HABER: TOLGA KIZGIN

Ödemiş’in Bozcayaka Mahallesi meydanına yapılan şehitlik anıtı dün saat 14.00’de düzenlenen bir törenle açıldı. Törene Kaymakam Celil Ateşoğlu, Belediye Başkanı Mahmut Badem, Garnizon Komutanı Personel Binbaşı Hasan Yüzüak, İlçe Jandarma Komutanı Kıdemli Binbaşı Muharrem Aydın, Ödemiş Cumhuriyet Başsavcısı Celal Tekin, Emniyet Müdürü Ramazan Çankaya, İlçe Müftüsü Sebahattin Kesti, Vergi Dairesi Müdürü Ümit Ağdacı, gaziler, siyasi parti temsilcileri, daire müdürleri ve mahalle sakinleri katıldılar. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. 

 
Belediye bandosunun çaldığı Çanakkale Marşı köy meydanında bulunan davetliler tarafından uzun uzun alkışlandı. Köy kadınları, merdivenlere ve yollara oturmuş vaziyette gelen konukları alkışladılar.

Törende, şair muhtar olarak tanınan köyün eski muhtarı Bayram Avcı yaptığı konuşma ve arkasından okuduğu “Köyümüzün Şehitleri” adlı şiiriyle ilgi topladı.

Tarih araştırmacısı Hüseyin Öztürk yaptığı konuşmada, uzun yıllar süren araştırmaları sonucu şehitlerin bilgilerine ulaştığını belirtti. Balkan Savaşları, Trablusgarp Savaşı, Birinci Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı ve Osmanlı-Rus Savaşı’nda 59’u erkek 4’ü kadın olmak üzere şehit veren Bozcayaka Mahallesi’nde ki şehitlerin isimlerini tek tek araştıran Öztürk, anıtın yapılmasında başrol oldu.  İsimler, yapılan Bozcayaka Şehitlik Anıtı’nın üzerine yazılarak, gelecek nesillere armağan edildi.  


Belediye Başkanı Mahmut Badem, “ 101 yıl sonra biz o kutsal mücadeleyi veren şehitlerin torunları ya da torunlarının çocukları olarak, bugün şehitlerimizi gururla yad ediyoruz. Bugün, bu ülkede varsak, kendi canlarını hiçe sayarak, bu ülkenin bütünlüğü için, ülkemizin yarınlarını hazırlamak için, kendilerini feda eden kahramanların torunları olarak, onları şükranla yad ediyoruz. Başta Başkumandan Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşları ve bu ülkenin kurtuluşu için canlarını veren tüm şehitlerimizi, 3 gün önce Ankara’da kaybettiğimiz şehitlerimizle birlikte, saygı ve minnetle anıyorum. Bu işin nasıl olduğunu görmek istiyorsanız, Bozcayaka’ya gelin, İlkkurşun’a, Birgi’ye, Hamamköy’e gidin, şehitlik abidelerini ziyaret edin. 120 yıl önce 60 haneli köyden 63 şehit veren bu köyden ya da bütününde binlerce şehit veren bu ülkeden, vatanı kurtarmak için canlarını seve seve veren şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. 
Ben şahsen bilmiyordum. Yeni bir araştırma sonucu bu köyümüzde 63 şehidimizin olması beni son derece etkiledi ve Bozcakamıza yakışır bir şekilde, belediyemiz tarafından 2 metre yüksekliğinde 6 metre uzunluğunda bir anıt yaptık. Bir eksiğimizde burada Atatürk büstünün olmayışı. Bunu da en yakın zamanda anıtımızın baş köşesine dikeceğiz. Bu tür araştırmaları ve hikayelerin bizlere iletilmesini istiyorum. Gereği neyse yapmaya her an hazırız.”

Kaymakam Celil Ateşoğlu, “18 Mart’ı ilçemizde olabildiğince güzel bir şekilde kutlamaya çalışıyoruz. Bu tür günlerin kutlanması, tarihimizi şimdiki nesillerimizin hatırlaması için, çok büyük önem arz ediyor. Bu tür günlerin bir güzelliğini de bugün Bozcayaka’da gerçekleştirdik. Ne mutlu sizlere, bu tür bir şühedaya sahipsiniz, ne mutlu şehitlerimize, sizler gibi tenlerini alan torun ve çocuklara sahipler. Bu bizi gururlandırıyor” dedi.

Daha sonra, Türk Bayrağı ile örtülü şehitlik anıtının üzeri açılarak, protokol tarafından açılış kurdelesi kesildi. 63 şehidin bilgilerinin yer aldığı anıt, davetliler tarafından uzun süre incelendi.

Açılış töreninin ardından şehitlerimiz için lokma döküldü.

 

 

Editör: Haber Merkezi