HABER: YÜKSEL BALCI - TOLGA KIZGIN


Ödemiş’in Yolüstü Mahallesinde 4,5 dönümlük bir arazide kurulan eşek çiftliğinde, üretilen eşek sütleri yurdun her tarafına kapış kapış gidiyor.

36 yaşındaki 2 çocuk babası Ferhat Karakulak ile eşi 33 yaşındaki Neşe Karakulak birlikte, çiftlikteki 50 eşeğe gözleri gibi bakıyorlar. Çünkü, bir eşek 2 bin 500 lira değerinde. Zamanında yemleri verilen, tımarları yapılan eşeklerden günde 10-12 kg süt elde edilmektedir. Bu sütler, yurdun her tarafından gelen telefonların sahiplerine buzluk içerisinde kargoyla gönderilmektedir.

250 gramlık şişelere konan eşek sütleri, önce buzdolabında muhafaza edilmekte, daha sonra da buzlu termosların içerisine konarak bozulmaları engellenmektedir.

Litresi 100 Lira

Litresi 100 liradan müşteri bulan eşek sütünün, her türlü kanser, astım, bronşit, prostat, kemik erimesi ve şeker hastalığı tedavisinde kullanıldığı ve aynı zamanda çocuklarda bağışıklık sistemini koruduğu belirtiliyor. Eşek sütünü sağıldıktan sonra çiğ olarak içen Hatice Acar Çavdar, “Hiçbir koku hissetmedim. Çok lezzetli bir tadı var. Herkese tavsiye ederim“ dedi.

1 hafta bozulmadan dayanıyor.

Sabah ve akşam aç karnına tüketilen eşek sütleri, buzdolabında korunması şartıyla, bir hafta müddetle dayandığı belirtiliyor.

Sağım makinasıyla eşeklerden sütü, evin annesi Neşe Karakulak sağmaktadır. Günde iki kez sağılan eşekler, sütün bir miktarını da yavruları için saklamakta, sağımdan sonra, sıpalar annelerini emme mutluluğuna ermektedirler.

Birçok hastalığa şifa

İstanbul’da bir eşek çiftliğinde bir yıl müddetle tecrübe kazanan karı koca, daha sonra Yolüstü Mahallesinde 4,5 dönümlük bir arazide kendiişlerini kurdular. Eşek çiftliğinin bir bölümünü eşeklere yem için kullanırken, bir bölümü de, eşeklerin barınması için kullanılıyor. 14 yaşındaki Nazım ve 10 yaşındaki kızları Emine’nin de anne babaya yardımcı olmaları işin daha da rahatlatıyor. Karakulak çifti eşek sütü üretimiyle ilgili açıklamalarda bulundular.

“Ödemiş eşek çiftliğinin sahibiyiz. İstanbul’da 1 yıl boyunca bir eşek çiftliğinde çalışarak deneyim sahibi olduk. Daha sonra, kendi memleketimiz olan Ödemiş’e gelerek, kendi işimizi kurduk. 8 eşekle başladığımız işte şuanda, 50 eşekle çalışmamızı sürdürüyoruz. Bu rakamı daha da arttırmak için projelerimiz var. Eşekleri günde 2 kez el değmeden makine ile sağım yapıyoruz. Sütleri 15 dakika içerisinde cam şişelere alıyoruz ve buzlu termoslarla yurdun her tarafında bizi arayan vatandaşlarımıza kargoyla ulaştırıyoruz. Sütleri, 250 gramlık şişelere koyarak, toplam 1 litre olarak termoslara yerleştirip kargoya veriyoruz. 1 litre sütün 4 günde tüketilmesi gerekiyor. 250 gram sütün yarısını sabah kahvaltısından önce, yarısını da akşam yemeğinden önce, içmesi gerekmektedir. Çiğ olarak tüketilmesi önemlidir. Eşek sütü kanserin her türüne, astım, bronşit, koah, kemik erimesi, boğmaca, çocuklarda morarma, prostat, şeker gibi hastalıklara iyi geldiği doktorlar tarafından söylenirken, hastalarda bunu teyit etmektedirler.“

Günde 10-12 kg eşek sütü üretiliyor.

“Özellikle, kanser hastalığında bağışıklık sistemini ve direnci arttırmakta olduğunu hastalarımızdan öğreniyoruz. Günde 10-12 kg süt üretiyoruz. Bunları hatalarımıza kargoyla ulaştırıyoruz. Hayvanlarımızın sabah akşam tımarlarını yaparız, yemlerini önlerine veririz. Hayvanlarımıza gözümüz gibi bakıyoruz. Hayvanlarımız veteriner kontrolü altındadır. Antibiyotik iğne yaptığımız zaman, o eşeğin sütünü kesinlikle satmıyoruz. Bazı hastalarımız uzak şehirlerden buraya gelemedikleri için, hayvanlarımızın nasıl sağıldığını onlara video ile kanıtlıyoruz. Sütlerimizin 15 günde bir analizini yaptırıyoruz.“ 

Editör: Haber Merkezi