HABER: DİLEK AYVALI/KAYNAK: KENT VİZYON DERGİSİ
Batı asansör, ISO 9001:2008 Kalite Yönetimi çerçevesinde Kalite Yönetimi Sistemini hayata geçirip ve CE işaretlemesi Modül H belgesini alarak Avrupa güvenlik normlarına uygun asansör imalatı ve montajı yapan lider firma.

Kalitesi referansları ile sabitleşmiş olan Batı Asansör, çalışmalarında kazanmış olduğu başarıların haklı gururunu taşıyor. İşlem yaptığı her alanda vermiş olduğu taahhütleri eksiksiz yerine getiren, asansör kalite standardını daima yüksek tutan, her gün gelişen teknolojiyi aralıksız takip eden ve teknolojik gelişmelerde pay sahibi olan Batı Asansör, müşterilerine en kaliteli ve kesintisiz hizmeti verebilmek için kendini her konuda geliştirmeye devam ediyor. Elektrikli asansör, hidrolik asansör, yük asansörü, panoramik asansör, engelli asansörü, monşarj asansörü, yatay asansör, sedye asansörü, yürüyen merdiven ve tüm asansör sistemlerinin kurulumlarını asansör servis hizmetleri dâhil olmak üzere konusunda tam profesyonel asansör çözümleri sunuyor.

Tire’de asansörler hurdaydı
2002 yılında Batı Asansör şirketi kurulduğunda Tire’deki asansörlerin hurda ve hayati risk taşıdığını belirten Serdar Sezer, “Şirketi kurduğumuzda Tire’de çalışan iki İzmir firması vardı ve maalesef asansörler hurdaydı. Bizim sektörde bazı sıkıntılarımız var. Asansörcülük sektöründeki en büyük sıkıntı belgesiz asansör firmalarının faaliyet göstermesi. Etrafta asansörcü diye gördüklerinizin hiç biri asansörcü değil aslında. İzmir’de tespit edilen 500 asansörcü var Sanayi İl Müdürlüğünce tespit edilen ve 42 firma H Modülü ve CE sertifikasına sahip. Yüzde 10 bile değil” dedi.

İşi bilen müteahhit yetki belgesi istiyor
Asansör sektörünün Türkiye’de kanayan bir yara halinde olduğunu kaydeden Sezer, “Bir kartvizit bastırıp bir iş yeri kiralayarak asansörcü oluyorlar. Bakıyorsunuz Sanayi Müdürlüğüne kayıtlı değil, TSE’ye kayıtlı değil. Hiçbir yere kayıtlı değil, sertifikaları yok, hizmet yeterlilik belgesi yok. Geliyor müteahhitten işi alıyor. Bu tür korsan firmalar mühendisler ile çalışmadıkları için giderleri de az. Bu arkadaşlar gidip müteahhitlere teklif sunuyor. Tabi ki bizim tekliflerimizden çok daha ucuza teklifler oluyor bunlar. İşi bilen müteahhitler bu tip asansörcülerle çalışmıyor. İşi alan bu korsan asansör firması şayet asansör montajını tamamlarsa ki genellikle yarım bırakıp gidiyorlar” dedi.

Türkiye’nin kanayan yarası
Söz konusu korsan asansör firmalarını şikâyet ettiğinizde dahi sistemin bir şekilde döngüsünü sürdürdüğünü ve korsan firmaların birinin kapanıp diğerinin kolayca açıldığını vurgulayan Serdar Sezer, “Engel olunamıyor buna. Sanayi Müdürlüğü geliyor firmayı denetlemeye. Hizmet yeterlilik belgesi ve asansör bakım ve montaj yapmak için yeterli belgelere sahip değil diyor ve 15 gün süre veriyor bu firmaya. Şartlar yerine getirilmediği durumda da gelip mühürleniyor bu iş yeri. Bu sefer gidiyor kız kardeşinin adına, babasının adına başka bir iş yeri açıyor. Cezası yok çünkü sadece iş yeri kapatılıyor şartları taşımadığında. Aradan zaman geçiyor kendi adına tekrar açıyor. İş yeri açmak çok kolay çünkü.  Piyasada gördüğünüz asansörcülerin yüzde 90’ı korsan. Türkiye’nin kanayan yarası bu” şeklinde konuştu.

Tire şanslı, biz daha da şanslıyız
Tire’de asansör piyasasının yüzde 95’inin Batı Asansör’e ait olduğunu belirten Serdar Sezer, “Tire’de tekelleşmiş durumda asansörcülük. İzmir ve ilçelerinde de biz hizmet veriyoruz. Tire şanslı, biz daha çok şanslıyız. Biz tüm müteahhitlere daha ilk iş teklifimizde, bizimle çalışmasalar dahi bir asansör firmasından teklif alırken yetki belgeleri var mı, mühendisleri var mı sorun diyoruz. Bilinçli müteahhit zaten derhal belgelerinizi görebilir miyim diyor. Her müteahhit bir asansörcüden mutlaka zarar görmüştür. Bir tek Batı Asansörle çalışan zarar görmemiştir. Zaten o yüzden sektörde tutulduk. Hatta Tire’de bir müteahhit abimiz der ki, ‘Asansörcüden zarar görmeyen müteahhit, müteahhit değildir’.” dedi.

Berber bile belge ile iş yeri açabiliyor
Asansör firmalarının çok sıkı denetlenmesi ve bununla ilgili de yönetmeliklerin düzenlemesi gerektiğine dikkat çeken Sezer, “Mesela bir berber açacaksanız, belediye sizden kalfalık ve ustalık belgesi istiyor. Bu olmazsa açamazsın diyor. Açtığında da belgen yok diye kapatıyor. Ama asansör bakım ve montaj yapılır diye iş yeri açtığınızda vergi mesleki ya da kalite belgesi istenmiyor. İş yeri ruhsatı verecek olan kurum CE sertifikan var mı, hizmet yeterliliğin, marka tescil belgen, TSE belgen var mı, mühendislerin var mı dese bu korsan asansör firmaları açılmayacak zaten. Ama bunu devlet bu kadar yönetmelik değişmesine rağmen bir türlü kuramadı. Bir manav, lokanta, berber bile belge ile iş yeri açabiliyor. Belediyede asansörcü ile ilgili şu belgelerin olması diye bir ibare yok” dedi.

Belgeleri olan yetkili firma ile çalışın
Müteahhitlere dışarıdan proje hizmeti alan asansör firmasına montaj yaptırmamaları konusunda uyarılarda bulunan Serdar sezer, “Müteahhitler mutlaka kendi bünyesinde kendi mühendislerini bulunduran belgeleri olan firmaya asansör işini vermeliler. Korsan firmanın yaptığı asansörde problem yaşandığında ödemeyi yaptığınız firmaya gidiyorsunuz o da diyor ki ben yapmadım. Ruhsatı veren şu kişi diyor. Ruhsatı veren de montajı ben yapmadım diyor ve müteahhit de daire sahibi de mağdur oluyor” dedi.


Editör: Haber Merkezi