Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu ülkemizde yeteri kadar şap aşısı olmadığını TBMM gündemine taşıdı.
Tanrıkulu, “İzmir’de şap için aşı yok, brusella hastalığı için ödenek yok” dedi.
 
Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; ülkemizin 2012 yılında ihtiyacı olan şap aşısının yeterli olmadığı ve İzmir’de brusella hastalığı için kullanılacak ödeneğin, şap aşısı alımı için harcanmasına yönelik TBMM’de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve İçişleri Bakanı’na yazılı soru önergesi verdi.
Konu hakkında açıklama yapan Tanrıkulu, “Gün geçmiyor ki; gıda, tarım ve hayvancılık alanında sürekli yeni ve büyük sorunlarla karşılaşmaktayız. Bu alandaki başıboşluk ve ilgisizlik her geçen gün biraz daha had safhaya çıkmaktadır.
Son olarak; ülkemizin 2012 yılında ihtiyacı olan 15 milyon doz şap aşısının karışlanamadığı ve bu yüzden şap hastalığı yüzünden ülke genelinde karantinaların giderek yayıldığını ve arttığını öğrenmiş bulunuyoruz.
Şap aşısı üretmek ve temin etmekle görevli Şap Enstitüsü Kurumu kendi üretim imkânlarıyla yıllık 6 milyon doz şap aşısı üretebilmekte, geri kalan kısmını da ihaleye çıkarak temin etmektedir. Ancak bu yıl aşı ihalesine hiç kimse katılmamış ve Kurumun üretimi dışında -yani 6 milyon dozun dışında- gerekli olan 9 milyon doz şap aşısı bu tarihe kadar temin edilmemiştir.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kendince bu önemli duruma çözüm üreterek bir genelge yayınlamış ve ‘Sadece Trakya bölgesi ve sınır bölgelerinde aşılama yapılacağını’ duyurmuştur” dedi.
“İZMİR’DE RİSK ARTIYOR”
2012 yılı başından buyana Sakarya, Balıkesir, Manisa, Kütahya, İzmir ilçe ve köylerinde şap hastalığı nedeni ile uygulanan karantinaların basında fazlaca yer bulmaya başladığını söyleyen Tanrıkulu, “İlçe bazında baktığımızda ise Ödemiş, Tire, Bayındır, Kiraz, Beydağ, Bergama ve Dikili’de şap yüzünden karantinalar her geçen gün artarak risk oluşturmaktadır.
İzmir İl Özel İdaresi de bu genelge sonrası artan şap hastalıkları nedeniyle; 123 no’lu ve 03.04.2012 tarihli karar kararı ile Ödemiş, Tire ve Kiraz ilçelerinde kullanılmak üzere, mevsimsel olarak bu dönemde ortaya çıkması muhtemel brusella hastalığı aşısı için ayrılmış olan 150.000.-TL’lik ödeneği şap aşısı alımı için kullanılmasını istemiştir.
Burada asıl düşündürücü olan henüz brusella vakası yaşanmadığı için bu şekilde bir uygulamaya gidilmiş olmasıdır. Bu şartlar altında muhtemel bir brusella salgını durumunda ne yapılacağı bu kararda belli değildir. Ayrıca bu karar tarihinden sonra diğer ilçelerde olabilecek salgınlar için de bir karar söz konusu değildir.
Diğer yandan, geçtiğimiz günlerde ‘Mavi Vurgun’ isimli operasyonla yakalanan bir çete Türk-Vet sistemine hayali olarak giriş yaptıkları, yaklaşık 200 bin hayvana şap ve brusella aşısı yapılmış gibi göstererek stoklardaki aşıları tükettikleri tespit edilmiştir.
Tüm bu olumsuzlukları sorgulamak ve bu alandaki mevcut ciddî aksaklıkların giderilmesi içir vermiş olduğum yazılı soru önergelerim ile sonuca ulaşarak, gerek hayvancılık alanında, gerekse gıda alanında daha sağlıklı ve güvenilir şartların oluşmasını istiyorum.” istiyorum diyerek, sağlıksız gıda tüketimine de neden olabilecek bu aksaklığın giderilmesi için kamuoyuna da büyük görev düştüğünü ifade etmişlerdir” şeklinde konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı’na sorulan sorular:
1-) Şap Enstitüsü Kurumu’nun yıllık şap aşısı üretim miktarları 2002 yılından bu yana kaç adettir?
