Erkunt Traktör Genel Müdürü Zeynep Erkunt Armağan, 2014 yılında ardı ardına yaşanan seçimlerin tarım sektörüne yönelik destekleri artırdıklarını belirterek, traktör satışlarının rekora doğru gittiğini söyledi. Armağan,  genel seçimler nedeniyle 2015 yılında da hareket beklediklerini açıkladı.


Bu yıl traktörde çok güzel bir dönem yaşandığını dile getiren Armağan, "2014'te seçim maratonu yaşandı. Seçimler pazarı hareketlendirdi. Faiz oranlarının düşmesi, Ziraat Bankası'nın verdiği faiz desteği ile satışlar hızlandı. Ekipmanlara ve hatta traktörün kendisine de verilen bir takım hibe projeleri de satışlara katkıda bulundu. Sonuçta geçen Eylülde 34 bin olan traktör satışları, bu sene Eylülde 40 bini geçti. Otomotiv sektörü aşağıya doğru giderken, traktör satışları yukarı çıkıyor. Bu seneyi 55-57 bin arası satışla kapatırız. Türkiye'nin traktör satış rekoru 61 bin adettir. Biz o seviyeye doğru gidiyoruz" dedi.

 

'Ege Zenginleşti'
Traktör satışlarında Ege'nin payının 2011'de yüzde 16.38 iken bu sene yüzde 16.41'e ulaştığını dile getiren Armağan, İç Anadolu ve Doğu Anadolu'da kuraklık yaşanırken, Ege'nin kuraklıktan etkilenmemesinin satışları artırdığını vurguladı. Armağan, "Ege'de satışlar yüzde 25 artarak 5100'den 6 bin 565'e ulaştı. Ege'yi büyüyen bir tarım pazarı olarak görüyorum. Bölge zenginleşiyor. Ege'nin zenginleştiğini yılsonundaki milli gelir rakamlarında da göreceğiz" diye konuştu.

'Rakipleri Değil Çiftçiyi Dinliyoruz' 
Erkunt Traktör olarak Ege'de başarılı bir grafik yakaladıklarını dile getiren Armağan, şöyle devam etti: "Biz Ege Bölgesi'nde başarımızı Kısmet 58E modelimize borçluyuz. Ege'nin ihtiyacı olan küçük traktörü sunmamız gerekiyordu. İki sene test ettiğimiz Hindistan motoru ile başladık. Küçük traktör de olsa çiftçiye konfor sunacağız dedik. Kısmet 58E'yi kabinli olarak ürettik. Ege'de müthiş bir başarı elde ettik. Benim nirengi noktam Ege çiftçisi alıyor mu almıyor mu? Böylece eylülde yüzde 10.42 pazar payına ulaştık. Pazardan daha fazla pay aldık. Ege'de tescil adedi yüzde 46 arttı. En kuvvetli yanımız rakiplere bakmak yerine çiftçiyi dinlemek."

'Motor da Üreteceğiz'
Büyük traktörlerde ithal traktör egemenliği olduğunu dile getiren Armağan, Kudret 105E+ sayesinde bu kategoride 5 traktörden birini kendilerinin sattığını ifade etti. Armağan, bu modelin Moldova'da ödül aldığını söyledi. Armağan, Türkiye genelinde 100 yetkili satıcı, 160 satış noktası ve 343 yetkili servis ile Ege'de 13 yetkili satıcı, 15 satış noktası ve 64 yetkili servis ile hizmet verdiklerini açıkladı.
Yavaş yavaş kendi motorlarını da üretmeye başlayacaklarını belirten Armağan, "Fizibilite tamamlanmak üzere. 25 milyon euro civarında bir maliyet.  Şubat ayında düğmeye basacağız. Erkunt, Türkiye'nin traktörü ise üzerindeki motoru da kendimizin yapma zamanı geldi. Büyük yatırım, büyük özveri. Ama büyük de kazanç" dedi.

 

 Ege de sonsöz

Editör: Haber Merkezi