ÖZEL HABER: TOLGA KIZGIN

Türkiye’nin patates ambarlarından biri olan Ödemiş’te, üretici alın terinin karşılığını alamamanın sıkıntısını yaşıyor. Geçen yıl patates fiyatları altınla yarışan adeta zirveye tırmanan patatesin bu yıl, depolarda beklemesi ve müşteri bulamaması, fiyatların 35-40 kuruşa düşmesi üreticiyi son derece üzüyor. Üreticiler, ihracat imkanlarının bulunmasını belirtirken, Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, ihracatın yanında devletin, kamu kurum ve kuruluşlarında patates tüketiminin arttırılmasını istiyor. Nevşehir ve Niğde’de patates ambarlarının dolu olması ve patateslerin çürümeye bırakılması, Ödemişli üreticileri de tedirgin etmeye başladı. Üreticiler, Tarım Bakanının bu konuda acil önlemler almasını sabırsızlıkla beklemektedirler.

Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

“Ödemiş, Türkiye’nin en lezzetli patatesini üreten bir bölge. Ürettiğimiz Bozdağ, Gölcük yaylarında, ovamızda yetişen patatesler, depolarda duruyor. Depolara giriş nedeni de, patatesin fiyatının çok düşük olması ve talep bulamayışıdır. Nevşehir ve Niğde bölgelerinde yer altı şehirlerinde ve depolarında çok stok var. Çünkü üreticimiz, patatesin iç piyasada tüketilmemesi sebebiyle panik içerinde. Nevşehir ve Niğde depolarının dolu oluşu, tüketimin olmayışı üreticimizi tedirgin ediyor. Patatesin dış ülkelere de gitmeyişi nedeniyle, üreticimiz burada sıkışmış vaziyette, zorlanıyor ve talep az. Depolarda stok çok. Nisan sonunda Adana hasat yapacak, Mayıs ayında da Ödemiş hasata başlayacaktır. 3 aylık zaman dilimi içerisinde, ya ihracatın önünün açılması veya kamu kurumlarındaki yemek menülerinin patatese biraz daha ağırlıklı verilmesini istiyoruz. Devlet büyüklerimizin bu konuda hassasiyet göstermelerini bekliyoruz. Tüketimde patates ağırlıklı olursa, üreticimizin malı değerlenir diye düşünüyorum. Üreticinin eline 40-50 kuruş para geçiyor. Üreticinin 35-40 kuruşa patates, semt pazarlarında 1, 1,5 ,2  TL olarak satılmaktadır. Tatmin edici bir fiyat değil. Olmadığı gibi talepte yok. Talebi çoğaltmamız gerekiyor.

Ödemişli patates üreticilerinden Selim Türker, “ Ödemiş patates deposu. Türkiye’nin belli bir ihtiyacını karşılayan bir bölge. Kaliteli ürün yetiştirmeye çalışıyoruz. Fakat, ürünlerimiz para etmiyor, istikrar yok. Bu yüzden çiftçi olarak sıkıntı çekiyoruz. Zamanında, üretimin az olduğu yıllarda, dışarıdan patates getirip, fiyatların geri çekilmesini söylediler. Şuanda üretim fazlası patatesimiz var. Bunu ihraç etmek için her hangi bir çaba sarf edilmiyor. Çiftçi zor durumda, her yıl maliyet artıyor. Üretimi daha güç şartlarda yapıyoruz. Ama, patateste fiyatta istikrar olmadığı için zarar ediyoruz. 2 sezondur kötüye gidiyoruz. Bunun düzelmesi için yetkililerden yardım bekliyoruz.”
"Yenisi çıktığında eskisini kime satacağız." 

“Ürettiğimiz patatese pazar arıyoruz. Alıcının gelmesini, ihracat gerekiyorsa bunun yapılmasını bekliyoruz. Nevşehir, Niğde ve Afyon’da üretim fazla patates olduğunu, depoların ağzına kadar dolu olduğunu duyuyoruz. Adana patatesinin sezonu yaklaşıyor. Üretim fazlası patatesin olduğu zamanda biz tedirgin oluyoruz. Eskisi bitmeden yeni çıkan ürünü nasıl pazarlayacağımızı düşünüyoruz. Yenisi çıktığında eskisini kime satacağız. Çelişkili ve kötü bir durum var. Yetkililerden, elimizde depolarda bulunan ürünün bir an önce kaldırılması konusunda yardım bekliyoruz.

“Patatesin kilogramı 35-40 kuruş arası bile alıcı bulamıyor. Patates 75 kuruş maliyetle depoya geliyor. Geçen yıl bu zamanlarda depolarda 1 kg patates yoktu. Depolarımız bu yıl hala dolu duruyor. Maliyetler yüksek. Patatesin 80-90 kuruştan aşağı satılmaması gerekiyor. Biz 4 lira 5 lira da olmasını istemiyoruz. İstikrar olmasını, maliyetimizin üstünde bizlere yiyecek ekmek parası kalmasını istiyoruz. Çiftçinin başka bir beklentisi yok zaten. Maliyetinin altında zararına sattığımız patates bizi zor durumda bırakıyor. Borçlarımızı ödeyemiyoruz. Yetkililerden bu patatese pazar bulmasını istiyoruz.”

Üreticilerden Zeki Turan, “Ödemiş’te üreticiyim. Ödemiş’te yılda  2 sefer patates ekiliyor. Son bir buçuk iki yıldır patatesin para etmemesi, üreticiyi zor durumda bıraktı. Girdiler çok yüksek olduğundan dolayı, mazot, gübre, tohum girdisi, elektrik girdileri çok yüksek. Elektrik parası daha önce 3 ayda bir alınıyordu, şimdi aydan aya alıyor. Üreticinin eline de her ay para geçmiyor. Ödeyemiyor ve elektriği kesiliyor. Bu kez sağdan soldan borç para, faizli para bulup elektiriği açtırıyor. Yani çiftçimiz, bayağı zor durumda. Depolar ağzına kadar patates dolu. Üretim fazlalığı var. Üretimi pazarlayacak yerlerimiz yok. Herkesin ürettiği malı satması gerekiyor. Türkiye genelinde patates bölgeleri zor durumda. Bu üretim fazlalığının yurt dışına pazarlanması gerekiyor. İç piyasa da fazlalık var. Devletten destek ve yardım bekliyoruz. “ 

Editör: Haber Merkezi