Metin Sözen, “ ÖYKAM, bölgedeki yerleşim yerleri için örnek alınabilecek bir müzedir”
Kent Merkezi Tasarım Projesi yarışmasının değerlendirilmesi için Ödemiş’e gelen Danışma Kurulu ve jüri üyeleri Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’ni (ÖYKAM) hayranlıkla gezdi.
Belediye Başkanı Bekir Keskin ile birlikte ÖYKAM’da incelemeler yapan ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Kurucu Üyesi Prof. Dr. Metin Sözen, “Türkiye de kent müzeleri son yıllarda büyük bir gelişme gösterdi. Çünkü çeşitli kurum ve kuruluşlar kendi yerleşme yerinin olanaklarını, geçmişle olan bağlarını daha farklı düşünmeye başladılar. ÇEKÜL Vakfı olarak 1990 yıllarında kent müzesi kavramlarını herkesin kavrayabileceği ve sıcak bakabileceği şekilde Türkiye gündemine taşımaya çalıştık” dedi.
2000 yılında kurulan Tarihi Kentler Birliği ile her belediyenin de kent müzesi ve arşivi oluşturmak için büyük çaba göstermeye başladığını söyleyen Sözen, “Kent müzeleri, halkın geçmişi ile bugünü arasında ilişki kuracak belge ve bulguların biraraya getirilmesi ile kendi varlık nedenlerini kanıtlamak, geçmişin anılarını tazelemek ve gelecekte buralarda kimlerin yaşadığını göstermesi açısından çok önemli mekanlardır. Türkiye’nin kentsel kimliğini de bu müzeler yansıtmaktadır. Ödemiş’te belediye tarafından kurulan müze, bölgedeki yerleşim yerleri için odak noktası ve örnek alınabilecek durumdadır” dedi.
Editör: Haber Merkezi