HABER:NAZİF HARUPÇU



İzmir ve çevresinde Bal üretimi ile de adından söz ettiren Küçük Menderes havzasında, İzmir Arıcılar Birliği çalışmalarını sürdürüyor.

En büyük mücadelemiz sahte ballar diyen İzmir Arıcılar Birliği 2. Başkanı ve Küçük menderes havzası bölge sorumlusu olan Mahmut Kaçan şunları söyledi, “Bölgemizde en kaliteli, en hesaplı şekilde ballarımızı pazarlayabilmek için üretim yapmaya devam ediyoruz. Arıcılarımızla birlikte işbirliği içerisindeyiz.

Tabi bunun yanında çevremizde ve piyasada sahte bal üretimi yapan şahıslarda bol miktarda bulunmakta. Bunun önüne hemen geçmek çok zor. İlçe Tarım Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde, seyyar satıcılık yapan kişileri, Belediyelerin kontrol ettiği, diğer sabit olanlarında İl veya ilçe tarım müdürlüklerinden gelen yetkililerin kontrol ettiği söylendi.

Önlemek için mücadele ediyoruz. Bizde en kaliteli balları üreterek, İnsanlarımıza ve çevremize yararlı olmaya çalışıyoruz.

Üreticilerin tahlil konusunda alınan yüksek ücretlerin bellerini büktüğü yönündeki sorumuza Başkan Kaçan şu açıklamayı yaptı.

“Tahlil olarak AR-GE tahlili yapıyoruz. Ben kendi ballarımı İzmir’e gönderdim. Birliğimizin dolum tesislerinde dolum yaptırdım. Diğer üreticilerimizde dolum tesislerinde tahlil yaptırırlarsa, Bu kez çalışmayanlara karşı daha rahat mücadele etme imkânımız olur.

Üreticilerimizin bunu bilmelerini ve duymalarını istiyoruz. Dolum tesislerinde birliğimiz kendi tahlil yaptırıyor. Üreticilerimiz bize müracaat ettiklerinde dolum yapılmasında ve tahlil yaptırmalarında yardımcı oluruz.

Şikâyetler olduğunda da Devletin resmi kurumları kendileri tahlil yaptırıyorlar. Bu tahlilleri İzmir ve Ankara’ya gönderiyorlar.

Şu an da Birliğimizin yen bir çalışması var. Birliğimiz tahlil cihazları alarak, Birlik üyelerimizin isteği doğrultusunda onların ballarını da tahlil etme imkânımız olacaktır.

Bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Sahte bal nasıl yapılıyor

Sahte balın ana maddesini glikoz şurubu yani bir tür şeker oluşturuyor. Glikoz şurubuna su ve bal aromasının eklenmesiyle de sahte bal elde edilmiş oluyor.

Gerçek bal ile sahte balı bakarak, tadarak ya da koklayarak ayırt etmek mümkün değil.Halk arasında balın sahte olduğunun akışkanlığıyla anlaşılabileceği yönündeki bilgilerse doğru değil. Gerçek ve sahte bal arasındaki fark ancak laboratuvar ortamında yapılan analizler sonrasında belirlenebiliyor. Bu yüzden satın aldığı balın güvenilir olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşın yapması gereken,  ALO 174 Gıda Denetim Hattını aramak. Bu hat sayesinde vatandaş satın aldığı ürünün güvenirliğinin tespit edilmesi için analiz yapılmasını ücretsiz olarak talep edebilir. Yapılacak analizler sonrasında elde edilecek sonuç ise vatandaşa bildiriliyor.

Vatandaşın aklındaki bir diğer önemli soru ise sağlığa zararı olup olmadığı?

Sahte balın şayet içine ekstra bir yabancı madde katılmamışsa bir zararı yok. Ancak, gerçek baldan alınacak vitaminleri sahte bal yiyerek almak mümkün değil.

Editör: Haber Merkezi