün değildir” dedi.

" Bu İşin Peşini Bırakmayacağız" 

Sendika avukatlarının da sürece dahil olduklarını ve yakından izlediklerini belirten Çil, “Söz konusu saldırı neticesinde arkadaşlarımız sendika avukatlarımızın yönlendirmesi ile ilgili kişilerden şikayetçi oldular ve bu konuda savcılık soruşturması devam etmektedir. Savcılık soruşturması sonucunda arkadaşlarımıza saldıran kişilerin tek tek ortaya çıkarılacağından şüphemiz bulunmamaktadır. Sendika olarak bu işin sorumlularının ortaya çıkarılması ve bir daha başka bir arkadaşımızın başına böyle bir olayın gelmemesi için elimizden gelen her şeyi yapacağımızı buradan sizlerin aracılığıyla kamuoyuna açıklıyorum. Hem sendika olarak hem de sendika avukatlarımız ile bu işin peşini bırakmayacağımızı ve bu menfur saldırıdan sorumlu olan kişilerin en ağır cezaları alması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Ayrıca bu üzücü olay sonucu hem ruhsal olarak hem de bedensel olarak zarar gören arkadaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi