ÖZEL HABER: Yüksel BALCI

İzmir'in 'Patates ambarı' olarak bilinen ilçesi Ödemiş'te fiyatların 20 kuruşa kadar düşmesi nedeniyle zor durumda kalan üreticiler, hükümetin sütte olduğu gibi fiyatlara müdahale etmesini istedi.

Geçen yıl pazarda kilosu 5 liraya kadar yükselen ve üreticisini memnun eden Ödemiş'te 'sarı kızı' olarak nitelendirilen patatesin fiyatı, bu yıl 20 kuruşa kadar düştü. İlçenin önemli geçim kaynaklarından patateste zarar eden üretici, hükümetten sütte olduğu gibi fiyatlara müdahale etmesini istedi. Süt fiyatlarının litrede 80 kuruşa kadar düşmesinin ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı piyasaya müdahale kararı aldı ve Et ve Süt Kurumu besiciden litresi 1 lira 15 kuruşa süt almaya başladı.


Umut Binali Yıldırım

Üreticilerden Ahmet Çetin, kısa süre önce doğalgazda ilk 'altın kaynağı' yapmak için Ödemiş'e gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın "Merak etmeyin patatese de çözüm getireceğiz" sözlerini hatırlatırken, benzer bir uygulamanın patates üreticileri için de gündeme getirilebileceğini söyledi. Çetin, şöyle dedi:

"Köylü bu sene perişan halde. Emeğinin karşılığını alamıyor. Devlet büyüklerinden süte gösterdikleri desteği patatese de bekliyoruz. Yaptığımız masrafın karşılığını alamıyoruz. 1 dönüm için 500 TL masraf yaptım. Attığımız tohumu zor alıyoruz. Bırakın maliyeti kurtarmayı karnımızı bile zor doyuruyoruz."

Ailece patates üretimi ile geçimlerini sağladıklarını ifade eden üretici Mustafa Gerçek ise "Doğduğumdan beri bu işin içindeyim. Bugünkü gibi kötü bir gün görmedim. Gömdüğümüz parayı geriye toplayamadık, bir oyun oynadık kaybettik ne yapacağımızı bilmiyoruz. Dışarıya ihraç mı edilir bilmiyorum ama sorunumuza çare bulunmasını istiyoruz" dedi.


"PATATESLERİ ŞOKLAYARAK DEPOLAYIN"

Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, patateste üretim fazlasının fiyatlarda düşüşe neden olduğunu anlatırken tüketimdeki azlık ve ihracata ayrılan payın bulunmamasının bu sonuca neden olduğunu öne sürdü. Üreticinin ellerinde kalan patatesleri değerlendirebileceğini kaydeden Kocaağa, şöyle konuştu:

"Sanayici patatesleri şoklayarak parmak patates halinde depolayabilir. Devletin üreticiye sütte yaptığı kıyağı patateste de yapmasını bekliyoruz. Süt 80 kuruşa kadar düşmüştü. Devletin kooperatif ve birliklere süt tozu ve krema yapılması konusunda girişimleriyle süt fiyatları 1 lira 15 kuruşa çıkarak süt üreticisinin mağduriyeti önlenmişti. Patateste de devletimizin bu konuda bir çözüm bulacağına inanıyorum. Bu arada, patatese rakip olarak biber, patlıcan, çok sayıda sebze bulunması patatesin şansını azaltıyor. Devletimizin bir an önce bu konuya sahip çıkmasını tüm üreticiler adına bekliyoruz."

Editör: Haber Merkezi