Türk İş’e bağlı Güvenlik İş Sendikası üst kurul delegesi Kenan Çayan ile güvenlik ve sendikanın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Ülkemizde özel güvenlik hizmetleri 1981 yılında çıkarılan 2495 sayılı bazı kurum ve kuruluşların korunması ve güvenliğinin sağlanması hakkında kanun ile ortaya çıkan ve günümüze kadar yasal olarak kurulan özel güvenlik teşkilatları ile yasal dayanaktan yoksul hizmet anlayışı içinde yönetilmiş özel güvenlik hizmetlerine dair kanun ile hem özel güvenlik teşkilatları hem de özel güvenlik şirketleri yasa kapsamına alınmıştır.

Ve ülkemizde hızla büyümeye başlamıştır, daha önceleri akla getirilmesi güç olan askerlik şubeleri ve danıştay gibi pek çok kritik alan artık özel güvenlik şirketlerince korunmaya başlanmıştır. Ülkemizde güvenlik şirketlerinin bulunduğu sendikalarda mevcuttur. Türk İş’e bağlı Güvenlik İş Sendikası üst kurul delegesi Kenan Çayan ile güvenlik ve sendikanın çalışmaları hakkında bilgi almak istedik.

Kenan Çayan 1982 Ödemiş doğumlu lise mezunu ve ailesini geçindirebilme adına büyük mücadele vermiş ve 11 yıl önce güvenlik görevlisi olarak hayata atılmış bu görevini devam ettirmektedir. Evli ve  bir çocuk babasıdır.

Kenan bey neden güvenlik mesleğini seçtiniz bununla ilgili bilgi verebilir misiniz ?

KENAN ÇAYAN- Bizler toplum olarak aslında farkında olmadan birbirini hizmet ediyoruz fırıncı ekmeğimizi hazırlıyor, marangoz evimizin, okulumuzun kapısını penceresini yapıyor, doktor bizim sağlımız ile ilgileniyor, polis, jandarma emniyetimizi sağlıyor bunları çoğaltabiliriz. İşte bunları yaparken buralardan para kazanıyor ve ailemizi geçindiriyoruz herkes bir iş tutmuş bizlerde güvenlik şirketine girerek bulunduğumuz müessesenin güvenliğinin sağlanması adına çalışıyoruz ben güvenlik mesleğini seviyor ve severek yapıyorum.

Kenan bey güvenlik görevlisinin görevleri nelerdir bununla ilgili bilgi verir misiniz?

KENAN ÇAYAN- 2004'te çıkarılan 5188 sayılı polis selayet kanuna göre çıkarılan yasa ile yenilenmiştir.  Buna göre dedektör ile arama silah kullanma yetkisi sorumluluk alanımızda verilmiştir. Sorumluluğumuzda bulunan özel güvenlik komisyonu kendisine tanıdığı alanda daha çok şu önleme faaliyeti yapmakta önemlidir sadece özel güvenlik sınırları içerisinde görevlidir ve yetkilidir. Suç üstü halinde herkesin kullanabileceği türden yetkilerdir. Yapmış olduğu tüm arama ve kontrolleri elektronik sistem ve cihazlarla yapmak zorundadır. Elle arama yapamaz. Toplu ulaşım yerlerinde kültürel ve sosyal etkinliklerde kimlik sorabilir. Görev alanında meydana gelen adli olaylara müdahale edebilir. İşte buna benzer görevlerimiz bulunmaktadır.

Kenan bey bir güvenlik görevlisi üst düzey bir yönetici olarak sorunlarınız var mı?

KENAN ÇAYAN- Elbette sorunlarımız bulunmaktadır mesela en büyük sorunlarımızdan birisi özel güvenlikte çalışan arkadaşlarımız güvenlik harici işlerde çalıştırıyorlar devletimiz artık bizi yardımcı iş kolunda değil asıl iş kolunda görmesini istiyoruz kadro istiyoruz en büyük sorunumuz bu.

Kenan bey sizin sendikanız var mı? Sendikanıza bağlı kaç üyeniz bulunmaktadır?

KENAN ÇAYAN-  Bizim sendikamız var Türk iş güvenlik sendikasının üyesiyiz bizim sendikamıza bağlı 27 bin özel güvenlik görevlisi bulunuyor. Ben bu sendikanın güvenlik iş Ankara üst kurul delegesiyim.

Kenan bey başka neler söylemek istersiniz?

KENAN ÇAYAN- Güvenlik görevlileri polis jandarma gibi zor şartlarda çalışıyor ücret eşitsizliğine maruz kalıyor. Güvenlik görevi dışında başka işlerde çalıştırılmaya zorlanıyorlar biz güvenlik görevlileri olarak asıl işimizi yapmak ve kadro istiyor tüm güvenlik görevlisi arkadaşlarıma görevinde başarılar diliyor güvenlik iş sendikası yöneticilerine saygılarımı sunuyor ve gazetenize teşekkür ediyorum.

 

Editör: Haber Merkezi