HABER: AYŞE AKYÜZ


Ödemiş’in Birgi Mahallesinde 2012 yılında İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Ödemiş Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ortaklığında başlayan 'Birgi'de Organik Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi “bitmesinin ardından Ödemiş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü toplantı salonunda bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Düzenlenen toplantıda yapılan çalışmalar slayt gösterisi olarak anlatıldı.2012-2015 yıları arasında yapılan proje kapsamında 3 köyde 100 üreticinin katılımıyla 2381 dekar alanda organik kestane, İncir, zeytin, domates, biber ceviz üretimi yapıldı. Üreticilere eğitim çalışması Ege Üniversitesi Fakültesi İzmir İl Müdürlüğü teknik personeli tarafından bahçe koruması, yönetim, pazarlama konularında 16 adet eğitim verildi. Proje kapsamında Birgi Küçükavulcuk, Bucak Mahallelerinde,3000 adet tuzak dağıtımı yapıldı.2014Eylül ayında yeşil gübreleme kapsamında 1000 kilogram bakla üreticilere verildi.

Toplantıda kısa bir konuşma yapan Ödemiş kaymakamı Ateşoğlu organik tarımın Ödemiş’in tanıtılması açısından önemli bir yer tutuğunu belirtti. Celil Ateşoğlu “Organik tarım dünyanın en uç noktasına gittiği en güzel örneklerden biridir. Organik tarım insan sağlığı açısından büyük önem taşıdığını artık bilincindeyiz. Eskiden kalma geleneksel üretime geri dönüştür organik tarımın. Organik tarım ürünleri kullanan insanların sağlıklı olması önemli olanda budur. Özelikle Birgi’nin etrafından yoğunlaşması Birgin’inde bu projenin ortağı olması ayrı bir güzelliktir. Birgi beldemiz ödemiş gözbebeği olan bir beldedir. Buranın tanıtımında liderlik edebilecek beldemizdir. Birgi sayesinde Ödemiş’i tüm Türkiye’ye tüm dünyayı tanıtmak mümkün olacaktır.”

Toplantıda Ödemiş Gıda Tarım Ve Hayvancılık İlçe Müdürü Altıntaş organik pazarın müjdesini üreticilerle paylaştı. İbrahim Altıntaş “Bakanlığın desteği ile 3 yılın sonunda projeyi bitirdik.2014 yılı Birgi için hareketli bir yıl oldu. Unutursam fısılda filminin ardından çekilen Yeşil Deniz dizisi ile Birgi de bir patlama yaşandı. Burada bir organik pazar oluşumu Birgi’ye yakışır.”

Birgi’nin uzun yılar organik üretim yaptığını ama bunu sertifikasız yaptığı için kazanamadığına dikkat çeken Eski Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener “Bu proje Birgi için önemliydi. Birgi de zaten organik üretim vardı. Ancak belgeli olmadığı için organik sıfatını kazanamıyordu. Özelikle incir irim ağzındaki kalitesiyle kendini hissettirmektedir. Kemer yaylasında üretilen kestaneler şekerleme yapımında kullanılan en kaliteli ürünler arasında yer alıyor. Ama üretici farkında olmadığı için firmalar tarafından ucuza satın alınıp çok fazla değerde piyasaya sürülüyor. Bütün eziyeti üretici çekmesine rağmen ürününden hak ettiği değeri alamıyor.2012 ve 2015 yılları arasında bu projede elimizden gelen desteği gerekse Başkanlık dönemimde gerekse Birgililer destekledik. Bizim bu geçiş dönemini kaybetmemiz gerektiğini düşünüyorum.”

 Kendi çabaları ile Yılanlı köyünde kooperatif kurduklarını belirten Yılanlı köyü Muhtarı Sami Girgin  “ 4 yıl önce kendi çabalarımızla yılanlı köyünde kooperatifimizi kurduk. Burada amacımız üretmiş olduğumuz ürünleri birinci elden satmaktı.1 yılık kestane üzerine organik çalışmamız var.8000 ton ile 10.000 arasında bir kestane üretimi yapıyoruz. Kestaneler de kurumayı önleyici yeni bir tür üzerine çalışma yapıyoruz. İki yıldan beri üzerinde yaptığımız çalışmalarda olumlu sonuçlar aldık.”

Editör: Haber Merkezi