Ödemiş Ticaret Odası ve İzmir Üniversitesi işbirliği ile Ticaret Kanunu’ndaki değişikler konulu panel düzenlendi.
Saray Düğün Salonu’nda gerçekleşen panelde katılımcılara Yeni Türk Ticaret Kanunu’ndaki değişiklikler ve bu değişikliklerin etkileri hakkında geniş  bilgiler verildi.
İzmir Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Sabri Tekir, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Doç. Dr. Ahmet Türk, İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Hüsnü Turanlı, Prof. Dr. Merdan Hekimoğlu, Doç. Dr. Keramettin Tezcan, Yeminli Mali Müşavir Saim Uysal ve Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Kasım Sevin konuşmacı olarak katıldı.
TİCARET KANUNU NELER GETİRİYOR?
Özetle aktarılan konular şöyle;
“Uzun soluklu bir sürecin ürünü olan Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK), 1535 maddelik kapsamlı içeriğiyle, ülkemizin ekonomi düzenine yeni bir ivme getirecek. Ticari işletmelerin ve şirketlerin şeffaflaşmasına ve kurumsallaşmasına ağırlık veren bu kanun, mevcut kurallara ilişkin yenilikleriyle ve ilk kez düzenlediği kurumlarla kapsamlı bir dönüşümü öngörmektedir.
Küresel krizin ardından dünyada yeni bir rekabet haritası şekillenmeye başlamış ve hiç şüphesiz ki bu yeni ortama uyum sağlayan ülkeler daha hızlı büyümekte, daha fazla zenginleşmektedir. Bu bakımdan şirketlerimizin özellikle KOBİ’lerimizin bu yeni doneme uyum sağlaması için önemli hazırlıklar yapması gerekmektedir. Bu hazırlığı yapmayan veya geciktiren şirketlerimiz küresel rekabette zorlanacaklardır.
Türkiye'de ekonomiyi büyüten, yatırımları ve istihdamı sağlayan özel sektörümüzdür. Bu nedenle, özel sektörü güçlendirecek her adım, gündemin esas maddesi olmalıdır.
Yeni Ticaret ve Borçlar kanunları, sanayicinin, tüccarın, esnafın anayasası konumundadır.
Yeni kanun, Türk Muhasebe Sistemi, Denetim ve İnternet Sitesi Kurma Yükümlülüğüne İlişkin Hükümler dışında 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek. Türkiye, kabuk değiştiren, atılım yapan, ileriye doğru gelişen bir ülke. Artık eski kanun ihtiyaca cevap vermiyordu. Son 5 yılda birçok kanunla birlikte Türk Ticaret Kanunu da değişti. Bu yasada kurumsallaşma var, şeffaflık var. Şirketler, internet sitesinde faaliyetlerini ve şirketin mali durumunu yayınlamak zorundalar. Yeni kanun ciddi manada cezai müeyyideleri de beraberinde getiriyor. Örneğin internet sitesi olmayana hapis cezaları gibi yaptırımlar geliyor.
Yeni ticaret kanununun detayları, şirketlerin, ticaret sicili kayıtları, merkezi olarak elektronik ortamda tutulacağını ve kayıtlara elektronik ortamda erişim sağlanacak.
Yeni kanunla, şirketlere uluslararası standartlarda defter tutma getiriliyor.
Yapılan değişiklik ile şirket birleşmesi, bölünmesi ve tür değiştirmesi yeni esaslara bağlanmıştır. 'Ek tasfiye', 'tasfiyeden dönme' gibi yeni hukuki kurumlar düzenlenmiş, 'şirketler topluluğu' hukukumuzda ilk defa ele alınmıştır. Ayrıca, sermaye şirketlerinde, bağımsız denetim zorunluluğu getirilmiştir. İşlem denetimi sistemi getirilmesi de değişikliklerden biridir. Şirketlerin yönetim kurulu ve genel kurulu toplantılarının elektronik ortamda yapılması imkanı getirilmiştir. Artık serbest muhasebeci ve mali müşavirler genel kurul tarafından atanacak; vergi için muhasebe değil, bilgi için muhasebe olacak. Şirket, tek bir kişi tarafından kurulabilecek, bütün ödemeler hesaptan geçecek.”
Editör: Haber Merkezi