Sağlık Meslek Personelinden Aşure İkramı

Muharrem ayının gelmesi nedeniyle Ödemişte hayırseverler tarafından vatandaşlara aşure ikramı devam ediyor. Son olarak dün Ege Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu personeli aşure ikramında bulundu. Okulun arka kapısının bulunduğu Enstitü caddesinde kazan ile konulan aşure yoldan gelip geçen vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılandı.
Muharrem ayının gelmesiyle Ödemiş’in dört bir yanında dağıtılan aşure vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlıdır. İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü, Nuh Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Temel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, fasulye, pirinç kullanılarak yapılır. Süsleme amacı ile ceviz, çam fıstığı, badem, nar, susam ve tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar kullanılır. Tarifi hiçbir hayvansal ürün içermemesi itibariyle vegandır.
Alevi kültüründe, Kerbela Savaşı'nda Hüseyin'in öldürüldüğü günde aşure pişirilmesi ile aşurenin hiçbir hayvansal ürün içermemesi arasında bağlantı kurulur ve şiddetin genel olarak protesto edildiği ifade edilir. Aleviler, her sene aşurelerini pişirip konu komşu ile paylaştıkları Muharrem ayında 12 gün boyunca etin tüketilmediği bir oruç tutarak hayvan (besin için kesilen hayvan dahil)  öldürmenin şiddet olduğu idrak edilir.

Haber: Ayşe AKYÜZ

Editör: Haber Merkezi