2-) 2002 yılından bu yana yıllar itibariyle kaç adet şap aşısı alım ihalesi yapılmış, hangi yıl tek doz aşı kaç liradan alınmıştır?
3-) 2012 yılı şap aşısı alım ihalesi ile kaç doz aşı alınması plânlanmış, ihaleye neden hiçbir firma katılmamıştır?
4-) Şap Enstitüsü Kurumu’nun 6 milyon doz yıllık üretiminin dışında, gerekli olan 9 milyon doz şap aşısı ne şekilde ve ne zaman temin edilecektir, hayvancılıkla uğraşanlarımıza tek doz aşı kaç liradan satılacaktır?
5-) Bakanlık olarak; hâlâ eksik olan 9 milyon doz şap aşısı yüzünden yayınlamış olduğunuz genelge ile Trakya ve sınır bölgeleri dışında aşılama yapılmayacağını duyurarak, geriye kalan diğer bölgelerde şap’a karşı ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?
6-) Nitekim; 2012 yılı başından bu yana Sakarya, Balıkesir, Manisa, Kütahya, İzmir İlçe ve Köylerinde şap hastalığı nedeni ile uygulanan karantinalar basında yer bulmaya başlamış ve halen İzmir’in Bergama, Dikili, Ödemiş, Tire, Bayındır gibi ilçelerinde şap yüzünden karantinalar devam etmektedir. Bakanlığınıza intikal eden buraları gibi söz konusu karantinalı bölgeler başka nerelerdir? Bu olumsuz duruma ivedi olarak ne gibi önlemler alacaksınız?
7-) Geçtiğimiz günlerde Balıkesir ve 10 ilde yapılan “Mavi Vurgun” isimli operasyonla yakalananların Türk-Vet sistemine hayali olarak giriş yaptıkları yaklaşık 200 bin hayvana şap ve brusella aşısı yapılmış gibi göstererek stoklarda ki aşıları tükettikleri haberleri doğru mudur?
8-) Bu yolla sistemden kaç doz aşı kaybedilmiştir? Devletin uğradığı bu zarar ve kayıp kimlerden, ne şekilde telafi edilecektir?
9-) Türk-Vet sistemini bu tip suiistimallere karşı nasıl korumayı düşünüyorsunuz?
10-) İzmir İl Özel İdaresi’nin 03.04.2012 tarih ve 123 no’lu kararı ile, İzmir’de şap aşısı olmadığı için ‘brusella’ hastalığı için bekletilen ödeneği şap aşısı alınması için karar almasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
11-) Mevsim itibariyle İzmer’de brusella hastalığı baş gösterdiği takdirde, ödeneği olmayacağı için bu hastalıktan ölümler dahi olabilecekken, brusella için hangi tedbiri alacaksınız?
İçişleri Bakanı’na sorulan sorular:
1-) İzmir İl Özel İdaresi’nin 03.04.2012 tarih ve 123 no’lu kararı ile, İzmir’de şap aşısı olmadığı için ‘brusella’ hastalığı için bekletilen ödeneği şap aşısı alınması için karar almasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
2-) Mevsim itibariyle İzmir’de brusella hastalığı baş gösterdiği takdirde, ödeneği olmayacağı için bu hastalıktan ölümler dahi olabilecekken, brusella için hangi tedbirlerin alınmasını sağlayacaksınız?
3-) Konu hakkında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile hangi tarihte temasa geçilmiş olup, sonucu ne olmuştur?
4-) Geçtiğimiz günlerde Balıkesir ve 10 ilde yapılan “Mavi Vurgun” isimli operasyonla yakalananların Türk-Vet sistemine hayali olarak giriş yaptıkları yaklaşık 200 bin hayvana şap ve brusella aşısı yapılmış gibi göstererek stoklarda ki aşıları tükettikleri haberleri doğru mudur?
5-) Bu yolla sistemden kaç doz aşı kaybedilmiştir? Devletin uğradığı bu zarar ve kayıp kimlerden, ne şekilde telafi edilecektir?
6-) Ülkemize kaçak yollardan sokulmak istenen canlı hayvan konusunda Bakanlığınızın almış olduğu tedbirler nelerdir? 2007 yılından bugüne kadar kaç adet olayda, kaç tane kaçak hayvan yakalanmış, bu hayvanlara ne yapılmıştır?
Editör: Haber Merkezi