35 bin dekar alan ekilen turşuluk salatalık verimi sevindirdi. Ödemiş, Kiraz, Bayındır’da 35 bin dekar alana ekilen ve yüzlerce üreticinin geçim kaynağı olan turşuluk salatalık ekiminde dekarda 3,5 – 4 ton ürün alınması üreticiyi sevindirdi.

Baharda ve sonbaharda olmak üzere iki kez ekilen turşuluk salatalık, yıllardır büyük bir üretici kesiminin geçim kaynağı olmuştur. Bölgede, bahar sezonunda 15 bin dekar alana,  sonbahar mevsimin dede 20 bin dekar alana ekilen turşuluk salatalık, gıda sanayinin en önemli ham maddelerinden birini oluşturmaktadır. Üreticiler, verimden son derce memnun olduklarını belirtirken, tohum gübre, zirai ilaç ve akaryakıt fiyatlarının pahalı olduğunu, fiyatların aşağı çekilmesini istediler.

Seminis ve Agrikem Ege Firmalarının işbirliği ile Kiraz’ın Çömlekçi köyünde düzenlenen tarla gününe; fabrika yetkilerinin yanı sıra elek sahipleri ve yöre köylerden çok sayıda üreticinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Ürünlere duyulan ilgiden ve tarla gününe gösterilen katılımından oldukça memnun olan firma yetkililerinden Nevzat Avcı yaptığı sunumda turşuluk salatalık yetiştiriciliği hakkında bilgiler verirken ‘Agrikem Ege Firması her zaman üreticinin yanındadır. Salatalıktan geçimini sağlayan üreticilerimiz Maresa tohumunun hastalıklara karşı dirençli yapısı, uzun süren hasat süresi ve firma olarak verdiğimiz teknik destek ile dekarda daha fazla ürün elde etmektedir. Nadirde olsa hava şartlarından dolayı bitki gelişimlerinde sorunlar çıkabilir. Bu tür sorunlarda firmamız üreticiyi yalnız bırakmamaktadır. Ekip arkadaşlarımız ile üreticilerin arazileri düzenli olarak gezilerek üretici ile işbirliği halinde tüm sorunlar aşılmaktadır’ dedi.

 Bölge sorumlularından Şevket Özlü, üreticilerin isteklerini karşılayabilmek için devamlı teknik takip te olduğunu belirterek ‘’ Ödemiş, Kaymakçı, Kiraz, Emirli, Bayındır gibi yörelerimizde birçok yerde kornişon salatalık dikimi yapılıyor. Mevsim değişiklerinden dolayı üreticiler hastalıklara karşı dayanıklı, ürün kalitesi yüksek ve erkenci çeşitler talep ediyorlar. Bu anlamda da Maresa tohumunun erkenciliği, hastalıklara karşı dirençli yapısı, verimi ve meyve kalitesi çiftçimizi memnun ediyor. Üstelik çiftçilerimizi tohumu tarlaya ektikleri andan hasat ettikleri ana kadar, teknik desteğimiz ve düzenli kontrollerimizle de yalnız bırakmıyoruz’’  dedi.

Ayrıca ; 1.kalite salatalığın 1 lira 70 kuruş, 2.kalite salatalığın 1 lira , 3.kalite salatalığın 30 kuruş olduğunu belirterek ,bayramdan sonra fiyatların artış gösterebileceğini  ; üreticilerin ürünleri zamanında iyi ilaçlama ve gübrelemelerine devam etmeleri gerektiğini belirtti .

Yapılan sunumlar ile bilgilendiklerini belirten üreticiler birçok bölge de olduğu gibi Kiraz’ da ve yöre köylerde de Maresa tohumunu tercih ettiklerini, bu tohumun hem erkenci hem de hastalıklara karşı dayanıklı olduğunu belirttiler.

Üreticilerden Dursun Oğuz, ” Salatalık üreticisiyim, deneme çeşitlerinden memnunuz,  Maresa Firmasından daha memnunuz. Salatalık fiyatları yüksek olsa daha çok ekmek yeriz. Şu anki fiyatlarımız az olduğu için zarar ediyoruz,  para kazanamıyoruz. Gübre tohum ilaç, akaryakıt paraları oldukça yüksek bunların aşağı çekilmesini istiyoruz”

Osman Akgün, “ Verim çok güzel gübre ve ilaçlar daha ucuz olursa daha çok kazanacağız. Şirketimizin elek deliklerini daha fazla genişletmesini istiyoruz”

Editör: Haber Merkezi